Τα χωριά της Σάμου Κοντακαίικα, Κονταίικα, Πλάτανο, Πύργο, Μαυρατζαίους και Χώρα, τα οποία έχουν υποστεί πολύ σοβαρές ζημιές από την ισχυρή σεισμική δόνηση της Παρασκευής, επισκέφθηκε το πρωί της Κυριακής κλιμάκιο του ΚΚΕ αποτελούμενο από τον Βαγγέλη Μαρούπα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και την Μαρία Κομνηνάκα, βουλευτή του κόμματος, μαζί με την Αγλαΐα Κυρίτση, επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Βορείου Αιγαίου.

Σύμφωνα με το κλιμάκιο, “το μεγαλύτερο πρόβλημα συναντάται στο χωριό Κονταίικα όπου η πλειοψηφία των σπιτιών, κατά τη διάρκεια του πρώτου ελέγχου από τα κλιμάκια μηχανικών, έχει χαρακτηριστεί «κίτρινη» αλλά μη κατοικήσιμη.

Η απόγνωση των κατοίκων είναι απερίγραπτη καθώς χάθηκε σε μία στιγμή ο κόπος μίας ζωής και όπως τόνιζαν στα μέλη του κλιμακίου «με τα 500 ευρώ δεν μπορείς να ξαναφτιάξεις τίποτα». Έτσι, για δεύτερο βράδυ η νύχτα θα βρει ξανά στους δρόμους όλους τους κατοίκους του συγκεκριμένου χωριού χωρίς κανείς να μπορεί να εγγυηθεί πότε θα ολοκληρωθεί το μαρτύριο αυτό“.

Οι Μ. Κομνηνάκα και Α. Κυρίτση τόνισαν πως είναι επιτακτική η ανάγκη για πραγματικές αποζημιώσεις στους πληγέντες αλλά και άμεση λύση στο ζήτημα της στέγασης, με ευθύνη της κυβέρνησης.

Παράλληλα κλιμάκια της ΤΕ Σάμου του ΚΚΕ επισκέφθηκαν τα χωριά Λέκκα, Παγώνδα και Μυτιληνιούς.

Δείτε φωτογραφίες που τράβηξε το κλιμάκιο του ΚΚΕ από τα χτυπημένα από τον Εγκέλαδο χωριά της Σάμου:

 

Κονταίικα

 

Κονταίικα

 

Κονταίικα

 

Κονταίικα

 

Κονταίικα

 

Κονταίικα

 

Κονταίικα

 

Κονταίικα

 

Κονταίικα

 

Κονταίικα

 

Κονταίικα

 

Κονταίικα

 

Κονταίικα

 

Κονταίικα

 

 

Παγώνδας

 

Παγώνδας

 

Παγώνδας

 

Παγώνδας

 

Πλάτανος

 

Πλάτανος

 

Πλάτανος

 

Πλάτανος

 

Πλάτανος

 

Ανακοίνωση της Τ.Ε. Σάμου του ΚΚΕ για την επόμενη μέρα μετά τον σεισμό

Η Τομεακή Επιτροπή Σάμου του ΚΚΕ ζητά σε νέα ανακοίνωσή της να γίνει άμεσα ο έλεγχος κτιρίων και σπιτιών και να ληφθούν ουσιαστικά μέτρα στήριξης σε όσους έχουν πληγεί.

Καταρχήν η Τ.Ε. Σάμου εκφράζει “για άλλη μια φορά τη θλίψη και τα συλλυπητήρια προς τις οικογένειες και τους φίλους των δύο αδικοχαμένων παιδιών” και συνεχίζει ως εξής:

Από την πρώτη στιγμή τα μέλη και οι φίλοι του ΚΚΕ έχουν βρεθεί δίπλα στο σαμιώτικο λαό που δοκιμάζεται από το χτύπημα του εγκέλαδου. Το Σάββατο 31 /10 και την Κυριακή 1/11 έγιναν περιοδείες στο νησί με επικεφαλής τη βουλευτή του ΚΚΕ Μαρία Κομνηνάκα συνοδεία περιφερειακών και δημοτικών συμβούλων.

Το κλιμάκιο του ΚΚΕ επισκέφθηκε το Βαθύ και το Καρλόβασι αλλά και μια σειρά χωριά όπως Λέκκα, Κοντακέϊκα, Κοντέϊκα, Πλάτανος, Πύργος, Μαυρατζαίοι, Χώρα, Παγώνδας και Μυτιληνιοί.

Οι αντιπροσωπείες του ΚΚΕ είδαν και άκουσαν από κοντά τα πολύ σοβαρά προβλήματα και την απόγνωση που νιώθουν οι κάτοικοι που τα σπίτια τους έχουν υποστεί ζημιές, την ολοκληρωτική σε ορισμένες περιπτώσεις καταστροφή επαγγελματιών, όπως στο Βαθύ και αλλού. Είχε συναντήσεις με τους δύο δημάρχους του νησιού, τον αντιπεριφερειάρχη και αρκετούς προέδρους τοπικών κοινοτήτων.

Οι ζημιές σε σπίτια ειδικά σε Άνω Βαθύ, Κοντέϊκα, Κοντακέικα, Καρλόβασι, Μαυρατζαίους και Χώρα είναι ήδη πολύ μεγάλες, το ίδιο και οι ζημιές που έχουν υποστεί δημόσια κτίρια όπως τα σχολικά κτίρια σε Κοντακέϊκα, Ανω Βαθύ, Χώρα, Πορφυριάδα Καρλοβάσου, Πλατάνου, Λύκεια Βαθέος, το κτίριο της πρώην Εμπορικής Σχολής στο Καρλόβασι που αποτελεί ένα από τα βασικά κτίρια του πανεπιστημίου, στο κτίριο Α των φοιτητικών εστιών. Σοβαρά προβλήματα φαίνεται ότι αντιμετωπίζουν 3 από τα λιμάνια του νησιού (Βαθύ, Κοκκάρι, Καρλόβασι).

Ακόμα, προς το παρόν, είναι κλειστός ο δρόμος που συνδέει το Βαθύ με το Καρλόβασι ενώ έχει κλείσει λόγω κατολισθήσεων και ο δρόμος που συνδέει τα χωριά Καλλιθέα και Δρακαίους με σοβαρές επιπτώσεις στη ζωή των κατοίκων, ειδικά σε περίπτωση ανάγκης. Σημαντική οικονομική ζημιά έχουν υποστεί και οι επαγγελματίες ειδικά στο Βαθύ λόγω της πλημμύρας στην παραλιακή και τον εμπορικό δρόμο, ζημιά που έρχεται να προστεθεί στη νέα οικονομική κρίση, το χτύπημα στον τουρισμό και την πανδημία. Η εξέλιξη της μετασεισμικής δραστηριότητας επιβαρύνει την κατάσταση, είναι πιθανό τα προβλήματα να αυξηθούν.

Σοβαρό ζήτημα, που αξίζει ιδιαίτερης μέριμνας και προσοχής, είναι οι ζημιές που έχουν υποστεί αρχαιολογικά ευρήματα, ιστορικά μνημεία και εκκλησίες στο νησί, όπως το κάστρο Λυκούργου Λογοθέτη στο Πυθαγόρειο, η εκκλησία της Παναγίας στον Πλάτανο (αρχές 17ου αι.).

Οι εκτιμήσεις περί άψογης λειτουργίας του κρατικού μηχανισμού και οι υποσχέσεις για άμεση αποκατάσταση και στήριξη μπροστά στις κάμερες και τα φλας των δημοσιογράφων, έρχονται σε αντίθεση με μια σειρά καθυστερήσεις όπως στο στήσιμο επαρκούς αριθμού σκηνών τις πρώτες μέρες σε μια σειρά χωριά, την ελλιπή ενημέρωση των κατοίκων ακόμα και για το αν υπάρχουν διαθέσιμα δωρεάν ξενοδοχεία στη περιοχή τους, όπως στην περιοχή του Πυθαγορείου.

Η πείρα από τη Ζάκυνθο, την Κεφαλονιά, τη Μυτιλήνη, την Καρδίτσα, το Μάτι δείχνει πως τα όμορφα λόγια φεύγουν μαζί με τη δημοσιότητα. Το μόνο αποκούμπι του λαού είναι η ταξική αλληλεγγύη και η οργάνωση του αγώνα για:

– Άμεσους ελέγχους σε όλα τα δημόσια κτίρια και υποδομές, των σπιτιών αλλά και των χώρων δουλειάς που ορισμένοι λειτουργούν χωρίς να έχουν ελεγχθεί.

– Μέτρα για τη στέγαση όσων αναγκάζονται να μη μένουν στα σπίτια τους με επίταξη ξενοδοχείων και όπου είναι απαραίτητο σκηνές κατάλληλες για χειμερινή διαβίωση.

– Μέτρα στήριξης και ανακούφισης εργαζομένων και επαγγελματιών.

– Καμιά απόλυση με το πρόσχημα της φυσικής καταστροφής

– Αποζημίωση στο 100% των ζημιών που έχουν υποστεί σπίτια και επιχειρήσεις.

Το ΚΚΕ καλεί τα μέλη και τους φίλους του, όλο το Σαμιακό λαό να μπουν μπροστά στη διεκδίκηση μέτρων ανακούφισης, να συνεχίσουν να είναι δίπλα σε κάθε άνθρωπο που έχει πληγεί από την καταστροφή. Κανείς να μη μείνει μόνος του!

Ερώτηση στη Βουλή από βουλευτές του ΚΚΕ για την αποζημίωση των πληγέντων από το σεισμό στη Σάμο 

Ερώτηση προς τους υπουργούς Υποδομών & Μεταφορών, Εσωτερικών, Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων και Οικονομικών με θέμα την άμεση και πλήρη αποζημίωση των πληγέντων από το σεισμό στη Σάμο και αποκατάσταση των ζημιών, όπως και για τα μέτρα ουσιαστικής στήριξης και ανακούφισης των εργαζομένων και επαγγελματιών του νομού κατέθεσαν στην Βουλή 3 βουλευτές του ΚΚΕ.

Συγκεκριμένα η ερώτηση των βουλευτών Κομνηνάκα Μαρίας, Μανωλάκου Διαμάντως και
Συντυχάκη Μανώλη αναφέρει αναλυτικά τα εξής:

Ο πρόσφατος σεισμός στη Σάμο άφησε σοβαρά προβλήματα στο νησί. Μέχρι τη Δευτέρα 3/11, από τις 1567 αυτοψίες του πρώτου κλιμακίου ελέγχου, μη κατοικήσιμες κρίθηκαν 920 κατοικίες. Επίσης μη κατοικήσιμοι/ ακατάλληλοι κρίθηκαν και αρκετοί επαγγελματικοί χώροι, δημόσια κτίρια, σχολεία, εκκλησίες, αποθήκες και λοιποί χώροι.

Ακόμα τουλάχιστον 35 σπίτια στην Ικαρία είχαν χαρακτηριστεί μη κατοικήσιμα. Επίσης έχουν απομακρυνθεί οι φοιτητές από ένα από τα κτίρια των φοιτητικών εστιών.

Επίσης σοβαρές ζημιές έχουν υποστεί υποδομές όπως τα λιμάνια Βαθέος, Πυθαγορείου, Καρλοβάσου και Κοκκαρίου, έχει κλείσει λόγω κατολισθήσεων η εθνική οδός Καρλοβάσου – Βαθέος αλλά και ο δρόμος που συνδέει τα χωριά Καλλιθέα – Δρακαίοι.

Ως το 100% φτάνει η καταστροφή στους επαγγελματίες στην παραλιακή και τον εμπορικό δρόμο του Βαθέος λόγω της πλημμύρας που ακολούθησε το σεισμό.

Είναι πιθανό οι αριθμοί να ανέβουν όσο ολοκληρώνονται οι έλεγχοι, προχωρά ο δευτεροβάθμιος πιο επιστάμενος έλεγχος και βέβαια εξελίσσεται το φαινόμενο.

Με λίγα λόγια φαίνεται πως εκατοντάδες οικογένειες θα χρειαστεί να στεγαστούν προσωρινά μέχρι την επισκευή των σπιτιών ή και μόνιμα σε περιπτώσεις ολικής καταστροφής.

Αντίστοιχα δεκάδες είναι οι μικροί επαγγελματίες που έχουν πάθει καταστροφές στην επιχείρηση τους, με αποτέλεσμα για πολλούς από αυτούς να είναι αμφίβολη η επάνοδός τους στην επαγγελματική τους δραστηριότητα, ειδικά μετά και τα χτυπήματα που έχουν δεχτεί από τη νέα καπιταλιστική κρίση, το σχεδόν ανύπαρκτο τουρισμό στο νησί φέτος και τις επιπτώσεις της πανδημίας.

Το ίδιο ισχύει και για τους εργαζόμενους στο νησί πολλοί εκ των οποίων βρίσκονται αντιμέτωποι με το κλείσιμο της επιχείρησης ή με την απόλυση λόγω των συνεπειών του σεισμού.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός, τι μέτρα θα πάρει:

• Για την επιτάχυνση των ελέγχων σε χώρους δουλειάς, κατοικίες και δημόσια κτίρια και για την άμεση αποζημίωση στο 100% των ζημιών σε κατοικίες και επιχειρήσεις.
• Για την εξασφάλιση της προσωρινής στέγασης των σεισμόπληκτων π.χ. με επίταξη ξενοδοχείων για όσο διάστημα χρειαστεί
• Για να μη γίνει καμία απόλυση με το πρόσχημα της φυσικής καταστροφής
• Για μέτρα ουσιαστικής στήριξης και ανακούφισης εργαζομένων και επαγγελματιών, όπως διατυπώνονται και από το Εργατικό Κέντρο Σάμου.

Δηλαδή:
– Να τεθούν σε αναστολή σύμβασης όλοι οι εργαζόμενοι που οι χώροι δουλειάς τους έχουν υποστεί ζημιές ή παραμένουν κλειστοί ως την αποκατάστασή τους
– Να δοθεί έκτακτο επίδομα 1000 ευρώ για την κάλυψη των πρώτων άμεσων αναγκών
– Να δοθεί επίδομα ανεργίας σε όλους τους άνεργους σε Σάμο και Ικαρία χωρίς όρους και προϋποθέσεις και για όσο διάστημα διαρκεί η ανεργία
– Να διαγραφούν χρέη σε εφορία, ΕΝΦΙΑ, τράπεζες, υποχρεώσεων σε ΔΕΗ, ΟΤΕ, ύδρευση και να μη γίνει κανένας πλειστηριασμός

Ερώτηση του ΚΚΕ στην Ευρωβουλή για την άμεση και πλήρη αποζημίωση των πληγέντων από το σεισμό στη Σάμο

Η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ κατέθεσε ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητώντας την άμεση και πλήρη αποζημίωση των λαϊκών νοικοκυριών και μικρών επιχειρήσεων της Σάμου που επλήγησαν από το σεισμό της 30ης Οκτωβρίου. Στην ερώτηση που κατέθεσε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Λευτέρης Νικολάου – Αλαβάνος αναφέρονται συγκεκριμένα τα παρακάτω:

Iσχυρότατος σεισμός έλαβε χώρα στις 30 Οκτωβρίου 2020 στη θαλάσσια περιοχή βόρεια της Σάμου και προκάλεσε δεκάδες τραυματισμούς, όπως και μεγάλες υλικές ζημιές σε νοικοκυριά και μαγαζιά. Ο ίδιος σεισμός έπληξε επίσης με μεγάλη σφοδρότητα τα παράλια της Τουρκίας με δεκάδες νεκρούς και εκατοντάδες τραυματίες, ενώ οι ζημιές είναι εκτεταμένες.

Οι σοβαρές ζημιές από το σεισμό υπογραμμίζουν την απουσία σχεδιασμού αντισεισμικού ελέγχου και θωράκισης τόσο στη Σάμο και την νησιωτική Ελλάδα όσο και στο σύνολο της χώρας. Η ανάγκη άμεσης και πλήρους αποζημίωσης για όλους τους πληγέντες είναι κατεπείγουσα.

Φανερώνεται ακόμη πως για άλλη μία φορά τα έργα προστασίας της ζωής και της περιουσίας του λαού, όπως αντισεισμικά, αντιπλημμυρικά, αντιπυρικά, δεν αποτελούν έργα επιλέξιμα και πρώτης προτεραιότητας για τις ελληνικές κυβερνήσεις όπως και για την ΕΕ του «κόστους-οφέλους» κι αυτά δεν αποφέρουν την προσδοκώμενη ανταποδοτική κερδοφορία για τους μονοπωλιακούς ομίλους, παρά το γεγονός ότι τέτοιου είδους φυσικά φαινόμενα κοστίζουν ανθρώπινες ζωές και περιουσίες σχεδόν κάθε χρόνο στη χώρα μας.

Με βασικό άξονα την άμεση διασφάλιση της ανθρώπινης ζωής και την ανακούφιση των σεισμοπαθών της Σάμου, ερωτάται η Επιτροπή:

• Θα άρει τις αυστηρές προϋποθέσεις που θέτει ο κανονισμός για την κινητοποίηση του «Ταμείου Αλληλεγγύης» της ΕΕ ώστε να αποζημιωθούν πλήρως τα λαϊκά νοικοκυριά, οι αυταπασχολούμενοι, οι πληγέντες για τις ζημιές που υπέστησαν, να αποκατασταθούν οι δημόσιες υποδομές, τα οδικά δίκτυα και οι καταστροφές που υπέστησαν μνημεία και χώροι αρχαιολογικού-πολιτιστικού ενδιαφέροντος;

• Πώς τοποθετείται στο αίτημα να γίνουν άμεσα τα απαραίτητα έργα αντισεισμικής θωράκισης και προστασίας;

 

Διαβάστε τις ειδήσεις μας στο Google

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook και στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο Twitter

Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο YouTube

Βρείτε τα φτηνότερα αεροπορικά εισιτήρια με την εφαρμογή Low Fare Calendar!

Discover the best flight deals with Aegean Airlines Low Fare Calendar!