Αυλάκια (κεντρικός δρόμος Βαθύ - Καρλόβασι)

Τις πρώτες διαπιστώσεις της για τα αποτελέσματα του φονικού σεισμού στη Σάμο έκανε η Ελληνική Αρχή Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (πρώην ΙΓΜΕ), κλιμάκιο της οποίας καλεί εκ νέου στο νησί ο δήμαρχος Ανατολικής Σάμου, Γιώργος Στάντζος.

Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε η ΕΑΓΜΕ κι αποτύπωσε και στις παρακάτω φωτογραφίες της, “αμέσως μετά την εκδήλωση του καταστροφικού σεισμού μεγέθους 6.7 της κλίμακας Richter το μεσημέρι της Παρασκευής, 30 Οκτωβρίου 2020 στη θαλάσσια περιοχή βόρεια της ν. Σάμου, ενεργοποιήθηκε η Ομάδα Άμεσης Παρέμβασης της Ελληνικής Αρχής Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΕΑΓΜΕ) σε καταστροφικά φαινόμενα που συνδέονται με γεωλογικά αίτια και στο πλαίσιο του θεσμικού ρόλου της Αρχής.

Σε συνεργασία με την αρμόδια υπηρεσία της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας (ΓΓΠΠ) και τον Δήμο Ανατολικής Σάμου, κλιμάκιο επιστημών της Αρχής, αποτελούμενο από τον Δρ. Δ. Γαλανάκη, Γεωλόγο, Προϊστάμενο του Τμήματος Τεχνολογικών Κινδύνων (ΤΕΚ) και τον Κ. Κοντοδήμο, Γεωλόγο του Τμήματος Φυσικών Κινδύνων (ΦΥΚ) της Διεύθυνσης Διαχείρισης Φυσικών και Τεχνολογικών Κινδύνων (ΔΦΥΤΕΚ) μετέβη στη Σάμο την επόμενη ημέρα του καταστροφικού γεγονότος.

Αντικείμενο των επί τόπου εξετάσεων που υλοποίησε το κλιμάκιο της ΕΑΓΜΕ ήταν, αφενός η εξέταση δευτερογενών φαινομένων από το σεισμό (κατολισθήσεων, καταπτώσεων κλπ.), η εκτίμηση της επικινδυνότητας και των επιπτώσεων αυτών σε οικισμούς και υποδομές, καθώς και η υποβολή άμεσων τρόπων προστασίας και αποκατάστασης και αφετέρου η διενέργεια μακροσεισμικών παρατηρήσεων.

Το κλιμάκιο της ΕΑΓΜΕ, αφού εξέτασε δύο θέσεις κατολισθήσεων που απέκοψαν το οδικό δίκτυο του νησιού στις περιοχές Σταυρινήδες και Αυλάκια πρότεινε να δοθούν στη κυκλοφορία μερικώς η ολικώς αφού ληφθούν προσωρινά τα απαραίτητα προτεινόμενα μέτρα προστασίας, έως την ολοκλήρωση των απαιτούμενων ενεργειών εφαρμογής οριστικών μέτρων αποκατάστασης.

Επαρχιακός δρόμος προς Σταυρινήδες
Επαρχιακός δρόμος προς Σταυρινήδες
Αυλάκια (κεντρικός δρόμος Βαθύ-Καρλόβασι)

Επίσης πραγματοποιήθηκε έλεγχος του κατολισθαίνοντας τμήματος του χωριού Κοντακαίικα, φαινόμενο το οποίο εντάθηκε μετά τον ισχυρό σεισμό, ενώ αντίστοιχα προτάθηκε η λήψη συγκεκριμένων προσωρινών μέτρων.

Κοντακαίικα, διεύρυνση ρωγμών κατά το σεισμό

Τέλος κατά την εργασία μακροσεισμικών παρατηρήσεων, εκτός από τη διαπίστωση εκτεταμένων ζημιών σε παλαιές κατασκευές και ιερούς ναούς (Εικ. 6), οι οποίοι εδράζονται πάνω σε χαλαρούς γεωλογικούς σχηματισμούς, εντοπίσθηκε μία σειρά εδαφικών μετατοπίσεων (Εικ. 6, 7 και 8) της τάξεως των 5 – 8cm, οι οποίες θεωρείται ότι συνδέονται άμεσα με την δυτική απόληξη του σεισμικού ρήγματος που προκάλεσε τον σεισμικό γεγονός της 30ης Οκτωβρίου 2020″.

Παλαιά εκκλησία Αγίου Κωνσταντίνου
Εδαφικές μετατοπίσεις νότια του Αγίου Νικολάου
Εδαφικές μετατοπίσεις στην παραλιακή ζώνη του Αγίου Νικολάου

Επιστολή Στάντζου σε ΓΓΠΠ

Την ίδια ώρα, να ενεργοποιηθεί το μνημόνιο συνεργασίας της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας με την Ελληνική Αρχή Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΕΑΓΜΕ) ζητεί ο δήμαρχος Ανατολικής Σάμου, Γιώργος Στάντζος.

Προς την κατεύθυνση αυτή, με επιστολή του προς τον ΓΓΠΠ, Βασίλειο Παπαγεωργίου, αιτείται την αποστολή κλιμακίου της ΕΑΓΜΕ στη Σάμο, για εκτίμηση των γεωλογικών φαινομένων, προκειμένου αυτά να αξιολογηθούν και να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα για την ασφάλεια των πολιτών.