Η τρίτη διαδικτυακή συνάντηση της άτυπης ομάδας συντονισμού για την υλοποίηση των κυβερνητικών μέτρων αποκατάστασης των ζημιών που προκάλεσε ο σεισμός της 30ής Οκτωβρίου υπό τον Γενικό Γραμματέα Οικονομικής Πολιτικής του Υπουργείου Οικονομικών, Χρήστο Τριαντόπουλο, πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή.

Στην ομάδα συντονισμού συμμετέχουν ο Μητροπολίτης Σάμου, Ικαρίας και Κορσεών κ. Ευσέβιος, ο βουλευτής Χριστόδουλος Στεφανάδης, ο αντιπεριφερειάρχης Βασίλης Πανουράκης, ο δήμαρχος Ανατολικής Σάμου Γιώργος Στάντζος, ο δήμαρχος Δυτικής Σάμου Αλέξανδρος Λυμπέρης, ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Σάμου Μάνος Βαλής, καθώς και ο πρόεδρος, Γιώργος Κυριαζής, και μέλη του Επιμελητηρίου Σάμου.

Σύμφωνα με τον κ. Τριαντόπουλο, οι συναντήσεις αυτές λαμβάνουν χώρα σε εβδομαδιαία βάση, με στόχο τον ευχερέστερο συντονισμό της καθημερινής επικοινωνίας που έχουν τα εμπλεκόμενα μέλη, ώστε να αξιολογείται η πρόοδος των διαδικασιών αποκατάστασης και ανάταξης του νησιού που έχουν δρομολογηθεί από την επόμενη ημέρα του καταστροφικού σεισμού, αλλά και να καθορίζονται τα επόμενα βήματα, όπως αυτά διαμορφώνονται και αναπροσαρμόζονται βάσει των εξελισσόμενων αναγκών και αιτημάτων.

Ήδη, όπως αναφέρει, μέσα σε λίγες εβδομάδες – και παρά τις δυσκολίες της τρέχουσας συγκυρίας – ολοκληρώθηκαν χωρίς καθυστερήσεις οι προβλεπόμενες καταγραφές και αυτοψίες από τις υπηρεσίες του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, ενώ παράλληλα δρομολογήθηκαν και εκδόθηκαν οι προβλεπόμενες νομοθετικές παρεμβάσεις και κανονιστικές πράξεις για τη στήριξη της σεισμόπληκτης περιοχής, όπως αυτές αναφέρθηκαν και στην πρόσφατη ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών.

Σε αυτό το πλαίσιο, η αρχική χρηματοδότηση από την αμέσως επομένη του καταστροφικού σεισμού ανήλθε, στο σύνολό της, στα 3.290.000 ευρώ, εκ των οποίων:

  • 1.000.000 ευρώ διοχετεύθηκε στον δήμο Δυτικής Σάμου για τις πρώτες ανάγκες αντιμετώπισης του σεισμού και για αποκαταστάσεις
  • 1.000.000 ευρώ στον δήμο Ανατολικής Σάμου για τις πρώτες ανάγκες αντιμετώπισης του σεισμού και για αποκαταστάσεις
  • 200.000 ευρώ στον δήμο Ικαρίας για τις πρώτες ανάγκες και τις αποκαταστάσεις
  • 500.000 ευρώ στον δήμο Δυτικής Σάμου για παροχή κοινωνικής προστασίας στους σεισμόπληκτους
  • 500.000 ευρώ στον δήμο Ανατολικής Σάμου για παροχή κοινωνικής προστασίας στους σεισμόπληκτους και
  • 90.000 ευρώ στον δήμο Ικαρίας για παροχή κοινωνικής προστασίας.

Πρόκειται για πόρους που διατέθηκαν από το υπουργείο Εσωτερικών.

Επιπρόσθετα, εκδόθηκαν οι προβλεπόμενες Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις αναφορικά με:

• Τη χορήγηση στεγαστικής συνδρομής για την αποκατάσταση των ζημιών σε κτήρια από τον σεισμό της 30ής Οκτωβρίου, με συνολική, αρχικώς, εκτιμηθείσα δαπάνη 81.123.840 ευρώ, εκ των οποίων 72.167.340 ευρώ για την παροχή δωρεάν κρατικής αρωγής και των εξόδων κίνησης των μηχανικών που θα διενεργήσουν αυτοψίες και 8.956.500 ευρώ για την κάλυψη των τόκων των χορηγούμενων δανείων (ΦΕΚ Β’ 5239/01.12.2020).

• Τη χορήγηση επιδότησης ενοικίου/συγκατοίκησης για την κάλυψη των δαπανών προσωρινής στέγασης κατοίκων που επλήγησαν από το σεισμό της 30ής Οκτωβρίου 2020 με συνολική, αρχικώς, εκτιμηθείσα δαπάνη 17.520.000 ευρώ (ΦΕΚ Β’ 5500/14.12.2020).

Επιπλέον, στο πλαίσιο της στενής συνεργασίας των μελών της ομάδας συντονισμού, αλλά και της εντατικής επεξεργασίας και προεργασίας που πραγματοποιείται σε κεντρικό κυβερνητικό επίπεδο από τα εμπλεκόμενα υπουργεία προς υποστήριξη και συνδρομή στο έργο της τοπικής αυτοδιοίκησης, πρέπει να σημειωθεί ότι:

• Χορηγήθηκε στους δήμους πλάνο για την αντιμετώπιση του προβλήματος των ετοιμόρροπων κτιρίων και, δη, των επικίνδυνων ετοιμόρροπων κτιρίων στη Σάμο, όπως αυτό καταρτίστηκε από τα Γραφεία του Γενικού Γραμματέα Οικονομικής Πολιτικής του Υπουργείου Οικονομικών και του Γενικού Γραμματέα Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σε ένα πλαίσιο συνεργασίας με τη Γενική Γραμματεία Υποδομών, τη Γενική Γραμματεία Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων και το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος.

• Εξασφαλίστηκε αρχική χρηματοδότηση 1.100.000 ευρώ προς τους δήμους για την κάλυψη των αναγκών διαχείρισης του προβλήματος των ετοιμόρροπων κτιρίων, σε συνέχεια του προσδιορισμού αυτών αρμοδίως, της διαδικασίας που έχει επικοινωνηθεί και της ανάγκης προστασίας της δημόσιας ασφάλειας και επιστροφής στην κανονικότητα, μέσω του υπουργείου Εσωτερικών και, δη, του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ.

• Εξασφαλίστηκε επιπλέον χρηματοδότηση 1.000.000 ευρώ προς τον δήμο Ανατολικής Σάμου για τη συνέχιση της παροχής κοινωνικής προστασίας για στήριξη νοικοκυριών και οικοσκευών μέσω του υπουργείου Εσωτερικών, ώστε να συνεχιστεί απρόσκοπτα η χορήγηση των επιδομάτων προς τους δικαιούχους.

• Εξασφαλίστηκε χρηματοδότηση 500.000 ευρώ προς τους δήμους, σε συνεργασία με τη Μητρόπολη Σάμου, Ικαρίας και Κορσεών, για την προετοιμασία και τις εργασίες υποστυλώσεων των κωδωνοστασίων των ιερών ναών της περιοχής, ώστε να προστατευθεί η δημόσια ασφάλεια, καθώς και οι περιουσίες των άλλων πολιτών.

• Εξασφαλίστηκε αρχική χρηματοδότηση 200.000 ευρώ προς την αντιπεριφέρεια Σάμου για αποκατάσταση ζημιών και την αντιμετώπιση των αναγκών που δημιουργούνται στην κοινωνία και αγορά, μέσω του Υπουργείου Εσωτερικών και, δη, του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ.

• Προχωρά η προβλεπόμενη διαδικασία προμήθειας, μεταφοράς και συναρμολόγησης προκατασκευασμένων αιθουσών και γραφείων για την προσωρινή στέγαση των σχολικών συγκροτημάτων της Σάμου μέσω της ΚΤΥΠ ΑΕ και του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, συνολικού ύψους 1.200.000 ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Σε αυτό το πλαίσιο, και παράλληλα με τις παραπάνω παρεμβάσεις συνολικού ύψους 4.000.000 ευρώ, συνεχίζεται, σύμφωνα με τον κ. Τριαντόπουλο, η συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για την προώθηση των διαδικασιών αποκατάστασης και στήριξης της περιοχής, ώστε η Σάμος να επανέλθει το συντομότερο δυνατόν στην κανονικότητα και η στήριξη της πολιτείας να φτάσει με ταχείς ρυθμούς σε όλους τους δικαιούχους. “Με αυτή τη στόχευση, ακολουθώντας πιστά την κατεύθυνση από τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, συνεχίζεται η στενή συνεργασία όλων, προχωρούν εντατικά οι διαδικασίες και ενισχύεται, όπου απαιτείται, η χρηματοδότηση από την κυβέρνηση” δηλώνει ο γ.γ. Οικονομικής Πολιτικής.

 

Tα φτηνότερα αεροπορικά εισιτήρια με την εφαρμογή Low Fare Calendar της Aegean!

Discover the best flight deals with Aegean Airlines Low Fare Calendar!