Μια συνταγή για χριστουγεννιάτικο γλασαρισμένο χοιρινό μπούτι με ψητές πατάτες παρουσιάζει στην ιστοσελίδα του ο Σαμιώτης Master Chef Λάμπρος Βακιάρος.

Η προετοιμασία του γεύματος διαρκεί 30 λεπτά ενώ το ψήσιμο 4 ώρες.

Δείτε τα υλικά που χρειάζονται για έξι μερίδες:

Για το χοιρινό μπούτι

1 χοιρινό μπούτι 2.5 – 3 κιλά (με το λίπος, χωρίς τη πέτσα)
1 κούπα φρέσκο χυμό μανταρίνι + τις φλούδες από 3-4 μανταρίνια
4-5 κλωναράκι φασκόμηλο
2-3 σκελίδες σκόρδο ολόκληρες
30 καρφάκια γαρίφαλο
1 κούπα ζάχαρη καστανή
2 κ.σ. μουστάρδα dijon
1/3 κούπας μηλόξιδο
αλάτι

Για τις πατάτες

2 κιλά πατάτες
1 κ.γ μαγειρική σόδα
ελαιόλαδο
αλάτι και πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

1. ΓΙΑ ΤΟ ΓΛΑΣΑΡΙΣΜΕΝΟ ΧΟΙΡΙΝΟ

Με ένα κοφτερό μαχαίρι χαράσσουμε επιφανειακά το χοιρινό μπούτι σε ‘μπακλαβαδωτο’ σχήμα. Πολύ σημαντικό είναι να μην κόψουμε πολύ βαθιά το κρέας. Σε κάθε ρόμβο τρυπάμε κεντρικά από ένα γαρύφαλλο. Αλατίζουμε πολύ καλά (περίπου 1 κγ ανά κιλό κρέατος) και αν θέλουμε προσθέτουμε προαιρετικά πιπέρι.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 150 βαθμούς στον αέρα.

Σε ένα ταψί 30 X 40 προσθέτουμε το χυμό μανταρινιού και τις φλούδες, τις ολόκληρες σκελίδες σκόρδο και το φρέσκο φασκόμηλο. Ιδανικά τοποθετούμε στο ταψί μία σχάρα και καθίζουμε πάνω σε αυτή το χοιρινό μπούτι. Δεν έχουμε σχάρα απλά το τοποθετούμε μέσα στο ταψί. Ψήνουμε στο φούρνο για περίπου 3.30 ώρες.

Αν δεν βρούμε φρέσκο φασκόμηλο μπορούμε να βάλουμε αποξηραμένο.

Αφαιρούμε το ταψί από το φούρνο και δυναμώνουμε στους 230 βαθμούς.

Σε ένα μικρό κατσαρολάκι σουρώνουμε τα υγρά του ταψιού (τα οποία πρέπει να είναι περίπου δύο κούπες μάξιμουμ)και προσθέτουμε την καστανή ζάχαρη, την μουστάρδα και το ξύδι και δίνουμε μία βράση. Σιγοβράζουμε για 10 ‘– 12’ λεπτά ή μέχρι να έχουμε ένα σχετικά πηχτό γλάσο.

Αν θέλουμε μπορούμε να βάλουμε στο κατσαρολάκι δύο μικρά μανταρίνια κομμένα στη μέση για έξτρα φρουτώδη γεύση.

Με ένα πινέλο αλείφουμε το χοιρινό μπούτι και το μεταφέρουμε στο φούρνο έτσι ώστε να αρχίσει το γλασάρισμα. Ανά 2 με 3 λεπτά ανοίγουμε το φούρνο και αλείφουμε 4-5 φορές στο σύνολο με το γλάσο που αρχίζει να καραμελώνει στο ταψί μέχρι το χοιρινό να έχει ένα ωραίο καραμελωμένο χρώμα εξωτερικά.

Προσοχή! Επειδή ο φούρνος μας είναι σε υψηλή θερμοκρασία πρέπει να είμαστε κοντά έτσι ώστε να μην καεί και καραμελώσει υπερβολικά το γλάσο πάνω στο χοιρινό, γιατί στη συνέχεια θα πικρίσει.

2. ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΑΤΑΤΕΣ

Για τις πατάτες, τις ξεφλουδίζουμε και τις βράζουμε σε καυτό νερό με τη σόδα για 15 με 20 λεπτά. Σουρώνουμε τις πατάτες και της μεταφέρουμε σε ένα μεγάλο μπολ. Προσθέτουμε λάδι, αλάτι και πιπέρι και στη συνέχεια τις ανακατεύουμε έντονα στο μπολ έτσι ώστε να αρχίσουν να δημιουργούν “σκασίματα”. Αν θέλουμε πασπαλίζουμε με 2 κ.σ. κορν φλάουρ για έξτρα τραγανό αποτέλεσμα.

Μεταφέρουμε τις πατάτες σε ένα ταψί και ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 45 – 50 λεπτά γυρίζοντας τις πατάτες στο μισό του χρόνου από την άλλη πλευρά. (Πριν τις γυρίσουμε μπορούμε με ένα press πουρέ να τις πιέσουμε ελαφρά μέχρι να τις φέρουμε σε επίπεδο και παράλληλο σχήμα χωρίς όμως να τις λιώσουμε)

ΚΑΛΗ ΟΡΕΞΗ ΚΑΙ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ!

Πηγή: lambrosvakiaros.com

 

 

 

Διαβάστε τις ειδήσεις μας στο Google

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook και στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο Twitter

Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο YouTube

Βρείτε τα φτηνότερα αεροπορικά εισιτήρια με την εφαρμογή Low Fare Calendar!

Discover the best flight deals with Aegean Airlines Low Fare Calendar!