Επιστολή για θέματα που αφορούν το χωριό Πύργος της Σάμου μετά τον καταστροφικό σεισμό της 30η Οκτωβρίου απέστειλε ο Σύλλογος Γυναικών Πύργου “Η Κυβέλη” στον δήμαρχο και αντιδημάρχους Σάμου, περιφερειάρχη Β. Αιγαίου και αντιπεριφερειάρχη Σάμου, τη Β’ ΔΥΠΕ Πειραιώς και νήσων και τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, με κοινοποίηση στον πρόεδρο και τους κοινοτικούς συμβούλους του χωριού.

Η επιστολή αναφέρει αναλυτικά τα εξής:

Αξιότιμοι κυρίες και κύριοι,

Με το παρόν θα θέλαμε να εκφράσουμε τη θλίψη μας για την απώλεια των δύο εφήβων συμπολιτών μας στην περιοχή του Βαθιού και την αμέριστη συμπαράστασή μας στις οικογένειές τους.

Ο σεισμός που σημειώθηκε την 30ή του Οκτώβρη 2020 ανέδειξε το κύριο ζήτημα που είναι η αντισεισμική θωράκιση των κτιρίων για την ασφάλεια του λαού. Σαν από τύχη δε θρηνήσαμε κι άλλα θύματα. Επί της ουσίας όμως, θύματα των καταστροφικών συνεπειών του εγκέλαδου, είναι οι συνάνθρωποί μας που μένουν χωρίς σπίτια, αλλά και πολλοί χωρίς δουλειά. Από το δικό μας μετερίζι θα κάνουμε ό, τι μπορούμε να συμπαρασταθούμε και να ζητήσουμε από εσάς την άμεση δράση των αρμόδιων υπηρεσιών για να λυθεί το θέμα στέγασης και ασφαλούς επαναλειτουργίας των καταστημάτων.

Σαν σύλλογος που δραστηριοποιούμαστε πάνω από 20 χρόνια στην περιοχή του Πύργου και την ευρύτερη περιοχή της Σάμου, θα θέλαμε να ζητήσουμε την αρωγή σας για την άμεση αποκατάσταση των ζημιών που υπέστησαν αλλά και τη διασφάλιση από τις υπηρεσίες για την αντισεισμική θωράκιση των κάτωθι:

Α. Το κτίριο της κοινότητας όπου συστεγάζονται:

Η αίθουσα εκδηλώσεων του Πολιτιστικού Κέντρου «Γεώργιος Αρ. Χαραλαμπάκης» και η αίθουσα πολλαπλών χρήσεων όπου φιλοξενεί έργα ζωγράφων και λειτουργεί ως πινακοθήκη. Οι χώροι αυτοί αποτελούν το «ενεργό κύτταρο» του ορεινού χωριού μας όπου γίνονται δραστηριότητες για τα παιδιά, για τις γυναίκες του χωριού αλλά και εκδηλώσεις για το σύνολο των χωριανών μας. Είναι σημαντικό να διασφαλιστεί η ασφάλεια του χώρου για να συνεχιστεί αυτή η προσπάθεια που διευκολύνει τους συγχωριανούς μας και τα παιδιά τους να έχουν πρόσβαση σε δραστηριότητες που δεν είναι εύκολο για ένα ορεινό χωριό, όπως ο Πύργος κά.

Στο ίδιο κτίριο, βρίσκεται το περιφερειακό ιατρείο Πύργου, όπου ναι μεν προσωρινά στεγάζεται στο χώρο των γραφείων της κοινότητας, αλλά ο ρόλος του δεν είναι μόνο η συνταγογράφηση αλλά η εξέταση των ασθενών και η απρόσκοπτη 24ωρη λειτουργία του με μόνιμο ειδικευμένο προσωπικό, ειδικά σε έναν τόπο που απέχει αρκετά χιλιόμετρα από το νοσοκομείο και το κέντρο υγείας.

Β. Γυμνάσιο Πύργου

Το κτίριο του Γυμνασίου έχει κριθεί ακατάλληλο από το πρώτο κλιμάκιο των μηχανικών. Ως εκ τούτου κρίνεται αναγκαία η αποκατάσταση των ζημιών, οι στατικές μελέτες και ο αντισεισμικός έλεγχος του κτιρίου για την εύρυθμη και ασφαλή λειτουργία της σχολικής κοινότητας.

Γ. Οι οικίες των συμπολιτών μας

Δε δεχόμαστε να συνεχίζουν συμπολίτες μας να μένουν σε σκηνές (μέτρο που αποτελεί λύση για τις 2 πρώτες μέρες μετά το σεισμό). Γνωρίζουμε ότι υπάρχει διαθεσιμότητα δωματίων σε ξενοδοχεία στα κεντρικά σημεία, ωστόσο στα ορεινά χωριά υπάρχουν συγχωριανοί που είναι αγρότες, κτηνοτρόφοι, μελισσοκόμοι και είναι απαραίτητη η διαμονή τους στο χωριό πχ γιατί θέλουν να φροντίζουν τα ζώα τους. Θα ήταν μια προσωρινή λύση να στηθεί επαρκής αριθμός κοντέινερ (πλήρως εξοπλισμένα με νερό, θέρμανση και αποχέτευση) σε μία αλάνα του χωριού μέχρι να φτιαχτεί το σπίτι των συμπολιτών μας, από την στιγμή που δεν υπάρχουν ξενοδοχεία στα μέρη μας ή να επιδοτηθούν ώστε να νοικιάσουν διαθέσιμα σπίτια.

Δ. Τέλος, ζητάμε, μέριμνα για τα ερειπωμένα κτίσματα που αποτελούν πληγή για το χωριό μας με κάποια από αυτά να χρήζουν άμεσης κατεδάφισης αφού βρίσκονται σε κεντρικά σημεία του χωριού (πχ έναντι παιδικής χαράς στην πλατεία του χωριού) ή έχουν μεσοτοιχίες με άλλα νεότερα κτίσματα.

Τα παραπάνω αποτελούν άμεσες ανάγκες για το χωριό μας, ενώ θα συνεχίσουμε να είμαστε σε επικοινωνία τόσο με την κοινότητα όσο και με τις αρμόδιες υπηρεσίες για να επιλυθούν και άλλα θέματα που έχουν προκύψει με το σεισμό“.

Διαβάστε τις ειδήσεις μας στο Google

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook και στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο Twitter

Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο YouTube

Βρείτε τα φτηνότερα αεροπορικά εισιτήρια με την εφαρμογή Low Fare Calendar!

Discover the best flight deals with Aegean Airlines Low Fare Calendar!