fbpx

Επιδότηση ενοικίου για τους σεισμόπληκτους στο 100% ζητά το ΚΚΕ Σάμου

Ουσιαστικά μέτρα αντιμετώπισης των συνεπειών του σεισμού της 30ης Οκτωβρίου, με έμφαση στην επιδότηση του ενοικίου των σεισμόπληκτων από το κράτος κατά 100% ζητά η Τομεακή Επιτροπή Σάμου του ΚΚΕ.

Σε σχετική ανακοίνωσή της η Τ.Ε Σάμου του κόμματος αναφέρει αναλυτικά:

“Το αίτημα για επιδότηση ενοικίου στο 100% από το κράτος έχει απασχολήσει από την αρχή τους σεισμόπληκτους της Σάμου ακριβώς γιατί είναι δίκαιο για εκατοντάδες κατοίκους που ζουν εδώ κι ενάμιση μήνα σε ξενοδοχεία και κάθε τόσο τους απειλούν ότι αν δε πληρωθούν οι ξενοδόχοι θα τους διώξουν, είναι δίκαιο για όσους αναγκαστικά στριμώχνονται σε σπίτια συγγενών και φίλων εν μέσω πανδημίας, τηλεκπαίδευσης κλπ.

Η κυβέρνηση, όμως, και στο ζήτημα αυτό αποφάσισε να κάνει… οικονομία. Με την απόφαση που εξέδωσε για την επιδότηση ενοικίου βάζει μια σειρά προϋποθέσεις που τελικά λίγοι θα την πάρουν.

Μακριά από τις σημερινές ανάγκες ορίζει ως το απαιτούμενο εμβαδόν ανά άτομο τα 20 τ.μ. δηλαδή για ένα άτομο ένα δώμα και για ένα ζευγάρι μια γκαρσονιέρα…

Αν κάποιος τυχαίνει να έχει σε ακτίνα 25 χλμ δευτερεύουσα κατοικία (π.χ. σπίτι στο χωριό) αποκλείεται από την επιδότηση ενοικίου αναγκάζοντάς τον, αν δε μπορεί να πληρώσει μόνος του ενοίκιο, να μετακομίσει π.χ. στους Βουρλιώτες, στους Μανωλάτες ή στους Μαυρατζαίους αν η μόνιμη κατοικία του είναι στο Βαθύ. Δηλαδή να πάει σε χωριά ή περιοχές μακριά από τον τόπο δουλειάς που σημαίνει επιπλέον έξοδα μετακίνησης, τα περισσότερα χωριά είναι δυσπρόσιτα, μακριά από σχολικές υποδομές – ειδικά γυμνάσια – λύκεια – και στοιχειώδεις δομές υγείας, ενώ σε πολλές περιπτώσεις το «σπίτι στο χωριό» μπορεί να μην είναι κατοικήσιμο, χωρίς θέρμανση κλπ.

Το χειρότερο, όμως, είναι ότι σε συνδυασμό με τις προϋποθέσεις για τη στεγαστική συνδρομή όπως είναι οι απαιτούμενες κατεδαφίσεις και τα έξοδα έκδοσης άδειας που καλύπτονται από τους ιδιοκτήτες ή εκπίπτουν από το ποσό της στεγαστικής συνδρομής πολλοί θα είναι αυτοί που θα δυσκολευτούν ακόμη και να αρχίσουν την ανοικοδόμηση του σπιτιού τους με αποτέλεσμα να σταματά και η επιδότηση ενοικίου όταν παρέλθουν τα χρονικά όρια που έχουν τεθεί.

Την ίδια στιγμή τα ενοίκια έχουν αυξηθεί κατακόρυφα φέρνοντας σε απελπισία όσους αναζητούν σπίτι προς ενοικίαση ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις απαιτείται μισθωτήριο ως και πέντε χρόνια!!

Όσο περνά ο καιρός επιβεβαιώνεται ότι τα μέτρα της κυβέρνησης είναι πίσω από τις ανάγκες. Ενώ δίνει δισεκατομμύρια στους μονοπωλιακούς ομίλους της ενέργειας πετά ψίχουλα στο λαό. Καταρρίπτονται έτσι τα επιχειρήματα των τοπικών παραγόντων και όσων όλο αυτό τον καιρό καλλιεργούν την αναμονή και διαφημίζουν ότι με τα μέτρα που τάχα θα πάρει η κυβέρνηση θα «πέσει χρήμα» στο νησί και θα αντιμετωπιστούν τα προβλήματα.

Για τους εργαζόμενους, τους μικρούς επαγγελματίες και αγρότες, ο σεισμός και τα ανεπαρκή μέτρα έρχονται να ενισχύσουν το Γολγοθά που στήνει η κυβερνητική πολιτική μαζί με την ανεργία, την αναδουλειά, τις συνέπειες της νέας οικονομικής κρίσης και της πανδημίας.

Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο. Τώρα απαιτείται οργάνωση του αγώνα και διεκδίκηση για μέτρα αποκατάστασης στο 100% για όλες τις κατοικίες, σχολεία, δημόσια κτίρια, επιδότηση ενοικίου στο 100% για όσο καιρό χρειαστεί, ενίσχυση της λαϊκής αλληλεγγύης για όποιον έχει ανάγκη, εισόδημα για όλους στο ύψος των σημερινών αναγκών κι όχι ψίχουλα“.

ΔΕΙΤΕ ΒΙΝΤΕΟ ΤΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ:

   

Ενημερωθείτε μέσα από το κανάλι μας στο Viber

Διαβάστε τις ειδήσεις μας στο Google

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook και στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο Twitter

Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο YouTube

Βρείτε τα φτηνότερα αεροπορικά εισιτήρια με την εφαρμογή Low Fare Calendar!

Discover the best flight deals with Aegean Airlines Low Fare Calendar!

Related Articles

error: Content is protected !!