Η περιοχή της παραλίας στον Κάμπο Βουρλιωτών Σάμου βυθίστηκε από 5,6 έως 8,4 cm εξαιτίας του μεγάλου σεισμού της Παρασκευής, σύμφωνα με δορυφορική εικόνα ραντάρ υψηλής ανάλυσης που έλαβε το Κέντρο Ερευνών Δορυφορικής Τηλεπισκόπησης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Το παραπάνω συμβολογράφημα απεικονίζει το πεδίο της εδαφικής παραμόρφωσης που υπέστη η Σάμος από το ισχυρό χτύπημα του Εγκέλαδου.

Συγκεκριμένα, η υπηρεσία geObservatory του Κέντρου Ερευνών Δορυφορικής Τηλεπισκόπησης BEYOND του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών συνέλεξε από το Hellenic Mirror Site την πρώτη διαθέσιμη δορυφορική εικόνα ραντάρ υψηλής ανάλυσης μετά τον ισχυρό σεισμό στη Σάμο, και παρέχει τώρα την πρώτη χαρτογράφηση της εδαφικής παραμόρφωσης στην ευρύτερη περιοχή που επλήγη, με την επιφύλαξη να δώσει και νεότερους υπολογισμούς μέσα στις επόμενες ημέρες προς επιβεβαίωση των μετρήσεων του πεδίου παραμόρφωσης και των πρώτων παραμορφώσεων που διαφαίνονται στο πρώτο αυτό συμβολογράφημα.

Στο παραπάνω διαφορικό συμβολογράφημα φαίνεται το μοτίβο εδαφικής παραμόρφωσης στη διεύθυνση δορυφόρου – στόχου (line-of-sight). Στην περιοχή Κάμπος (Βουρλιωτών) που βρίσκεται στο βόρειο κομμάτι της Σάμου και περίπου 15 χιλιόμετρα μακρυά από το επίκεντρο του σεισμού, μπορεί κανείς να διακρίνει δύο με τρεις κροσσούς συμβολής. Κάθε τέτοιος κροσσός αντιστοιχεί σε 2,8 εκατοστά παραμόρφωσης, επομένως η βύθιση υπολογίζεται προσεγγιστικά σε 5,6-8,4 cm.

Tο προϊόν δημιουργηθηκε μέσω της αυτοματοποιημένης αλυσίδας geObservatory για την παραγωγή διαφορικών συμβολογραμμάτων από εικόνες Ραντάρ Συνθετικού Ανοίγματος. Η τεχνική αξιοποιεί δύο τέτοιες εικόνες, μια πριν και μια μετά τον σεισμό και υπολογίζει την διαφορά στην απόσταση δορυφόρου-γης μεταξύ των δύο διαδοχικών λήψεων.

Στην ιστοσελίδα του geΟbsevatory εμφανίζονται όλα τα διαφορικά συμβολογράμματα που σχετίζονται με το σεισμικό γεγονός. Η ιστοσελίδα θα επικαιροποιείται και θα κάνει συστηματικά διαθέσιμα νέα προϊόντα μέτρησης της εδαφικής παραμόρφωσης καθώς νέα δορυφορικά δεδομένα Sentinel-1 θα γίνονται διαθέσιμα.

Το Hellenic Mirror Site συντηρεί και διαθέτει εικόνες υψηλής χωρικής ανάλυσης των Ευρωπαϊκών δορυφόρων Sentinels. Η συγκεκριμένη δορυφορική εικόνα είναι εικόνα ραντάρ συνθετικού ανοίγματος SAR Sentinel-1A ανοδικής τροχιάς και χωρικής ανάλυσης 10 m με ώρα λήψης 18:04:31 τοπική ώρα.

Το Κέντρο διαχείρισης φυσικών καταστροφών BEYOND θα παραμείνει ανοιχτό και θα βρίσκεται στη συνδρομή των αρχών με την συνεχή ενημέρωση μέσω των παρατηρήσεων των διαστημικών αποστολών Copernicus Sentinels που συλλέγει το Hellenic Mirror Site.

Πηγή: BEYOND EO Center 

Διαβάστε τις ειδήσεις μας στο Google

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook και στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο Twitter

Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο YouTube

Βρείτε τα φτηνότερα αεροπορικά εισιτήρια με την εφαρμογή Low Fare Calendar!

Discover the best flight deals with Aegean Airlines Low Fare Calendar!