Στην 47η επέτειο εξέγερσης του Πολυτεχνείου αναφέρεται με μήνυμά του το Νομαρχιακό Τμήμα Σάμου της ΑΔΕΔΥ.

Ειδικότερα, η Εκτελεστική Γραμματεία του, καλεί τα σωματεία μέλη της ΑΔΕΔΥ, όλους τους εργαζόμενους και γενικότερα όλον τον σαμιακό και ικαριώτικο λαό, “να συνεχίσουμε και να εντείνουμε την πάλη μας ενάντια στην πολιτική που αξιοποιεί και την πανδημία θυσιάζοντας τις ανάγκες τις δικές μας και των οικογενειών μας, απαξιώντας τη ζωή και την υγεία του λαού και τσακίζει εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα.

Τιμάμε το Πολυτεχνείο συνεχίζοντας ανυποχώρητα τον αγώνα μας, για να αποδεσμευτεί η χώρα μας από το ΝΑΤΟ και την Ε.Ε. που αποτελεί προϋπόθεση, για να ζήσουμε μια ανθρώπινη ζωή, μια ζωή με δικαιώματα με βάση τις σύγχρονες ανάγκες μας.

Τιμάμε το Πολυτεχνείο επαγρυπνώντας απέναντι στους συγχρόνους υμνητές της Χούντας, σε όσους χύνουν το φασιστικό τους δηλητήριο και αποκαλύπτουμε το ρόλο τους, που δεν είναι άλλος από το να στηριχθεί το σύστημα της εκμετάλλευσης και της καταπίεσης.

Δίνουμε μαχητική απάντηση στο εντεινόμενο αυταρχισμό και την καταστολή της κυβέρνησης. Κανένας νόμος, κανένα διάταγμα δεν θα σταματήσει την πάλη ενάντια στους εκμεταλλευτές μας και τους μηχανισμούς που τους υπηρετούν, τη Κυβέρνησης, την Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ. Δεν θα τους αφήσουμε να μας βάλουν στο γύψο.

Τιμάμε την επέτειο του Πολυτεχνείου στο Καρλόβασι της Σάμου και στον Εύδηλο της Ικαρίας. Παίρνοντας υπόψη τις ειδικές συνθήκες της πανδημίας και τηρούμε όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας” αναφέρει η ΑΔΕΥΔ Σάμου.

Το ΕΚΣ

Με τη σειρά του, το Εργατικό Κέντρο Σάμου (ΕΚΣ) σημειώνει: “Νοέμβρη 1973 – Νοέμβρης 2020. Τίποτα δεν μπορεί ν’ αντισταθεί μπροστά στη μαζική πάλη του λαού.

Εργαζόμενοι, εργαζόμενες, άνεργοι, συνταξιούχοι, νέες και νέοι,

ύστερα από 47 χρόνια τα συνθήματα που γράφηκαν με ανεξίτηλα γράμματα, στην ιστορία και την καρδιά μας, από τους φοιτητές και τους εργάτες που ήταν στο Πολυτεχνείο εξακολουθούν να είναι επίκαιρα και να μας καθοδηγούν.

Τα συνθήματα: Έξω οι ΗΠΑ – Έξω το ΝΑΤΟ,

δείχνουν ότι κανένας αντίπαλος δεν είναι ανίκητος μπροστά στη δύναμη του λαού που οργανωμένα δίνει τη μάχη του.

Δείχνουν ότι μόνη υπερδύναμη είναι ο λαός και οι ιμπεριαλιστές, που έφεραν και στήριξαν τη δικτατορία για να εξυπηρετήσουν τόσο τα συμφέροντά τους όσο και αυτά της αστικής τάξης της χώρας μας, αναγκάστηκαν να υποχωρήσουν.

Γι’ αυτό και η εξέγερση του Πολυτεχνείου μαζί με την αντιδικτατορική πάλη στο σύνολό της αποτελούν πολύτιμη παρακαταθήκη του χθες, του σήμερα και πάντα.

Γι’ αυτό και είναι σημαντικό που η λαϊκή πάλη οδήγησε στην φυλακή τους σύγχρονους θιασώτες της χούντας και του φασισμού, την ηγετική ομάδα της εγκληματικής οργάνωσης της Χ.Α. όπου τους πρέπει, αλλά ακόμα πιο σημαντική είναι η συνέχιση του αγώνα για να ξεριζωθεί το δηλητήριο του φασισμού με όποια μορφή και αν παρουσιάζεται σε κάθε γειτονιά, σε κάθε χώρο δουλειάς.

Οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ ποτέ δεν προστάτεψαν τον λαό μας. Το αντίθετο έγινε και το γνωρίζουμε τόσο εμείς, όσο και η μαρτυρική Κύπρος με την κατοχή του 37% του εδάφους της από την Τουρκία. Με την ανοχή και τη στήριξή τους έγινε η χούντα το 1967 και αυτές είναι που σήμερα έκαναν τη χώρα μας ένα απέραντο αμερικανοΝΑΤΟϊκό στρατόπεδο και επέτρεψαν στην Τουρκία να κατακτήσει Συριακό έδαφος, να βρίσκεται στη Λιβύη, και να κάνει σουλάτσο στο Αιγαίο παραβιάζοντας κυριαρχικά μας δικαιώματα που το στέιτ ντιπάρντμεντ «αντιλαμβάνεται διαφορετικά»!

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες,

σήμερα η κυβέρνηση της Ν.Δ., παρ’ ότι είχε επαρκή χρόνο για να πάρει όλα τα αναγκαία μέτρα ώστε ν’ αντιμετωπιστεί η πανδημία του κορωνοϊού, εν τούτοις προτίμησε να «μπουκώνει» με δεκάδες δισεκατομμύρια τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα. Έτσι δεν απέχουμε και πολύ μακριά από το ν’ αποφασίζει αυτή η κυβέρνηση υπηρέτης του κεφαλαίου ποιος θα ζήσει και ποιος θα πεθάνει καθώς οι ελλείψεις σε όλες τις δημόσιες δομές υγείας είναι τεράστιες και ο κορωνοϊός καλπάζει.

Η κυβέρνηση θεωρεί τον κορωνοϊό μεγάλη ευκαιρία για να κλείσει τους εργαζόμενους στα σπίτια τους και αυτή να διαλύσει τα όποια εργατικά δικαιώματα έχουν απομείνει με χτύπημα του 8ωρου, της απεργίας, των συνδικαλιστικών μας δικαιωμάτων κ.α. Δεν θα της το επιτρέψουμε!

Όπως δεν θα επιτρέψουμε οι τεράστιες καταστροφές που προκάλεσε ο σεισμός στα νησιά μας να έχουν την ίδια τύχη, όσον αφορά τις αποζημιώσεις, με αυτές άλλων περιοχών της χώρας μας. Να δοθούν δηλαδή ψίχουλα ή και τίποτα.

Όσο δύσκολος και μακρύς να είναι ο δρόμος του αγώνα καμία κυβέρνηση και κανένα μέτρο δεν θα καταφέρει να επιβάλλει σιγή νεκροταφείου.

Κάτω από τις μάσκες έχουμε φωνή και θα ακουστεί δυνατά! Εκσυγχρονισμός δεν είναι τα δικαιώματά μας στο γύψο αλλά η ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών για δουλειά-μόρφωση-υγεία και λαϊκές ελευθερίες.

Καλούμε τα σωματεία του νομού να τιμήσουν αγωνιστικά την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου στο Καρλόβασι και τον Εύδηλο με αυστηρή τήρηση όλων των απαραίτητων μέτρων προστασίας (ορθή χρήση μάσκας, αποστάσεις κ.α.).

Το Πολυτεχνείο ζει!” τονίζει η διοίκηση του ΕΚΣ.

ΔΕΙΤΕ ΒΙΝΤΕΟ ΤΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ:

Διαβάστε τις ειδήσεις μας στο Google

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook και στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο Twitter

Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο YouTube

Βρείτε τα φτηνότερα αεροπορικά εισιτήρια με την εφαρμογή Low Fare Calendar!

Discover the best flight deals with Aegean Airlines Low Fare Calendar!