Δεξιά ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Ανάπτυξης Πηλίου, Στέργιος Παπαϊωάννου, με τον περιφερειάρχη Β. Αιγαίου, Κωνσταντίνο Μουτζούρη (αριστερά) και τον αντιπεριφερειάρχη Σάμου, Βασίλη Πανουράκη (κέντρο). Φωτογραφία αρχείου

Τη σειρά πολιτιστικών εκδηλώσεων με τίτλο “Από το Πήλιο μέχρι τη Σάμο με ένα χορό και ένα τραγούδι” που θα διοργανωθούν σε συνεργασία με την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και τους Δήμους Ανατολικής και Δυτικής Σάμου, προανήγγειλε το Ινστιτούτο Ανάπτυξης Πηλίου.

Σύμφωνα με το ινστιτούτο, “οι εκδηλώσεις  θα πραγματοποιηθούν όταν το επιτρέψουν τα υγιειονομικά πρωτόκολλα και θα περιλαμβάνουν γευσιγνωσία παραδοσιακών φαγητών, παραδοσιακούς χορούς, παραδοσιακά τραγούδια και μουσική, ήθη και έθιμα, καθώς επίσης και το γλωσσικό ιδίωμα της Σάμου και του Πηλίου θα βρεθούν στο επίκεντρο των εκδηλώσεων.

Θα γίνει ένα επιστημονικό συμπόσιο τραπέζι διαλόγου της διαχρονικής γλωσσικής εξέλιξης και ιστορικής διαμόρφωσης των δύο διαλέκτων με μία διπλή εκδήλωση στο Πήλιο και στη Σάμο.

Επίσης στο Πήλιο και στη Σάμο μιλάνε τη δωρική διάλεκτο.

Υπήρξαν κύματα μεταναστεύσεων και δευτερομετακινήσεων από αρχαιοτάτους χρόνους και έτσι εξηγείται στο γλωσσικό ιδίωμα της Σάμου όπου υπερτερούν οι βόρειες λεκτικές επιρροές, οι ίδιες που αφορούν μετακινήσεις πληθυσμών από Δυτική Μακεδονία και Ήπειρο στο Πήλιο”.

 

Tα φτηνότερα αεροπορικά εισιτήρια με την εφαρμογή Low Fare Calendar της Aegean!!

Discover the best flight deals with Aegean Airlines Low Fare Calendar!