Η συμπεριφορά των 257 μετασεισμικών δονήσεων στη Σάμο

Συνεχίζουν να παρακολουθούν τη μετασεισμική δραστηριότητα στη Σάμο από την περασμένη Παρασκευή τα μέλη του Εργαστηρίου Στατιστικής και Ανάλυσης Δεδομένων (LabSTADA), του Τμήματος Στατιστικής και Αναλογιστικών–Χρηματοοικονομικών Μαθηματικών, του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Η νέα αναθεωρημένη στατιστική ανάλυσή τους έχει βασιστεί σε δεδομένα από την Παρασκευή 30 Οκτωβρίου, ώρα 14:04 (πρώτος μετασεισμός) έως και την Τετάρτη 4 Νοεμβρίου, ώρα 09:34, όπως αυτά παρουσιάζονται στον ιστότοπο https://www.seismoi.gr

Συνολικά στο διάστημα αυτό:

  • Το πλήθος των μετασεισμικών δονήσεων ανέρχεται στις 257.
  • Η μέση απόσταση μεταξύ τους είναι 18 λεπτά, ενώ η διάμεση απόσταση είναι 14 λεπτά.
  • Η ελάχιστη τιμή του μεγέθους των δονήσεων είναι 2R, ενώ η μέγιστη 5R.
  • Κατά μέσο όρο, κάθε μια μετασεισμική δόνηση φτάνει τα 3.2R.
  • Από τις 257 μετασεισμικές δονήσεις οι 160 (62,3%) είναι μεταξύ 3R και 3.9R, οι 17 (6,6%) είναι άνω των 4R.

Όλα αυτά σημαίνουν ότι μετά τον κύριο σεισμό της 30ής Οκτωβρίου, κατά μέσο όρο ανά 18 λεπτά γίνεται ένας μετασεισμός μέσου μεγέθους 3.2R.

Στον πίνακα παρουσιάζεται η μετασεισμική δραστηριότητα στην Σάμο ανά 24 ώρες. “Σε σχέση με τα προηγούμενα 24ωρα, στο πέμπτο έχει παρατηρηθεί αισθητή μείωση στη μέση χρονική απόσταση μεταξύ των δονήσεων. Παρά ταύτα, αν και έχει αυξηθεί η συχνότητα των μετασεισμών, η έντασή τους φαίνεται να διατηρείται χαμηλά, αφού το μέσο μέγεθος δονήσεων περιορίζεται κάτω των 3R (2,9R). Τονίζεται ότι δεν έχει καταγραφεί μετασεισμός από τις 9:34 π.μ. σήμερα το πρωί μέχρι και την συμπλήρωση του 5ου 24ώρου, στις 14:04” αναφέρουν τα μέλη του Εργαστηρίου.

Στο παρακάτω γράφημα αποτυπώνεται η 24ωρη συμπεριφορά του μέσου μεγέθους των δονήσεων (κόκκινη καμπύλη), καθώς και η μέση χρονική απόσταση μεταξύ τους (μπλε διακεκομμένη καμπύλη από 14,5- 22 λεπτά).

“Για ακόμη μια φορά υπενθυμίζουμε ότι τα παραπάνω είναι παρατηρήσεις με βάση τα έως τώρα δεδομένα και δεν δύνανται να οδηγήσουν σε ασφαλή συμπεράσματα για την μετέπειτα εξέλιξη της μετασεισμικής δραστηριότητας. Άλλωστε, δεν μπορούν να γίνουν υψηλής ακρίβειας προβλέψεις ενώ η μετασεισμική δραστηριότητα βρίσκεται σε εξέλιξη” επισημαίνουν εκ νέου τα μέλη του Εργαστηρίου Στατιστικής και Ανάλυσης Δεδομένων (δ/ντής ο καθηγητής Αλέξανδρος Καραγρηγορίου, καθηγητής Πιθανοτήτων και Στατιστικής, στο Τμήμα Στατιστικής και Αναλογιστικών-Χρηματοοικονομικών Μαθηματικών).

– Σημειώνεται πως έως τις 22:00 της Τετάρτης είχαν σημειωθεί άλλοι 5, πέρα από τους προαναφερόμενους, μετασεισμούς:

  • 3,2R στις 19:38
  • 3 στις 19:08
  • 3,1 στις 15:52
  • 3,5 στις 15:21 και 
  • 3R στις 14:57.
 

Tα φτηνότερα αεροπορικά εισιτήρια με την εφαρμογή Low Fare Calendar της Aegean!

Discover the best flight deals with Aegean Airlines Low Fare Calendar!