Την έντονη ανησυχία του για το πρόβλημα της στέγασης των μαθητών του Δημοτικού Σχολείου Βαθέος Σάμου μετά από τον καταστροφικό σεισμό της 30ής Οκτωβρίου εκφράζει το Δ.Σ του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων των μαθητών του σχολείου, μετά και από την διαφωνία του συλλόγου γονέων του 2ου Δημοτικού Σχολείου για συστέγαση των μαθητών των δύο σχολείων.

Σε σχετική ανακοίνωσή του ο σύλλογος αναφέρει αναλυτικά:

“Κοιτάζοντας κάποιος την Κοινότητα Βαθέος ξεχωρίζει ένα σχολικό πληγωμένο κτίριο με πολλαπλές ρωγμές και μπάζα πεσμένα στην κεντρική είσοδο του, αποκλεισμένο με πολλές κόκκινες κορδέλες και λαμαρίνες.

Ένα υπέροχο νεοκλασικό κτίριο, έμβλημα για την κοινότητα Άνω Βαθέος, που στέκει αγέρωχο παρ’ όλες τις πληγές του και κοσμεί την περιοχή από το έτος 1902.

Ένα σχολικό κτίριο που στις 30/10/2020 και ώρα 13.49 έσφυζε από ζωή γεμάτο από παιδικές φωνές, που λαχταρούσαν να χτυπήσει το κουδούνι για να περάσουν ένα Σαββατοκύριακο χωρίς υποχρεώσεις ….μέχρι που άρχισε η γη να τρέμει και οι τοίχοι να σκίζονται, σοβάδες να πέφτουν με μανία και τη χαρά διαδέχτηκε ο τρόμος, η αγωνία, τα παιδικά κλάματα, ο πανικός …..και μετά από λίγη ώρα εκκωφαντική σιωπή, εκκένωση του οικισμού ενώ η γη συνέχισε να σείεται με μανία….και ο τόπος γέμισε ερείπια, κόκκινες κορδέλες, χρώματα στους τοίχους των κατοικιών και λαμαρίνες… πολλές λαμαρίνες…

Με μία τσάντα στο χέρι μετά απαραίτητα βρεθήκαμε όλοι φιλοξενούμενοι σε συγγενείς και σε ξενοδοχεία της πόλης χωρίς να γνωρίζουμε τι θα συμβεί αύριο…. Και η γη εξακολουθεί να τρέμει…. Οικογένειες, που έχασαν τις περιουσίες τους σε μία στιγμή και παιδιά με βουρκωμένα μάτια σε ρωτούσαν πότε θα επιστρέψουμε και εσύ απλά με δάκρια στα μάτια τους καθησύχαζες λέγοντας «πολύ σύντομα»…. Και οι ημέρες περνούν, οι ώρες, οι στιγμές και η ελπίδα να επιστρέψεις στην κανονικότητα απομακρύνεται διαρκώς γιατί οι αποφάσεις των αρμοδίων θέλουν χρόνο για να υλοποιηθούν…και τι είναι άλλωστε κανονικότητα;

Ποιος μπορεί να μιλάει για κανονικότητα όταν αυτή έχει διαταραχθεί απόλυτα και τελειωτικά.

Και όμως κάποιοι καθισμένοι στον καναπέ του σπιτιού τους και χωρίς να έχουν χάσει τίποτα από την εργασία και το σπίτι τους εδώ και 1 ½ μήνα κάνουν συνεχείς επαφές με αρμοδίους για να μην μετεστεγαστούν τα παιδιά ΜΑΣ στο 2ο δημοτικό σχολείο με το πρόσχημα της πανδημίας (σε μία περιοχή με ελάχιστα κρούσματα) υποκινούμενοι από άλλα κίνητρα, που ενδεχομένως και οι ίδιοι να μην αντιλαμβάνονται, αν και οι ίδιοι εκφράζουν δήθεν την αλληλεγγύη τους!

Και οι μέρες περνούν και κανείς δεν έχει ενημερώσει το Σύλλογο Γονέων Άνω Βαθέος για το τι μέλλει γενέσθαι ώσπου εγένετο φως…. και μία ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ανατολικής Σάμου (σπάνιο πραγματικά) λαμβάνεται για τη μετεγκατάσταση του σχολείου Άνω Βαθέος στο 2ο Δημοτικό Σχολείο.

Ανησυχία αρχικά στους κόλπους των γονέων του Άνω Βαθέος για το πώς θα υλοποιηθούν οι μετακινήσεις και πώς θα λειτουργήσει το εγχείρημα αλλά η απόλυτη εμπιστοσύνη στις αρχές και η πεποίθηση ότι όλα γίνονται για το καλό των παιδιών μας δίνει ελπίδα ότι τα παιδιά θα επανέλθουν στο φυσικό τους περιβάλλον το σχολείο και έτσι γεννιέται πάλι η ελπίδα ότι θα επανέλθουμε στην πολυπόθητη κανονικότητά μας ενώ η φιλοξενία μας συνεχίζεται….

Και τότε, μία επιστολή του Συλλόγου Γονέων του 2ου Δημοτικού Σχολείου Σάμου μας ξαφνιάζει αρνητικά ενώ υπογράφεται στο όνομα της αλληλεγγύης, προσπαθώντας να δημιουργήσει εντυπώσεις ότι όταν εκείνοι ζήτησαν βοήθεια ουδείς ανταποκρίθηκε αποκρύπτοντας την αλήθεια ότι ουδέποτε ζητήθηκε από εμάς να βοηθήσουμε και εμείς αρνηθήκαμε όταν οι αρμόδιοι αποφάσισαν την ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΗ του σχολικού κτιρίου, που στεγάζονται. Πότε μας ζητήθηκε η συνδρομή μας και εμείς αρνηθήκαμε;

Άλλωστε, η χωρητικότητα του σχολείου του Άνω Βαθέος είναι μικρότερη των αναγκών της περιοχής μας. Κάθε χρόνο πολλά παιδιά δεν δύνανται να εγγραφούν λόγω περιορισμένων θέσεων, πώς λοιπόν σήμερα γινόμαστε αποδέκτες τέτοιας προκλητικότητας; Επιπροσθετα, στο όνομα της αλληλεγγύης προσφέρεις ένα χέρι βοηθείας, καλείς το Σύλλογο να μιλήσεις πριν ξεκινήσεις επαφές για να μην συστεγαστούν τα δύο σχολεία και προβείς σε μία ανακοίνωση εμπάθειας.

Επίσης, σήμερα ΕΜΕΙΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΜΕ μία ΕΚΤΑΚΤΗ ΑΝΑΓΚΗ για λόγους ΑΝΩΤΕΡΑΣ ΒΙΑΣ όχι για ανακαίνιση όπως έγινε στο παρελθόν με το Σύλλογο Γονέων του 2ου Δημοτικού! Άλλωστε, όταν στερείσαι το κεραμίδι στο κεφάλι σου δεν έχεις επιλογή αλλά καρτερείς υπομονετικά τις αποφάσεις των αρμοδίων. Και αυτοί αποφάνθηκαν ομόφωνα έχοντες λάβει όλες τις απαραίτητες γνωμοδοτήσεις και εξετάζοντας όλα τα δεδομένα. Και εμείς χαιρετίσαμε αυτή την απόφαση.

Τι άλλαξε, λοιπόν, σήμερα και το κτίριο της Πινακοθήκης από ακατάλληλο λόγω μην επαρκούς προαυλίου για χώρο συγκέντρωσης γίνεται κατάλληλο; Γιατί τα δεδομένα άλλαξαν σε μία νυκτί; Η δημοσιότητα μίας κατάπτυστης ανακοίνωσης είναι ικανή να παρατείνει τη βάσανο πονεμένων γονέων; Οι επιστολές και οι ανακοινώσεις δεν έχουν καμία σημασία όταν είναι ποτισμένες με εμπάθεια και υποκινούμενες ενέργειες, όταν κιόλας απευθύνονται σε γονείς και παιδιά που φιλοξενούνται στην πλειονότητά τους.

Οι αρμόδιοι πριν λάβουν εκ νέου αποφάσεις (για μας εκ του περισσού αφού έχει ληφθεί ήδη ομόφωνα μία απόφαση) οφείλουν να έχουν εξετάσει όλα τα δεδομένα, να μας ενημερώσουν υπεύθυνα και τελεσίδικα:

α) σε ποια κατηγορία ανήκει το σχολικό κτίριο Άνω Βαθέος,

β) πόσο καιρό θα χρειαστεί για να παραδοθεί επισκευασμένο το κτίριο για να επανέλθουν τα παιδιά για μάθημα,

γ) για πόσο καιρό θα μετεγκατασταθούν τα παιδιά σε άλλο δημοτικό κτίριο σχολικό ή μη,

δ) πώς και από πού θα μετακινούνται, αφού ΠΡΩΤΑ μας διαβεβαιώσουν ότι το νέο δημοτικό κτίριο σχολικό ή μη, που θα υποδείξουν ΔΕΝ αποτελεί κίνδυνο ενόψει ενός μελλοντικού μετασεισμού εν μέσω της έντονης σεισμικότητας, που παρατηρείται στην περιοχή μας αυτή τη στιγμή, και διαθέτει εξόδους κινδύνου ικανούς να μην δημιουργηθούν προβλήματα συνωστισμού την ώρα αποχώρησης των μαθητών.

Και το πιο σημαντικό να δεσμευτούν οι αρμόδιοι και να μην αλλάζουν θέσεις και απόψεις υπό την πίεση της αρνητικής δημοσιότητας, που μπορεί να λάβει μία απόφαση τους.

Εμείς άλλωστε, νιώσαμε το σεισμό σε κάθε κύτταρο μας, χάσαμε το χαμόγελό μας και την κανονικότητα μας αλλά όχι την πίστη μας ότι θα επανέλθουμε δριμύτεροι. Εσείς, που δεν έχετε ούτε μία απώλεια με τις πράξεις και τα έργα σας δεν νομιμοποιήστε στο όνομα της αλληλεγγύης να σπείρετε περαιτέρω ανασφάλεια στις πονεμένες οικογένειες του ίδιου τόπου ούτε ελαφρά τη καρδία να εμπαίζετε τις παιδικές καρδιές που χτυπούν δυνατά στο πονεμένο Άνω Βαθύ”.

Διαβάστε τις ειδήσεις μας στο Google

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook και στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο Twitter

Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο YouTube

Βρείτε τα φτηνότερα αεροπορικά εισιτήρια με την εφαρμογή Low Fare Calendar!

Discover the best flight deals with Aegean Airlines Low Fare Calendar!