Μια γιορτινή συνταγή της διάσημης σεφ, Ντίνας Νικολάου, με έμπνευση από το περίφημο γλυκό κρασί Samos Vin Doux του ΕΟΣ Σάμου παρουσιάζει η ενημερωτική ιστοσελίδα του συνεταιρισμού, SamiaAmpelos.gr.

Πρόκειται για σιροπιαστά “μαντηλάκια”, τα οποία μπορείτε να φτιάξετε κι εσείς με τον τρόπο που προτείνει η Ντίνα Νικολάου:

Προετοιμασία: 30´

Ψήσιμο: 20´
Μερίδες: 8-10

ΥΛΙΚΑ:

500 γρ. φύλλα βηρυτού
250 γρ. βούτυρο
200 γρ. φυστίκι Αιγίνης

Για την κρέμα:

500 ml γάλα
500 ml κρέμα γάλακτος 36%
130 γρ. βούτυρο
80 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
50 γρ. κορνφλάουρ
150 γρ. ζάχαρη ακατέργαστη
2 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας

Για το σιρόπι:

400 γρ. ζάχαρη ακατέργαστη
300 ml νερό
50 ml γλυκό μοσχάτο κρασί SAMOS VIN DOUX

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Για την κρέμα: Σε μια κατσαρόλα βάζω το βούτυρο να λιώσει. Προσθέτω το αλεύρι και το κορνφλάουρ και ανακατεύω για 1-2 λεπτά με το σύρμα για να καβουρδιστεί ελαφρά. Προσθέτω το γάλα, την κρέμα γάλακτος και τη ζάχαρη και ανακατεύω συνεχώς με το σύρμα μέχρι να δημιουργηθεί μια σφιχτή κρέμα. Αποσύρω από τη φωτιά και ρίχνω τη βανίλια. Χτυπάω με το ραβδομπλέντερ για να γίνει η κρέμα απαλή και σκεπάζω με μεμβράνη (να εφάπτεται στην κρέμα). Την αφήνω να κρυώσει.

Για τα μαντηλάκια: Προθερμαίνω το φούρνο στους 180°C με αέρα. Βάζω τα φυστίκια Αιγίνης στο και τα πολτοποιώ μέχρι να γίνουν πούδρα. Βάζω το βούτυρο σε ένα κατσαρολάκι και το λιώνω σε σιγανή φωτιά.

Aνοίγω το φύλλο Βηρυτού, βγάζω το πρώτο φύλλο και το απλώνω στον πάγκο. Βουτυρώνω με λίγο λιωμένο βούτυρο και στρώνω από πάνω ακόμα ένα φύλλο το οποίο βουτυρώνω. Σουρώνω τα φύλλα σαν «ακορντεόν» και με ένα κουταλάκι βάζω μικρές κουταλιές κρέμας επάνω στο διπλωμένο φύλλο, αφήνοντας αρκετή απόσταση μεταξύ τους. Βάζω από 1 κουταλάκι φυστίκι Αιγίνης σε κάθε κουταλιά κρέμας. Κόβω με ένα μαχαίρι τα κενά και με τα δάχτυλά μου κλείνω το κάθε κομμάτι σαν μικρή καραμέλα. Τα μεταφέρω στo βουτυρωμένο ταψάκι και συνεχίζω με τα υπόλοιπα υλικά, μέχρι να τελειώσουν.

Όσο βούτυρο έχει απομείνει από το βουτύρωμα των φύλλων το επαναφέρω στη φωτιά και το αφήνω να κάψει καλά.

Mε ένα κουτάλι, ραντίζω με το καυτό βούτυρο τα μαντηλάκια και βάζω το ταψί στο φούρνο. Ψήνω για 20 λεπτά μέχρι να ροδίσουν.

Για το σιρόπι: Ενώ έχω βάλει τα μαντηλάκια στο φούρνο, βάζω το νερό και τη ζάχαρη σε ένα κατσαρολάκι και ζεσταίνω σε μέτρια φωτιά μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και να ξεκινήσει ο βρασμός. Αφήνω να βράσει το σιρόπι για 4 λεπτά, αποσύρω από τη φωτιά και προσθέτω το κρασί. Το αφήνω στην άκρη, μέχρι να γίνει χλιαρό.

Βγάζω τα μαντηλάκια από το φούρνο και όπως είναι καυτά, με ένα μεγάλο κουτάλι τα ραντίζω με το χλιαρό σιρόπι. Τα αφήνω να κρυώσουν και σερβίρω.

Η διάσημη σεφ, Ντίνα Νικολάου

Πηγή: SamiaAmpelos.gr

 

Tα φτηνότερα αεροπορικά εισιτήρια με την εφαρμογή Low Fare Calendar της Aegean!!

Discover the best flight deals with Aegean Airlines Low Fare Calendar!