Ένα βίντεο που περιλαμβάνει ένα οδοιπορικό στα Σκουραίικα Σάμου και εναέριες λήψεις πάνω από το μικροσκοπικό αυτό χωριό της νότιας Σάμου ανάρτησε στο διαδίκτυο ο Γιάννης Καπανταής.

Δείτε κι εσείς πλάνα από το γραφικό χωριό των μόλις 92 κατοίκων και στη συνέχεια μπορείτε να διαβάσετε λίγα στοιχεία για το χωριό!

Πληροφορίες για τα Σκουραίικα (Wikipedia)

Τα Σκουραίικα είναι μικρό χωριό που βρίσκεται στα Νότια της Σάμου στους πρόποδες του όρους Μπουρνιά, παρακλάδι του όρους Καρβούνι. Βρίσκεται σε υψόμετρο 181 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας. Συνορεύει στα βόρεια με το Νεοχώρι, ανατολικά με τους Σπαθαραίους και δυτικά με τα Κουμαίικα.

Το χωριό είναι χτισμένο σε ένα βαθούλωμα στην πλαγιά του όρους Μπουρνιά, παρακλάδι του όρους Καρβούνη και ανάμεσα σε δύο χείμαρρους: ανατολικά με το ρέμα της «Μουριάς» και δυτικά με το ρέμα «Ξουδμέικα». Το έδαφος είναι ημιορεινό και κατά το ήμισυ βραχώδης με έντονη δασική βλάστηση που εναλλάσσεται με ελαιώνες.

Οι αρκετές πηγές στη γύρω περιοχή και το γειτόνεμα της περιφέρειας με το ρέμα του Πύργου «Αμφίλυσο», που είναι το πιο πλούσιο σε νερό σε όλο το νησί όλο το χρόνο, έκανε την περιοχή εύφορη με αρκετά ποτιστικά. Όσο κατεβαίνουμε χαμηλότερα προς τις παραθαλάσσιες περιοχές, το έδαφος γίνεται πιο ομαλό έως και πεδινό αλλά ταυτόχρονα πιο άνυδρο.

Το χωριό πήρε το όνομά του από τον πιο πλούσιο κάτοικο εκ των πρώτων οικιστών, τον Γεώργιο Σκούρα. Πρώτος κάτοικος θεωρείται ο γερο-Κοντογιάννης, ονομάσθηκε όμως Σκουραίικα και όχι Κοντογιαννέϊκα, γιατί ο Σκούρας που ακολούθησε τον γερο-Κοντογιάννη ήταν πιο δυναμικός και κάτοχος της μεγαλύτερης περιφέρειας του χωριού. Άρχισε να κατοικείται στις αρχές του 17ου αιώνα σύμφωνα με ένα έγγραφο που σώζεται και αποδεικνύει την αγορά της έκτασης του από τον Γ. Σκούρα έναντι 40 γροσιών. Άλλη μαρτυρία που σώζεται είναι η εικόνα του Αγίου Γεωργίου στην οποία είναι χαραγμένη η φράση “Δέησις του δούλου του Θεού Γ. Σκούρα 1718” η οποία βρίσκεται και φυλάσσεται στον ναό του χωριού.

Στην αρχαιότητα πιθανόν να υπήρχε κάποια μικρή πόλη γιατί βρέθηκαν κιονόκρανα και αρχαία ερείπια. Στη θέση Δριτζαρέικα φαίνονται ακόμα τα ίχνη από αρχαίες οικοδομές και λίγο παραπάνω από ένα τεχνητό λιμάνι υπήρχε ένα πελεκητό σπήλαιο μέσα στο οποίο βρέθηκαν δύο σκαλιστοί τάφοι.

Το χωριό σήμερα

Τα Σκουραίικα έχουν 105 σπίτια και είχαν 600 κατοίκους που ασχολούνταν με τη γεωργία, την αλιεία και το εμπόριο. Σήμερα έχουν περίπου 100 κατοίκους, στην πλειοψηφία τους γεωργοί και συνταξιούχοι.

Το χωριό Σκουραίικα παράγει ελαιόλαδο εξαιρετικής ποιότητας, οπωροκηπευτικά, κουκιά που έχουν πανσαμιακό χαρακτήρα διότι είναι γλυκά και γρήγορα στο βράσιμο, αμύγδαλα και κρασί στις παραθαλάσσιες περιοχές.

Στην περιφέρεια Σκουραίικων ανήκουν και οι παραθαλάσσιοι οικισμοί:

Πεύκος
Παραλία Κάμπου
Παραλία Ψιλή άμμος
Παραλία Πέρης

Ενοριακός Ιερός ναός Σκουραιίκων

Ο Ενοριακός Ιερός ναός Σκουραιίκων είναι αφιερωμένος στον Άγιο Γεώργιο. Είναι ένας μεγαλόπρεπος λιθόχτιστος ναός, βυζαντινού ρυθμού (μονόκλιτος εγγεγραμμένος σταυροειδής μετά τρούλου). Άρχισε να χτίζεται από τους κατοίκους το 1920 και τελείωσε το 1922. Είναι σχέδιο του γάλλου μηχανικού Ντιμπρέ.

Η πρώτη εκκλησία του Αγίου Γεωργίου βρίσκονταν στο σημείο του σημερινού κοινοτικού καταστήματος, όπου εξυπηρετούσε τους κατοίκους από το 1800 μέχρι το 1920. Η πρώτη ιεροτελεστία στον καινούριο ναό ήταν τη Μεγάλη Τετάρτη η ακολουθία του ιερού ευχελαίου το 1922 ενώ τα εγκαίνια του ναού έγιναν στις 23 Απριλίου 1933 από τον τότε Μητροπολίτη Σάμου Ειρηναίον.

Από την πρώτη εκκλησία του χωριού αφαιρέθηκαν τα ξυλόγλυπτα της και αρκετά από αυτά τοποθετήθηκαν στον καινούριο ναό (Δεσποτικός Θρόνος, ο άμβωνας και δύο παλιά εικονοστάσια) ενώ το ξυλόγλυπτο τέμπλο έγινε δωρεά στην Ιερά Μονή Τίμιου Σταυρού. Επίσης από τον παλιό διάκοσμο, διακοσμούν τον νέο ναό δύο μεγάλα μπρούτζινα φανάρια, τα αργυρά εξαπτέρυγα, δύο μπρούτζινοι πολυέλαιοι, ο Τίμιος Σταυρός και οι εικόνες του παλιού ναού.

Οι πιο παλιές εικόνες είναι του Αγίου Γεωργίου, όπου η πρώτη βρίσκεται κάτω από τον άμβωνα στην οποία είναι χαραγμένη η φράση “Δέησις του δούλου του Θεού Γ. Σκούρα 1718”, και η δεύτερη είναι η εφέστιος επαργυρωμένη και περίτεχνα σκαλισμένη εικόνα του Αγίου δίχως χρονολογία που βρίσκεται στο εικονοστάσι δεξιά στην είσοδο της εκκλησίας. Την ημέρα της εορτής του Αγίου Γεωργίου τελείται το έθιμο της “γιορτής- κεσκέκι”, όπου είναι μια από τις παλιότερες συνήθειες που αναβιώνουν στα Σκουραίικα.

Διαβάστε τις ειδήσεις μας στο Google

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook και στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο Twitter

Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο YouTube

Βρείτε τα φτηνότερα αεροπορικά εισιτήρια με την εφαρμογή Low Fare Calendar!

Discover the best flight deals with Aegean Airlines Low Fare Calendar!