Φωτογραφία: Μανώλης Θράβαλος

Συνολικά 16,2 mm βροχής έπεσαν στη Σάμο τα ξημερώματα της Τρίτης, μεταξύ 00:30 και 01:00, με βάση τα στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (Meteo.gr, http://penteli.meteo.gr/stations/samos/).

Σύμφωνα με τον δήμο Ανατολικής Σάμου, που παραθέτει και τα σχετικά στοιχεία, εκ πρώτης όψεως, το ύψος της βροχής ήταν σχετικά χαμηλό, ωστόσο ο χρόνος στον οποίο παρατηρήθηκε η αιχμή της, με βάση το Εθνικό Αστεροσκοπείο, ήταν πολύ μικρός, περίπου 5-15 λεπτά και ίσως και λιγότερο, με αποτέλεσμα να καταγραφούν εντάσεις βροχόπτωσης της τάξης των 230 mm/hr, που καταμαρτυρεί ένα πολύ αιχμηρό φαινόμενο.

Δείτε πώς έπεφτε τη νύχτα η καταρρακτώδης βροχή στη Σάμο, σε χαρακτηριστικό βίντεο του Γιάννη Πνευματικάκη από την οδό Κωλέττη στο Βαθύ, πάνω από το λιοντάρι:

Στο μεταξύ, ο δήμαρχος Ανατολικής Σάμου, Γιώργος Στάντζος, είχε σήμερα συνάντηση με τον καθηγητή Διαχείρισης Υδατικών Πόρων και Υδραυλικής στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Άρη Ψιλοβίκο, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στο νησί. Συμμετείχε η διευθύντρια Τεχνικών Υπηρεσιών του δήμου, Αγγέλα Καζάκου. Συζητήθηκαν θέματα και προβλήματα που προέκυψαν από την έντονη νυχτερινή βροχόπτωση.

Φωτογραφία: Δήμος Ανατ. Σάμου

Προς συζήτηση τέθηκε και το ενδεχόμενο συνεργασίας του δήμου με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας πάνω σε ζητήματα αντιπλημμυρικής προστασίας, με χρήση νέων τεχνολογιών παρακολούθησης (monitoring), έτσι ώστε να εγκατασταθεί εργαλείο άμεσης λήψης αποφάσεων σε πραγματικό χρόνο (real-time), τόσο για την πρόγνωση των πλημμυρικών φαινομένων, όσο και για την αποφυγή καταστροφών στον αστικό ιστό και στις παραθαλάσσιες ζώνες στις οποίες συγκεντρώνεται το πλήθος των αστικών-τουριστικών-αγροτικών δραστηριοτήτων.

Μετά τη σύσκεψη ακολούθησε αυτοψία του κλιμακίου στο σημείο του κιβωτοειδούς οχετού ο οποίος πλημμύρισε, προκαλώντας σημαντικές φθορές στο οδόστρωμα της οδού Εμμανουήλ Σοφούλη και στα παρακείμενα φρεάτια, όπως δείχνουν και οι παρακάτω φωτογραφίες:

Φωτογραφία: Δήμος Ανατ. Σάμου
Φωτογραφία: Δημήτρης Βογιατζής
Φωτογραφία: Δημήτρης Βογιατζής
Φωτογραφία: Δημήτρης Βογιατζής

Επισημάνθηκε η επικινδυνότητα οποιασδήποτε παρέμβασης τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή δεδομένου ότι η περιοχή είναι ήδη πολύ επιβαρυμένη από τα φαινόμενα και τη μετασεισμική ακολουθία που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Μπαράζ κεραυνών-η χαρά των φωτογράφων

Η χειμωνιάτικη αυτή μπόρα, πάντως, έδωσε την ευκαιρία και για όμορφες φωτογραφίες κεραυνών, από τους πολλούς που έπεσαν πάνω από το νησί!

Φωτογραφία: Μανώλης Θράβαλος
Φωτογραφία: Μανώλης Θράβαλος
Φωτογραφία: Μανώλης Θράβαλος
Φωτογραφία: Μανώλης Ζάννης
Μανώλης Ζάννης-πόλη της Σάμου
Μανώλης Ζάννης-πόλη της Σάμου
Νίκος Χατζηιακώβου-Καρλόβασι
Γιάννης Καπανταής-Δρακαίοι
 

Tα φτηνότερα αεροπορικά εισιτήρια με την εφαρμογή Low Fare Calendar της Aegean!

Discover the best flight deals with Aegean Airlines Low Fare Calendar!