Για σημαντική επιδείνωση του καιρού από το απόγευμα της Δευτέρας και στη Σάμο, με έντονες βροχοπτώσεις και καταιγίδες που θα συνοδεύονται από πολύ ισχυρούς νοτιοδυτικούς ανέμους, κάνει λόγο με σημερινό Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία.

Η έκτακτη προειδοποίηση καιρού (Meteoalarm.eu) από το απόγευμα της Δευτέρας στη Σάμο και τα υπόλοιπα νησιά του Βορείου Αιγαίου είναι:

Η πρόγνωση της Ε.Μ.Υ για τη Δευτέρα και την Τρίτη για την πόλη της Σάμου είναι (τα στιγμιότυπα οθόνης λήφθηκαν στις 3/1):

Για το Πυθαγόρειο από το Σάββατο έως τη Δευτέρα προβλέπονται τα εξής (τα στιγμιότυπα οθόνης λήφθηκαν στις 3/1):

Η ΓΓΠΠ

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων:

Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.

Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.

Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους

Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων (κίνδυνος από πτώσεις κεραυνών).

Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.

Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).

Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

Για πληροφορίες και ανακοινώσεις σχετικά με την επικρατούσα κατάσταση και την βατότητα του οδικού δικτύου λόγω εισροής πλημμυρικών υδάτων, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της ΕΛ.ΑΣ.

Περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

Η Πολιτική Προστασία Σάμου

Και το Τµήµα Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε. Σάµου παρακαλεί τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις µετακινήσεις τους, να µην παραβιάζουν τις αποκλεισµένες περιοχές, να µην προσεγγίζουν κτήρια τα οποία έχουν σηµανθεί ή παρουσιάζουν εµφανείς βλάβες, να επιλέγουν ασφαλείς διαδροµές κατά τη µετακίνησή τους και να αποφεύγουν τις µετακινήσεις όταν βρίσκονται σε εξέλιξη έντονα καιρικά φαινόµενα.

 

Tα φτηνότερα αεροπορικά εισιτήρια με την εφαρμογή Low Fare Calendar της Aegean!

Discover the best flight deals with Aegean Airlines Low Fare Calendar!