Τρεις συνταγές για βασιλόπιτες με “άρωμα” Σάμου παρουσιάζει σήμερα το Samos Voice.

Η πρώτη συνταγή περιλαμβάνει το περίφημο γλυκό κρασί “Samos Vin Doux” του Ενιαίου Οινοποιητικού Αγροτικού Συνεταιρισμού και προτείνεται από τη σελίδα SamiaAmpelos.gr.

Δείτε πώς μπορείτε κι εσείς να φτιάξετε αυτή τη βασιλόπιτα:

ΥΛΙΚΑ

180 gr. βούτυρο
120 gr. ζάχαρη
100 ml. Samos Vin Doux (γλυκό σαμιώτικο κρασί)
120 ml. γάλα
3 αυγά
½ κουταλάκι του γλυκού baking powder
3 gr. μαγιά στιγμής
½ κουταλάκι του γλυκού ξύσμα λεμονιού
½ κουταλάκι του γλυκού ξύσμα πορτοκαλιού
½ κουταλάκι του γλυκού μαχλέπι
100 gr. ξερά φρούτα
350 gr. αλεύρι
Άχνη ζάχαρη

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Τα αυγά, το βούτυρο και το κρασί να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.

Χτυπάμε καλά το βούτυρο με την ζάχαρη, τα αυγά ένα προς ένα ώστε το μείγμα να βγει «αφράτο». Ζεσταίνουμε ελαφρά το γάλα και προσθέτουμε το baking powder και τη μαγιά. Τα προσθέτουμε στο μείγμα ενώ χτυπάμε ελαφρά και συνεχίζουμε με το μαχλέπι, το ξύσμα, το γλυκό σαμιώτικο κρασί και το αλεύρι.

Σταματάμε το χτύπημα, προσθέτουμε τα ξερά φρούτα σε μικρά κομματάκια και απλά ανακατεύουμε. Μεταφέρουμε το μείγμα σε καλά βουτυρωμένη και αλευρωμένη φόρμα-δαχτυλίδι και ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο για 50 λεπτά περίπου, στους 175°C.

Αφήνουμε την βασιλόπιτα να κρυώσει και πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη, ενώ τη στολίζουμε με κομματάκια από ξερά φρούτα ή κάποιο γλυκό του κουταλιού της αρεσκείας μας, το οποίο έχουμε βγάλει από το σιρόπι του. Μπορούμε ακόμη, αντί για ξερά φρούτα, να χρησιμοποιήσουμε κομματάκια από γλυκά του κουταλιού.

Η βασιλόπιτά μας, συνοδεύεται απολαυστικά με Samos Vin Doux.

Δύο συνταγές για βασιλόπιτα προτείνει και ο Σαμιώτης master chef, Λάμπρος Βακιάρος. Δείτε τις παρακάτω:

Αφράτη βασιλόπιτα

ΥΛΙΚΑ

200 γρ. βούτυρο (σε θερμοκρασία δωματίου)
320 γρ. ζάχαρη άχνη
4 αυγά
120 γρ. γάλα
60 γρ. κονιάκ
320 – 350 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
5 γρ. baking powder
4 γρ. μαγειρική σόδα
5 γρ. flavorits SWEET TWIST
80 γρ. αμύγδαλο (τριμμένο)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 βαθμούς στον αέρα.

Στον κάδο του μίξερ προσθέτουμε το βούτυρο και τη ζάχαρη άχνη και με το ‘Κ’ χτυπάμε για 3 – 4 λεπτά, μέχρι το μείγμα να αφρατέψει.

Στη συνέχεια, προσθέτουμε το πρώτο αυγό και μόλις αυτό ενσωματωθεί στο μείγμα προσθέτουμε το δεύτερο κοκ.

Προσθέτουμε το γάλα και το κονιάκ και μόλις δούμε ότι έχουν ομογενοποιηθεί σταματάμε το μίξερ.

Προσθέτουμε το αλεύρι, το baking powder, τη μαγειρική σόδα, το flavorits SWEET TWIST και το τριμμένο αμύγδαλο και με μια πλαστική σπάτουλα ζαχαροπλαστικής, κάνοντας απαλές κινήσεις, ομογενοποιούμε το μείγμα.

Βουτυρώνουμε ένα τσέρκι 26 – 28 εκ. πολύ καλά (και περιμετρικά μέχρι πάνω) και το αλευρώνουμε πάρα πολύ καλά.

Αδειάζουμε το μείγμα μέσα στο τσέρκι και βάζουμε το φλουρί, το οποίο το έχουμε τυλίξει με ένα αλουμινόχαρτο.

Ψήνουμε για 45 λεπτά ή έως ότου μια οδοντογλυφίδα να βγει καθαρή από το εσωτερικό της βασιλόπιτας.

Αφήνουμε να κρυώσει και στη συνέχεια πασπαλίζουμε με μπόλικη ζάχαρη άχνη.

Αφράτη Βασιλόπιτα με Γλάσο Καθρέπτη (mirror glaze)

ΥΛΙΚΑ

Για την αφράτη βασιλόπιτα ισχύουν τα υλικά της προηγούμενης συνταγής του Λάμπρου Βακιάρου.

Για το γλάσο καθρέπτη (mirror glaze)

10 γρ ζελατίνη (6 μικρά φύλλα)
125 γρ νέρό
220 γρ ζάχαρη
150 γρ κουβετρούρα
30 γρ κακάο
80 γρ κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Για την εκτέλεση της αφράτης βασιλόπιτας ακολουθήστε την προηγούμενη συνταγή του Λάμπρου Βακιάρου.

Για την εκτέλεση του γλάσου καθρέπτη (mirror glaze)

Σε παγωμένο νερό μουλιάζουμε τα φύλλα ζελατίνης.

Σε ένα μικρό κατσαρολάκι προσθέτουμε το νερό και τη ζάχαρη και μόλις πάρει μία βράση σιγοβράζουμε για 3 λεπτά.

Αποσύρουμε από την εστία και προσθέτουμε την ψιλοκομμένη κουβερτούρα και με έναν αυγοδάρτη ομογενοποιούμε καλά.

Προσθέτουμε και το κακάο και ανακατεύουμε καλά.

Ενσωματώνουμε σιγά-σιγά την κρέμα γάλακτος και τέλος στύβουμε καλά της μουλιασμένες ζελατίνες και της ομογενοποιούμε κι αυτές στο μείγμα.

Μεταφέρουμε το γλάσο σε μια μικρή κανάτα.

Προαιρετικά με έναν πολτοποιητή χειρός χτυπάμε το μείγμα για 1’ και στη συνέχεια το σουρώνουμε από σε ένα ψιλό σουρωτήρι.

Αφήνουμε το γλάσο να κρυώσει μέχρι να φτάσει περίπου στους 30 βαθμούς.

*Αυτό το βήμα είναι πολύ σημαντικό έτσι ώστε να μπορέσουμε να έχουμε ένα ωραίο γλάσο το οποίο θα αγκαλιάσει το κέικ αν είναι πολύ ζεστό δεν θα μπορέσει να σταθεί πάνω στο κέικ, αντιθέτως αν κρυώσει πολύ δε θα μας δώσει ωραίο τελική εικόνα.

Ξεφορμάρουμε την βασιλόπιτα και με ένα μαχαίρι κόβουμε παράλληλα την επιφάνεια της έτσι ώστε να έρθει σε επίπεδο σχήμα.

Την αναποδογυρίζουμε και την μεταφέρουμε σε ένα ταψί στο οποίο έχουμε βάλει μία σχάρα. (Εναλλακτικά μπορούμε να γυρίσουμε ανάποδα ένα μπολ το οποίο η επιφάνεια του να καλύπτει τουλάχιστον τα 2/3 της βασιλόπιτας.

Περιχύνουμε με το γλάσο στο κεντρικά της βασιλόπιτας μέχρι το γλάσο να καλύψει όλη την επιφάνεια.

Αφήνουμε να σταθεί για 5 λεπτά και στη συνέχεια με μία σπάτουλα αφαιρούμε τις σταγόνες που θα έχουν δημιουργηθεί στο κάτω μέρος για να δώσουμε καλύτερη εμφάνιση.

Μεταφέρουμε με μία σπάτουλα σε μια πιατέλα και αφήνουμε να κρυώσει καλά.

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ!

Πηγές: SamiaAmpelos.gr και LambrosVakiaros.com.

Διαβάστε τις ειδήσεις μας στο Google

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook και στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο Twitter

Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο YouTube

Βρείτε τα φτηνότερα αεροπορικά εισιτήρια με την εφαρμογή Low Fare Calendar!

Discover the best flight deals with Aegean Airlines Low Fare Calendar!