Η συμπεριφορά των 176 μετασεισμικών δονήσεων στη Σάμο

Την αναθεωρημένη στατιστική ανάλυση σχετικά με τη συμπεριφορά της μετασεισμικής δραστηριότητας στη Σάμο παρουσίασαν τη Δευτέρα τα μέλη του Εργαστηρίου Στατιστικής και Ανάλυσης Δεδομένων (LabSTADA), του Τμήματος Στατιστικής και Αναλογιστικών–Χρηματοοικονομικών Μαθηματικών, του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Η νέα ανάλυσή τους έχει βασιστεί σε δεδομένα από την Παρασκευή 30/10/2020, ώρα 14:04 (πρώτος μετασεισμός) έως και τις 2/11/2020, ώρα 15:28, όπως αυτά παρουσιάζονται στον ιστότοπο https://www.seismoi.gr.

Συνολικά, στο διάστημα αυτό:

  • Το πλήθος των μετασεισμικών δονήσεων ανέρχεται στις 176.
  • Η μέση απόσταση μεταξύ τους είναι 18 λεπτά, ενώ η διάμεση απόσταση είναι 13 λεπτά.
  • Η ελάχιστη τιμή του μεγέθους των δονήσεων είναι 2.3R, ενώ η μέγιστη 5R.
  • Κατά μέσο όρο, κάθε μία μετασεισμική δόνηση φτάνει τα 3.3R.
  • Από τις 176 μετασεισμικές δονήσεις οι 122 είναι μεταξύ 3R και 3.99R.
  • Από τις 176 μετασεισμικές δονήσεις οι 15 είναι άνω των 4R.

Τα παραπάνω, σημαίνουν ότι μετά τον κύριο σεισμό των 6.8R της 30/10/2020, κατά μέσο όρο ανά 18 λεπτά γίνεται ένας μετασεισμός μέσου μεγέθους 3.3R.

Στον παρακάτω πίνακα παρουσιάζεται η μετασεισμική δραστηριότητα στην Σάμο ανά 24 ώρες. Παρατηρείται ότι μεταξύ των 24ώρων υπάρχει αύξηση της χρονικής απόστασης μεταξύ των μετασεισμικών δονήσεων και ταυτόχρονα μείωση στο πλήθος, αλλά και στο μέσο μέγεθος των δονήσεων.

Τα μέλη του Εργαστηρίου Στατιστικής και Ανάλυσης Δεδομένων (διευθυντής ο καθηγητής Πιθανοτήτων και Στατιστικής, στο Τμήμα Στατιστικής και Αναλογιστικών-Χρηματοοικονομικών Μαθηματικών, Αλέξανδρος Καραγρηγορίου) υπενθυμίζουν ότι όλα αυτά “είναι παρατηρήσεις με βάση τα έως τώρα δεδομένα και δεν δύνανται να οδηγήσουν σε ασφαλή συμπεράσματα για τη μετέπειτα εξέλιξη της μετασεισμικής δραστηριότητας. Άλλωστε, δεν μπορούν να γίνουν υψηλής ακρίβειας προβλέψεις ενώ η μετασεισμική δραστηριότητα βρίσκεται σε εξέλιξη.

Ευχή μας, παραμένει, να λάβει τέλος το συντομότερο όλη αυτή η δυσμενής κατάσταση και να μας βρει όλους υγιείς. Ας μείνουμε δυνατοί” αναφέρουν και στη σημερινή έκθεσή τους.

 

Tα φτηνότερα αεροπορικά εισιτήρια με την εφαρμογή Low Fare Calendar της Aegean!

Discover the best flight deals with Aegean Airlines Low Fare Calendar!