Το πλαίσιο των άμεσων κι αναγκαίων παρεμβάσεων προς την Πολιτεία, για τη βελτιστοποίηση των υποδομών για την αποτελεσματικότερη λειτουργία των Περιφερειακών Αυτοδιοικητικών Υπηρεσιών για τους πολίτες, αλλά και για την ταχύτερη κι αποτελεσματικότερη πρόληψη κι αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών οριοθέτησε ο αντιπεριφερειάρχης Σάμου, Βασίλης Πανουράκης.

Ειδικότερα, προσεγγίζοντας, όπως αναφέρει, “με ιδιαίτερη ευθύνη, σοβαρότητα και ευαισθησία” τις τεράστιες καταστροφές που επήλθαν στον νομό μας εξαιτίας του καταστροφικού σεισμού, λαμβάνοντας υπόψη και τα επί μέρους ζητήματα που ανέδειξε σχετικά με τη λειτουργία πρόληψης και καταστολής παρόμοιων φαινομένων (πυρκαγιές, πλημμύρες κ.λ.π.), επισημαίνει πως ο σχεδιασμός των ενεργειών του για την υλοποίηση των διεκδικήσεων, με συνεννόηση και συνεργασία με τους αρμόδιους ή συναρμόδιους φορείς, συνοψίζεται στα εξής:

– Παρέμβαση για εξασφάλιση καταλυμάτων στους πληγέντες από τον σεισμό κατοίκους που έχουν μείνει άστεγοι, εν όψει του επερχόμενου χειμώνα.

– Άμεση ικανοποίηση των πληγέντων από τον σεισμό κατοίκων κι επιχειρήσεων, με τη χορήγηση ποσών που θα ανταποκρίνονται πλήρως στις ζημιές που υπέστησαν. Προς τούτο συγκρότησε άμεσα τις προβλεπόμενες επιτροπές καταγραφής των ζημιών των επιχειρήσεων που είναι αρμοδιότητα της ΠΕ Σάμου και της οριοθέτησης των πληγεισών περιοχών, που είναι προϋπόθεση για την υλοποίηση των εξαγγελθέντων μέτρων.

– Γρήγορη αποκατάσταση των ζημιών που επήλθαν από τον σεισμό στις πάσης φύσεως υποδομές του Νομού, όπως έχουν καταγραφεί από τις αρμόδιες Υπηρεσίες, δηλ. των Εκκλησιών, των σχολικών κτηρίων, των δημοσίων κτηρίων, των λιμενικών υποδομών, του εθνικού κι επαρχιακού οδικού δικτύου, των δικτύων ύδρευσης και άρδευσης, των μουσείων και πολιτιστικών κέντρων.

– Άμεσος έλεγχος στατικότητας όλων των χώρων, δημόσιων και ιδιωτικών που πραγματοποιούνται συναθροίσεις και άμεσες και αναγκαίες επεμβάσεις όπου χρειάζονται. Προς τούτο θα συγκροτηθούν τεχνικές επιτροπές.

– Γρήγορη και ανέξοδη έκδοση οικοδομικών αδειών για την αποκατάσταση των πληγέντων κτηρίων ή την κατεδάφισή τους, όπου απαιτείται.

– Ενίσχυση της Περιφερειακής Ενότητας Σάμου και της Ικαρίας με μηχανήματα έργου για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών (Τα υπάρχοντα πέραν της παλαιότητάς τους δεν επαρκούν)

– Γενναία ενίσχυση της στελέχωσης των υπηρεσιών του Νομού (Περιφερειακές Ενότητας Σάμου και Ικαρίας), με τεχνικό, διοικητικό και εργατικό προσωπικό, προκειμένου να επιταχυνθούν οι διαδικασίες αποκατάστασης και ενίσχυσης των ζημιωθέντων. Τώρα οι υπηρεσίες της Περιφέρειας στον Νομό λειτουργούν με ποσοστό κάτω από το 50% της οργανικής τους δύναμης.

– Σε συνεννόηση με το Εμπορικό Επιμελητήριο Σάμου και τους άλλους επαγγελματικούς φορείς, διεκδίκηση δημιουργίας επιστρεπτέας προκαταβολής ειδικά για τις επιχειρήσεις του Νομού Σάμου και επίσπευση των διαδικασιών τόσο για την καταβολή ποσού 8.000 ευρώ για τις πληγείσες επιχειρήσεις, όσο και των αποζημιώσεων των ζημιών των επιχειρήσεων αυτών, καθώς και πρόβλεψη φορολογικών ελαφρύνσεων.

– Έκτακτη οικονομική ενίσχυση των αγροτών που οι κατοικίες τους υπέστησαν ζημιές από τον σεισμό.

– Οικονομική ενίσχυση και προμήθεια εξοπλισμού των εθελοντικών ομάδων πυρόσβεσης και διάσωσης, οι οποίες συνέδραμαν ουσιαστικά και αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση της καταστροφής.

Επίσης, ο αντιπεριφερειάρχης, Βασίλης Πανουράκης:

– Δηλώνει την αμέριστη στήριξη της πρωτοβουλίας του Αλέξη Κομνηνού, πατέρα του αδικοχαμένου Άρη, για κατεδάφιση των ετοιμόρροπων και εγκαταλελειμμένων κτηρίων, αναγκαία ρύθμιση και αντιμετώπιση μετά την κατάρρευση εγκαταλελειμμένου κτηρίου, την ώρα του σεισμού στη Σάμο, που στοίχισε τη ζωή στον Άρη και την Κλαίρη. “Εξάλλου το οφείλουμε στη μνήμη τους. Ήδη έχουμε πληροφορηθεί ότι με προσωπική παρέμβαση του κ. Πρωθυπουργού στο ΥΠΕΝ, προωθείται επικαιροποίηση του θεσμικού πλαισίου για την αντιμετώπιση του προβλήματος των ετοιμόρροπων και εγκαταλελειμμένων κτηρίων” αναφέρει.

– Ευχαριστεί τον πρωθυπουργό, τους υπουργούς και υπηρεσιακούς παράγοντες και γενικά όλους όσους συνέδραμαν το έργο της Περιφέρειας στην αντιμετώπιση της καταστροφής.

– Τονίζει ακόμα μια φορά “την ακαριαία επέμβαση της Πολιτείας και το αμέριστο ενδιαφέρον του Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, που υπογραμμίζεται με την παρουσία του στο νησί μας και τη συνεχή παρακολούθηση και συντονισμό από τον ίδιο των ενεργειών για την αντιμετώπιση των συνεπειών του σεισμού και εκφράζει την εμπιστοσύνη του στην κυβέρνηση και τη βεβαιότητά του ότι το ενδιαφέρον θα εξακολουθήσει το ίδιο και στο μέλλον”.