Αυτοψία σε ετοιμόρροπο ακίνητο στο Μαρούσι πραγματοποίησε το πρωί της Τετάρτης ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, στο πλαίσιο προγράμματος αυτοψιών που υλοποιείται από το υπουργείο, σε συνεργασία με το ΤΕΕ, με στόχο τη συνολική σε εθνικό επίπεδο αντιμετώπιση των κτηρίων που είναι  ετοιμόρροπα, επικίνδυνα, είτε χρήζουν παρεμβάσεων. Θέμα που ήρθε στο προσκήνιο μετά τον φονικό σεισμό της 30ής Οκτωβρίου στη Σάμο και τον χαμό της Κλαίρης και του Άρη, που καταπλακώθηκαν.

Ο κ. Χατζηδάκης περιέγραψε τη σημερινή εικόνα με τα ετοιμόρροπα και επικινδύνως ετοιμόρροπα κτήρια σε όλη τη χώρα. Σύμφωνα με την καταγραφή των δήμων – όπως τους είχε ζητηθεί από το υπουργείο – αυτή τη στιγμή υπάρχουν περί τα 9.500 ετοιμόρροπα ή επικινδύνως ετοιμόρροπα κτήρια.

Ειδικά στο Βόρειο Αιγαίο, οι δήμοι έχουν, σύμφωναμε το ΥΠΕΝ, δηλώσει, σε πανελλαδικό σύνολο 9.342 τέτοιων κτηρίων:

  • Δήμος Ανατολικής Σάμου: 54 ετοιμόρροπα ή επικινδύνως ετοιμόρροπα κτήρια
  • Δήμος Δυτικής Σάμου: 1 (ένα)
  • Δήμος Μυτιλήνης: 285
  • Δήμος Δυτικής Λέσβου: 91
  • Δήμος Λήμνου: 1.500 (τα περισσότερα μετά τα 2.863 του δήμου Αθηναίων)
  • Δήμος Οινουσσών: 68
  • Δήμος Ψαρών: 17.

Ο υπουργός προανήγγειλε ότι οι θεσμικές παρεμβάσεις – που βρίσκονται σε επεξεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία, τον τεχνικό κόσμο και την Αυτοδιοίκηση – αναμένεται έρθουν στη Βουλή στις αρχές του επόμενου έτους, καθώς το υφιστάμενο πλαίσιο είναι πεπαλαιωμένο, ενώ οι διαδικασίες πρέπει να τρέξουν γρήγορα, καθώς το ζήτημα είναι και  δημόσιας ασφάλειας και περιβαλλοντικής προστασίας. Σημείωσε δε ότι θα ακολουθήσουν και τα απαραίτητα χρηματοδοτικά εργαλεία τόσο για τις απαιτούμενες παρεμβάσεις σε διατηρητέα ή μη, όσο και για τις αναγκαίες κατεδαφίσεις.

Ειδικότερα ο κ. Χατζηδάκης, για την αντιμετώπιση του όλου θέματος υπογράμμισε πέντε βασικά στοιχεία:

“Πρώτον: Έχουμε δηλώσεις από τους δήμους όλης της χώρας για 9.500 ετοιμόρροπα κτίρια, αρκετά εκ των οποίων είναι επικινδύνως ετοιμόρροπα.

Δεύτερον: Σε συνεργασία με το ΤΕΕ έχουν ξεκινήσει αυτοψίες για να υπάρξει πλήρης καταγραφή και διαχωρισμός με επιστημονικά κριτήρια σε σχέση με το ποια είναι επικινδύνως ετοιμόρροπα και για ποια υπάρχει προτεραιότητα άμεσης παρέμβασης.

Τρίτον: Σε συνεργασία με το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών και το υπουργείο Πολιτισμού, ετοιμάζουμε νομοθετική παρέμβαση, η οποία, χωρίς να θίγει τα δικαιώματα της ιδιοκτησίας, θα διευκολύνει τους δήμους ως προς την επιτάχυνση των κατεδαφίσεων όπου χρειάζεται.

Τέταρτον: Θα ληφθεί ειδική μέριμνα για τα διατηρητέα, διότι προφανώς μας ενδιαφέρει να μην υπάρξει κάποια απερίσκεπτη απόφαση σε σχέση με κτήρια τα οποία έχουν μια ιδιαίτερη αρχιτεκτονική αξία.

Πέμπτον: Ετοιμάζουμε μηχανισμούς χρηματοδότησης και για τους ιδιοκτήτες διατηρητέων -το πρόγραμμα «Διατηρώ», για παράδειγμα, που σχεδιάζουμε στο πλαίσιο του Ταμείο Ανάκαμψης είναι μια τέτοια περίπτωση – αλλά και γενικότερα για τη διευκόλυνση των δήμων ως προς τις κατεδαφίσεις. Ήδη το υπουργείο Ανάπτυξης έχει εγκρίνει ένα σχετικό πρόγραμμα, το οποίο αφορά στη Σάμο, από όπου και η όλη προσπάθεια ξεκινά”.

Διαβάστε τις ειδήσεις μας στο Google

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook και στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο Twitter

Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο YouTube

Βρείτε τα φτηνότερα αεροπορικά εισιτήρια με την εφαρμογή Low Fare Calendar!

Discover the best flight deals with Aegean Airlines Low Fare Calendar!