“Η 26η Νοέμβρη είναι μέρα απεργίας” δηλώνει το Εργατικό Κέντρο Σάμου (ΕΚΣ). Όπως εξηγεί, μεταξύ άλλων, “απεργούμε γιατί:

Δεν ανεχόμαστε τα τεράστια κενά στο δημόσιο σύστημα Υγείας. Τις εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης στη διαχείριση της πανδημίας και την άρνηση της να πειράξει την κερδοφορία από τους κλινικάρχες, κοροϊδεύοντας με την «επίταξη».

Δεν ανεχόμαστε να κοροϊδεύουν τον σαμιακό λαό που έχει χτυπηθεί από τον σεισμό. Ακόμη και οι εξαγγελίες για αποζημιώσεις, αναστολές εργαζομένων, μετακίνηση ασφαλιστικών, φορολογικών εισφορών κλπ, που είναι πολύ πίσω από το μέγεθος των πραγματικών αναγκών, δεν έχουν υλοποιηθεί στο ελάχιστο, αφού ακόμη δεν έχει βγει υπουργική απόφαση για όλα αυτά. Ακόμη υπάρχουν άστεγοι, μισογκρεμισμένα και ερειπωμένα κτίρια που δεν πρέπει να κοστίσουν τις ζωές άλλων παιδιών.

Δεν ανεχόμαστε το νομοσχέδιο για τα εργασιακά, που καταργεί το 8ωρο και νομιμοποιεί τη 10ωρη εργασία και τις απλήρωτες υπερωρίες, γενικεύει τη δουλειά τις Κυριακές. Φέρνει νέες μειώσεις μισθών, θεσμοθετεί μισθό 200€ στο όνομα της ανεργίας, εξαγγέλλει αντιδραστικές αλλαγές στην Κοινωνική Ασφάλιση.

Δεν ανεχόμαστε την περιστολή του απεργιακού δικαιώματος, τον περιορισμό των διαδηλώσεων, το ηλεκτρονικό φακέλωμα στα συνδικάτα. Η φιλοδοξία τόσο της κυβέρνησης της ΝΔ, όσο και της προηγούμενης του ΣΥΡΙΖΑ, να απαλλάξει την εργοδοσία από τις διεκδικήσεις των εργαζομένων δεν θα περάσει.

Δεν ανεχόμαστε η πανδημία να αξιοποιείται σαν πρόσχημα για να μπει φίμωτρο στη λαϊκή πάλη. Το όργιο καταστολής που εξαπέλυσε η κυβέρνηση στις 17 Νοέμβρη στο κέντρο της Αθήνας και αλλού το αποδεικνύει.

Καλούμε τους συναδέλφους στα super market, στην οικοδομή, στις μεταφορικές, στο αεροδρόμιο, στα καταστήματα και τις αποθήκες στις 26 Νοέμβρη να απεργήσουν. Τα τηλέφωνα και τα λάπτοπ της τηλεργασίας και της τηλεκπαίδευσης να σταματήσουν!

Στις 26 Νοέμβρη με πολύμορφες παρεμβάσεις και τηρώντας όλα τα μέτρα προστασίας, στέλνουμε και από τα νησιά μας μήνυμα σε κράτος και εργοδοσία ότι οι εργαζόμενοι έχουμε τη δύναμη! Με οργάνωση, μαζικότητα και αποφασιστικότητα παλεύουμε για το δίκιο μας! Για τη ζωή μας! Για τα δικαιώματά μας! Για να μην περάσει η τρομοκρατία, η σιωπή, η ηττοπάθεια. Αυτή είναι η πιο σημαντική ευθύνη που πρέπει να αναλάβει η εργατική τάξη και ο λαός, και η μόνη που μπορεί να δώσει πραγματική διέξοδο.

Και με τις μάσκες έχουμε φωνή και απαιτούμε:

Να αποσύρει το υπουργείο Εργασίας το αντεργατικό τερατούργημα.

Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού σε νοσοκομεία, κέντρα υγείας και όλες τις δομές υγείας των νησιών. Να θωρακιστεί το σύστημα υγείας στα νησιά.

Επίταξη του ιδιωτικού τομέα υγείας και όχι ενοικίαση των υπηρεσιών του.

Ουσιαστικά μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς.

Μαζικοί έλεγχοι στον πληθυσμό και ιδιαίτερα σε χώρους δουλειάς για το κορονοϊό.

Ουσιαστικά μέτρα στήριξης των σεισμοπαθών τώρα!

Επιδότηση ενοικίου 100% από το κράτος για όσους έμειναν άστεγοι από τον σεισμό, μέχρι ν’ αποκατασταθούν οι ζημιές.

Να ελεγχθούν όλοι οι εργασιακοί χώροι. Να ελεγχθούν και να αποκατασταθούν όλα τα δημόσια κτίρια, οι υποδομές και τα ιστορικά μνημεία.

Προτεραιότητα αποκατάστασης ζημιών στα σχολεία. Να μη χάσουν άλλη μια χρονιά τα παιδιά μας την επαφή με το σχολείο. Δε θα ανεχτούμε προσωρινές λύσεις τύπου κοντέινερ, να γίνουν μόνιμες.

Να ξεκινήσουν τώρα οι κατεδαφίσεις ετοιμόρροπων και επικίνδυνων κτιρίων.

Έκτακτο επίδομα 1.000 ευρώ για την κάλυψη των πρώτων άμεσων αναγκών.

Καμιά απόλυση εργαζομένου. Επιτέλους να βγουν σε αναστολή από 1/11 όλοι οι εργαζόμενοι που οι χώροι δουλειάς τους έχουν υποστεί ζημιές ή παραμένουν κλειστοί, ως την αποκατάστασή τους.

Αυξημένο επίδομα ανεργίας σε όλους τους ανέργους σε Σάμο και Ικαρία χωρίς όρους και προϋποθέσεις και για όσο διάστημα διαρκεί η ανεργία.

Αποζημιώσεις 100% σε εργαζόμενους, αυτοαπασχολούμενους, επιχειρήσεις και όσους έχουν πληγεί από το σεισμό και το τσουνάμι (κτήρια, υλικοτεχνική υποδομή, αυτοκίνητα κλπ). Μέτρα ουσιαστικής στήριξής τους για όσο καιρό παραμένουν κλειστές οι επιχειρήσεις τους.

Απαλλαγή των πληγέντων από εφορία και δάνεια τραπεζών. Απαλλαγή υποχρεώσεων από ΟΤΕ, ΔΕΗ, ύδρευση. Κανένας πλειστηριασμός, κατάσχεση, διακοπή ρεύματος, νερού, τηλεφώνου”.

Η ΑΔΕΔΥ Σάμου

Με τη σειρά της, η Εκτελεστική Γραμματεία του Νομαρχιακού Τμήματος Σάμου της ΑΔΕΔΥ καλεί όλα τα σωματεία μέλη της, και γενικότερα όλους τους εργαζόμενους, να συμμετέχουν μαζικά στην 24ωρη πανελλαδική απεργία της Πέμπτης και στις δράσεις που θα αποφασίσει κάθε σωματείο.

Όπως αναφέρει, δεν κάνει “ούτε βήμα πίσω από τις σύγχρονες ανάγκες μας και τα δικαιώματά μας. Η κυβερνητική πολιτική με την αντιλαϊκή της επέλαση στο όνομα της πανδημίας έχει οδηγήσει σε φανερά αδιέξοδα. Τα τεράστια κενά και οι ελλείψεις στα δημόσια Νοσοκομεία, οι εστίες υπερ-μετάδοσης στα ΜΜΜ, στους χώρους εργασίας χωρίς ουσιαστικά μέτρα προστασίας, με υγειονομικά πρωτόκολλα λάστιχο, με την τηλεκπαίδευση που καταρρέει παταγωδώς, έρχονται να προστεθούν στους τσεκουρωμένους μισθούς, στις απολύσεις, στο περιορισμό των δικαιωμάτων μας και στην προσπάθεια να βάλουν στο γύψο το συνδικαλιστικό κίνημα.

Είναι τεράστιες οι ευθύνες της κυβέρνησης για την εμπόλεμη κατάσταση που επικρατεί στα Νοσοκομεία της χώρας, που δεν έκανε τίποτα όλους τους προηγούμενους μήνες, για να θωρακίσει το Δημόσιο Σύστημα Υγείας. Οι ελλείψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, η έλλειψη επαρκών κλεινών και ΜΕΘ είναι αποτέλεσμα της πολιτικής απαξίωσης και εμπορευματοποίησης της Δημόσιας Υγείας, μιας πολιτικής που πιστά υπηρέτησαν οι προηγούμενες και η τωρινή Κυβέρνηση σε βάρος της κάλυψης των λαϊκών αναγκών και προς όφελος του ιδιωτικού τομέα. Η επίκληση της «ατομικής ευθύνης» από την κυβέρνηση δεν είναι τίποτα άλλο παρά μια προσπάθεια να αποποιηθεί των δικών της εγκληματικών ευθυνών για την μη θωράκιση του Συστήματος Υγείας.

Αντί να πάρει μέτρα για την προστασία της ζωής και της υγείας των εργαζομένων, η κυβέρνηση προωθεί νομοσχέδια που περιλαμβάνουν:

– τη 10ωρη δουλειά, την μαύρη ανασφάλιστη εργασία

– την κατάργηση της Κυριακής αργίας

– την παράδοση της κοινωνικής ασφάλισης στους επιχειρηματικούς ομίλους

– τους πλειστηριασμούς και τις κατασχέσεις των λαϊκών κατοικιών.

Τα μέτρα αυτά έρχονται και θα μείνουν και μετά την πανδημία, ώστε να παραμείνουν οι εργαζόμενοι το μόνιμο «υποζύγιο» που θα τροφοδοτεί τα κέρδη μιας χούφτας οικογενειών.

Γι’ αυτό τον λόγο η κυβέρνηση παίρνει νέα μέτρα καταστολής και αυταρχισμού, ετοιμάζει νέο νομοσχέδιο που καταργεί ουσιαστικά συνδικαλιστικά δικαιώματα και ελευθερίες.

Θέλει τα ταξικά συνδικάτα στον πάγο και γι’ αυτό:

– προωθεί την κατάργηση των Γενικών Συνελεύσεων

– επιβάλλει την ηλεκτρονική ψήφο, αντί της συμμετοχής των ίδιων των εργαζομένων με τη φυσική τους παρουσία

– παραδίδει το Μητρώο μελών στην κυβέρνηση και τους εργοδότες

– επιβάλλει νέα εμπόδια στην απόφαση και την οργάνωση της απεργίας.

Από την άλλη, ενώ παίρνονται μέτρα σε βάρος των εργαζομένων και η πανδημία θερίζει κόσμο, η ηγετική ομάδα της ΓΣΕΕ συνυπογράφει πλήρως τα νομοσχέδια της Ν.Δ. και του ΣΕΒ. Ενώ στελέχη της έχουν φτάσει μέχρι και να τρομοκρατούν συνδικαλιστές για να μην παρθούν αποφάσεις για την απεργία στις 26 Νοέμβρη. Άξιος ο μισθός τους!

Διεκδικούμε:

– Να επιταχθούν άμεσα τα χειρουργεία, οι κλίνες ΜΕΘ, τα κρεβάτια, τα διαγνωστικά και τα εργαστηριακά κέντρα των ιδιωτικών νοσοκομείων. Το ίδιο να γίνει και με τους ιδιώτες γιατρούς. Να ανοίξουν τα νοσοκομεία που έκλεισαν τα τελευταία χρόνια.

– Άμεση ενίσχυση του υγειονομικού προσωπικού με μαζικές προσλήψεις γιατρών όλων των ειδικοτήτων, με νοσηλευτικό προσωπικό. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων και των επικουρικών στην υγεία. Άμεση ενίσχυση με μέσα ατομικής προστασίας, για να μην νοσήσουν, με υλικά και υποδομές για να πολεμήσουν. Ένταξη όλων των υγειονομικών στα ΒΑΕ.

– Πύκνωση δρομολογίων και προσλήψεις προσωπικού στις αστικές συγκοινωνίες.

– Προσλήψεις καθαριστριών για τα σχολεία. Στις τάξεις να είναι 15 μαθητές. Να δοθούν δωρεάν όλα τα αναγκαία για την τηλεργασία και δωρεάν internet.

– Άμεσα και ουσιαστικά μέτρα ανακούφισης των οικογενειών που επλήγησαν από τον σεισμό και γρήγορη αποκατάσταση των δημόσιων δομών, γενικότερα του οικιστικού περιβάλλοντος.

– Να αποζημιωθούν στο 100% οι σεισμόπληκτοι (οικείες, μικροεπιχειρήσεις, αυτοκίνητα κλπ).

– Άμεση μετεγκατάσταση των σχολείων σε άλλα, ασφαλή κτίρια, ή σε προκατασκευασμένες αίθουσες, που πρέπει γρήγορα να εγκατασταθούν”.

Στις κινητοποιήσεις της Πέμπτης 26 Νοεμβρίου μετέχουν και οι σύλλογοι γυναικών Σάμου – μέλη της Όργάνωσης Γυναικών Ελλάδας.

Συγκεκριμένα σε ανακοίνωση – απεργιακό κάλεσμα που εξέδωσαν η Προοδευτική Κίνηση Γυναικών Σάμου, ο Σύλλογος Γυναικών Μυτιληνιών Σάμου, και η Ομάδα ΟΓΕ Μαραθοκάμπου αναφέρονται τα εξής:

Συμμετέχουμε στην απεργία στις 26 Νοεμβρίου.

Συμμετέχουμε στις πολύμορφες παρεμβάσεις με όλα τα μέτρα προστασίας.

Η μάσκα είναι μέσον προστασίας της υγείας του λαού, όχι φίμωτρο!

Εργαζόμενες, άνεργες, νέες γυναίκες, αυτοαπασχολούμενες, συνταξιούχες.

Ο κρατικός μηχανισμός, επιβεβαίωσε ακόμα μια φορά το «σπεύδε βραδέως» για την εφαρμογή, ακόμα και αυτών των μέτρων που είναι πολύ πίσω από τις πραγματικές ανάγκες, για την ανακούφιση των κατοίκων που επλήγησαν από τον σεισμό της 30ης του Οκτώβρη.

Το «γοργόν και χάριν έχει» αφορά μόνο τα δώρα και τα προνόμια στους μεγαλοεπιχειρηματίες.

Ενώ οι οικογένειες μας βρίσκονται αντιμέτωπες και με το 2ο κύμα της πανδημίας,

Οι εκμεταλλευτές του μόχθου μας συνεχίζουν να αδιαφορούν για τα δικαιώματά μας στην υγεία, στην παιδεία, στην εργασία, στην ίδια τη ζωή μας.

Όχι μόνο αδιαφορούν στις αγωνιώδεις εκκλήσεις των γιατρών και υγειονομικών, για μέτρα ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος υγείας, τέτοια που θα περιόριζαν τα κρούσματα και τους θανάτους, αλλά μειώνουν στον προϋπολογισμό του 2021, την κρατική δαπάνη κατά 600 εκ!!.

Αδιαφορούν για τα μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς, στις συγκοινωνίες, στα σχολεία με αποτέλεσμα να γίνονται εστίες υπερμετάδοσης του ιού.

Τα ψίχουλα που δίνουν, με το σταγονόμετρο, στους εργαζόμενους και επαγγελματίες που επλήγησαν από το lockdown δεν αφορούν το σύνολο των ανέργων.

Κτυπούν με λύσσα τα εργατικά δικαιώματα με νέους αντεργατικούς, αντιασφαλιστικούς νόμους. Επιβάλλουν 10ωρη δουλειά και προωθούν μισθό των 200 ευρώ. Θέλουν να επιβάλλουν σιγή νεκροταφείου με την απαγόρευση απεργιών και διαδηλώσεων.

Η επέκταση της τηλεργασίας και της ευελιξίας τσακίζει, παραπέρα, την οικογενειακή, προσωπική ζωή μας, την έλλειψη μέτρων προστασίας της μητρότητας, τον αποκλεισμό των νέων εργαζόμενων μητέρων από την άδεια και το επίδομα άδειας μητρότητας.

Δεν θα τους αφήσουμε. Ενώνουμε την φωνή μας με τα συνδικάτα, μετατρέπουμε την ατομική μας ευθύνη σε συλλογικό αγώνα για να προστατέψουμε την υγεία μας, την ζωή μας, τη ζωή των παιδιών μας, τα δικαιώματα μας από την άγρια επίθεση κυβέρνησης και επιχειρηματικών ομίλων“.

Διαβάστε τις ειδήσεις μας στο Google

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook και στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο Twitter

Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο YouTube

Βρείτε τα φτηνότερα αεροπορικά εισιτήρια με την εφαρμογή Low Fare Calendar!

Discover the best flight deals with Aegean Airlines Low Fare Calendar!