Φωτογραφία: Γ. Καπανταής

Να μετακινηθούν προς ή από τη Σάμο ελεύθερα, χωρίς περιορισμούς, μπορούν όλοι οι πολίτες κατά την εορταστική περίοδο, τι κι αν στην υπόλοιπη χώρα ισχύουν περιορισμοί στις μετακινήσεις εκτός Νομού, στο πλαίσιο των μέτρων Covid-19.

Αυτό ξεκαθαρίστηκε και μέσω γραπτής ερώτησης του Samos Voice προς τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, για το εάν μπορεί ο καθένας, Σαμιώτης ή μη, απλός τουρίστας, που δεν έχει στο νησί οικογένεια, κατοικία, εργασία ή άλλον λόγο μετακίνησής του τώρα προς τη Σάμο (πχ μάζεμα ελιών), να ταξιδέψει ελεύθερα, χωρίς κάποιο έγγραφο, και να παραμείνει όσο θέλει κατά την περίοδο των εορτών, με κίνδυνο να φέρει μαζί στο νησί και τον Covid.

Συγκεκριμένα, από τη ΓΓΠΠ απάντησαν γραπτώς ότι εξακολουθεί να ισχύει η υπουργική απόφαση (Αριθμ. Δ1α/ΓΠ.οικ. 80189), που δημοσιεύτηκε στις 12 Δεκεμβρίου σε ΦΕΚ (5486), και εν προκειμένω το άρθρο 4 (βλ. πιο κάτω σελ. 23 ΦΕΚ), για τις υπό περιορισμούς-μόνο για συγκεκριμένους λόγους μετακινήσεις εκτός Περιφερειακής Ενότητας ή Περιφέρειας, που προβλέπει μεν ότι:

1. Απαγορεύεται η μετακίνηση, με οποιοδήποτε μέσο, εκτός των ορίων της οικείας Περιφερειακής Ενότητας, ή εξαιρετικά στην περίπτωση της Αττικής εκτός των ορί­ων της Περιφέρειας, εξαιρουμένων των περιπτώσεων μετακίνησης, με οποιονδήποτε τρόπο: α) από και προς την εργασία, β) για λόγους υγείας, γ) προς τον σκοπό εφάπαξ μετάβασης στον τόπο της μόνιμης κατοικίας, δ) για μετάβαση σε τελετή (π.χ. κηδεία) υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος ή μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμ­φωνα με τις κείμενες διατάξεις, ε) για εφάπαξ μετάβαση φοιτητή/φοιτήτριας ή σπουδαστή/σπουδάστριας από τον τόπο μόνιμης κατοικίας στην περιφερειακή ενότητα όπου εδρεύει το Τμήμα/η Σχολή Επιστημών Υγείας Α.Ε.Ι., η Σχολή Αξιωματικών ή η Σχολή Αστυφυλάκων της Ελλη­νικής Αστυνομίας ή η Σχολή Δοκίμων Σημαιοφόρων ή η Σχολή Δοκίμων λιμενοφυλάκων του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής για λόγους σπουδών, σύμφω­να με την περ. (ιε) της παρ. 2 του άρθρου 3. Η περ. (ιδ) της παρ. 2 του άρθρου 3 εφαρμόζεται αναλόγως. Για την πιστοποίηση των λόγων κατ’ εξαίρεση μετακίνησης εφαρμόζονται οι παρ. 3 και 5 του άρθρου 3.

Ωστόσο, ορίζει ρητά πως:

2. Από την εφαρμογή του παρόντος εξαιρείται η μετα­κίνηση από και προς την Περιφερειακή Ενότητα Σάμου της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου.

1+1ΦΕΚ

Υπενθυμίζεται ότι η εξαίρεση αυτή για τη Σάμο είχε ανακοινωθεί μετά τον φονικό σεισμό της 30ής Οκτωβρίου.

Ήδη, πάντως, στην τοπική κοινωνία επικρατεί ανησυχία για τον κίνδυνο διασποράς του κορωνοϊού στη Σάμο με τις μαζικές, ανεξέλεγκτες αφίξεις πολιτών στο νησί κατά την εορταστική περίοδο.

Για την ώρα, τουλάχιστον επισήμως, δεν έχει ανακοινωθεί κάποια πρωτοβουλία των τοπικών Αρχών-φορέων προς τον Νίκο Χαρδαλιά, ώστε να γίνει προσπάθεια, έστω τώρα, να τεθούν περιορισμοί στις εορταστικές μετακινήσεις, ώστε αυτές να μην είναι απολύτως ελεύθερες για τον καθέναν, παρά μόνο για συγκεκριμένους λόγους.

Διαβάστε τις ειδήσεις μας στο Google

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook και στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο Twitter

Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο YouTube

Βρείτε τα φτηνότερα αεροπορικά εισιτήρια με την εφαρμογή Low Fare Calendar!

Discover the best flight deals with Aegean Airlines Low Fare Calendar!