Μετά τα μέσα Ιανουαρίου αναμένεται να συσταθεί και να λειτουργήσει το γραφείο της ΔΑΕΦΚ (Διεύθυνσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών) στη Σάμο. Με την έναρξη της λειτουργίας του, δυόμισι μήνες μετά τον καταστροφικό σεισμό της 30ής Οκτωβρίου, αναμένεται να ανάψει το “πράσινο φως” ώστε τα δεκάδες εκατοντάδες κίτρινα κτήρια να αρχίσουν να ανακατασκευάζονται από τους ιδιοκτήτες τους.

Μέχρι σήμερα περίπου 2.000 σπίτια έχουν σηματοδοτηθεί με κίτρινο χρώμα, ενώ άλλα 500 χαρακτηρίστηκαν κόκκινα-κατεδαφιστέα. Χωρίς την αυτοψία και την έγκριση των μελετών από τους μηχανικούς της ΔΑΕΦΚ, δε μπορεί να ξεκινήσει καμία εργασία, καθώς δε θα μπορεί το κτήριο να αποχαρακτηριστεί. Για τον λόγο αυτόν το συγκεκριμένο αίτημα της επίσπευσης των διαδικασιών εγκατάστασης των μηχανικών στη Σάμο είναι το κυρίαρχο στην εβδομαδιαία τηλεδιάσκεψη των φορέων με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών και υπεύθυνο συντονιστή για τη Σάμο, Χρήστο Τριαντόπουλο.

Όσον αφορά τις πληγείσες επιχειρήσεις, έχουν ελεγχθεί κι αποσταλεί 84 φάκελοι στο υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να δοθεί άμεσα η προκαταβολή του 20%, σύμφωνα με τη σχετική δέσμευση του κ. Τριαντόπουλου, και να ξεκινήσουν οι εργασίες αποκατάστασης των ζημιών. Υπολείπονται ακόμη περισσότερες από 300 επιχειρήσεις από όλη τη Σάμο.

Οι δήμοι Ανατολικής και Δυτικής Σάμου έχουν καταβάλει τα πρώτα 600 ευρώ κι αναμένεται να ολοκληρωθεί η διαδικασία του ελέγχου των ζημιών που έχουν δηλωθεί σε οικοσκευές, ώστε η καταβολή των αποζημιώσεων να εγκριθεί ως τα τέλη Ιανουαρίου. Ωστόσο, οι δήμοι έχουν ζητήσει επιπλέον χρηματοδότηση, καθώς τα 500.000 ευρώ που δόθηκαν αρχικά δεν επαρκούν για την κάλυψη όλων των αναγκών.

Τέλος, στα ξενοδοχεία του νησιού παραμένει ένας μικρός αριθμός κατοίκων, ενώ έχει αρχίσει η διαδικασία εξεύρεσης σπιτιών προς ενοικίαση μετά την έκδοση του σχετικού ΦΕΚ. Ελάχιστοι κάτοικοι ορεινών χωριών που δε θέλουν να απομακρυνθούν από τα σπίτια τους έχουν επιλέξει να μένουν σε κοντέινερ.

Πηγή: ΕΡΤ Β. Αιγαίου

 

Tα φτηνότερα αεροπορικά εισιτήρια με την εφαρμογή Low Fare Calendar της Aegean!

Discover the best flight deals with Aegean Airlines Low Fare Calendar!