Ολοκληρώθηκε η προσωρινή φιλοξενία αιτούντων άσυλο σε ξενοδοχειακά καταλύματα μέσω του προγράμματος “Filoxenia” και εντός των επόμενων ημερών θα διακοπεί η σύμβαση μίσθωσης με ξενοδοχεία σε όλη την επικράτεια.

Συνολικά το πρόγραμμα “Filoxenia” είχε θέσει σε λειτουργία 79 ξενοδοχειακά καταλύματα τους τελευταίους 14 μήνες και στην πλήρη ανάπτυξη του παρείχε – κατά μέσο όρο – 6.898 θέσεις φιλοξενίας σε αιτούντες άσυλο, σε 72 καταλύματα σε όλη την Ελλάδα.

Σήμερα σε τρία ξενοδοχεία σε όλη την Ελλάδα φιλοξενούνται μόλις 130 αιτούντες άσυλο, οι οποίοι θα μεταφερθούν εντός του Ιανουαρίου σε υφιστάμενες δομές φιλοξενίας.

Σύμφωνα με το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, η υλοποίηση του προγράμματος “Filoxenia” συνέβαλε στην ουσιαστική αποσυμφόρηση των νησιών χωρίς την περαιτέρω επιβάρυνση της ενδοχώρας.

Η Υπηρεσία Υποδοχής και Ταυτοποίησης του υπουργείου, σε στενή συνεργασία με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης, παρείχε από τον Οκτώβριο του 2019 καταλύματα έκτακτης ανάγκης, δίνοντας προτεραιότητα σε ευάλωτες ομάδες από τα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης των νησιών, όπως οικογένειες με παιδιά, μονογονεϊκές οικογένειες, κλπ.

Τα καταλύματα λειτούργησαν ως προσωρινή λύση έως ότου αυξηθούν οι θέσεις σε δομές φιλοξενίας, είτε σε διαμερίσματα του προγράμματος “Estia” που λειτουργούν στην ηπειρωτική Ελλάδα.

Ένας αριθμός ξενοδοχείων θα παραμείνει ενεργός για την προσωρινή δίμηνη φιλοξενία αναγνωρισμένων προσφύγων, ειδικά προερχόμενων από τα ΚΥΤ νήσων, μέχρι να ενταχθούν στο πρόγραμμα “Helios”.

Διαβάστε τις ειδήσεις μας στο Google

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook και στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο Twitter

Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο YouTube

Βρείτε τα φτηνότερα αεροπορικά εισιτήρια με την εφαρμογή Low Fare Calendar!

Discover the best flight deals with Aegean Airlines Low Fare Calendar!