fbpx

Η επόμενη μέρα μετά τον σεισμό – Συνεχής ενημέρωση

Η είδηση επικαιροποιείται-ανανεώνεται από πάνω προς τα κάτω

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Προσωρινή διακοπή του εκπαιδευτικού, ερευνητικού και διοικητικού έργου των πανεπιστημιακών μονάδων Σάμου και Χίου, για λόγους ασφάλειας από τη Δευτέρα 2 Νοεμβρίου και έως ότου ελεγχθούν οι κτηριακές εγκαταστάσεις από κλιμάκια της Πολιτικής Προστασίας και του υπουργείου Υποδομών. Απαγορεύεται η είσοδος σε όλες τις εγκαταστάσεις του Ιδρύματος σε Σάμο και Χίο, χωρίς άδεια, με εξαίρεση τις φοιτητικές εστίες, έως τη διασφάλιση στέγης των διαμενόντων σε αυτές.

– Ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ και αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέπ Μπορέλ επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια για να εκφράσει τα συλλυπητήρια και τη συμπαράστασή του για τον σεισμό που έπληξε τη Σάμο.

– Την άμεση ενεργοποίηση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας (rescEU) ζητούν με κατεπείγουσα ερώτησή τους προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή οι ευρωβουλευτές ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Γεωργούλης και Πέτρος Κόκκαλης, με σκοπό την στήριξη των πληγέντων από τον καταστροφικό σεισμό στη Σάμο.

Στην ερώτηση, με αίτημα γραπτής απάντησης προς την Επιτροπή, οι δύο ευρωβουλευτές ενημερώνουν για το γεγονός, τονίζουν ότι υπήρξαν νεκροί, τραυματίες και εκτεταμένες υλικές ζημιές που δεν έχουν εκτιμηθεί ακόμη και καταλήγουν με την ερώτηση: “Θα μπορούσε η Επιτροπή να συνδράμει άμεσα τις πληγείσες περιοχές μέσω του rescEU;”.

Πυθαγόρειο: Να επικοινωνήσουν με το 6932 586344 καλούνται οι κάτοικοι των σπιτιών που έχουν υποστεί ρωγμές η άλλες κτηριακές ζημιές. Κυριακή και Δευτέρα θα είναι στην περιοχή κλιμάκιο μηχανικών για να επιθεωρήσει τις κατοικίες.

– Βίντεο με δηλώσεις του πρωθυπουργού από τη Σάμο:

– Νέος μετασεισμός πάνω από 4 Ρίχτερ στη Σάμο μετά από ώρες: Στα 4,2 R η δόνηση στις 16:42 του Σαββάτου. Στις 07:31 η προηγούμενη, μεγέθους 4,7 βαθμών.

– Ιερά Μητρόπολη Σάμου και Ικαρίας:

Μέ ἔντονη θλίψη καί συνοχή καρδίας βιώνουμε τόν τραγικό ἀπολογισμό τοῦ χθεσινοῦ σεισμοῦ στήν ἀκριτική Ἱερά Μητρόπολή μας καί ἰδίως στό Νησί τῆς Σάμου.

Πολλοί Ἱεροί Ναοί καί Ἱερές Μονές μας στή Σάμο ἐπλήγησαν σφοδρά ἀπό τό χτύπημα τοῦ ἐγκέλαδου. Ἐν ἀναμονῇ ἀφίξεως εἰδικῶν κλιμακίων Μηχανικῶν καί Ναοδόμων, κατόπιν ἀμέσων ἐνεργειῶν τοῦ Σεβασμιωτάτου, ἔχει ξεκινήσει ἤδη ἡ ἀποτίμηση τῶν ὑλικῶν ζημιῶν στούς Ἱερούς Ναούς καί στίς Ἱερές Μονές μας, ἐνῶ πρῶτο καί βαρέως ἀνεπανόρθωτο πλῆγμα εἶναι ὁ Ἱερός Μητροπολιτικός Ναός Κοιμήσεως τῆς Θεοτόκου στό Καρλόβασι.

Κατόπιν δέ προτροπῆς τοῦ Σεβασμιωτάτου, αὔριο Κυριακή 1η Νοεμβρίου 2020, οἱ κατά τόπους Ἐφημέριοι θά ἱερουργήσουν κατά τήν κρίση τους σέ κάποιο ἀσφαλές Παρεκκλήσιο ἤ θά τελέσουν ἐνδεχομένως μιά ὑπαίθρια σύντομη θεία Λειτουργία.

Ἡ καρδιά μας ὅμως ὀδυνᾶται γιά τήν ἀπώλεια τῶν δύο μαθητῶν, πού ἔφυγαν μέ τρόπο μαρτυρικό. Θερμῶς συλλυπούμαστε τίς οἰκογένειές τους, προσευχόμενοι στόν Θεό νά ἀναπαύει τά παιδιά τους στή χώρα τῶν Ζώντων καί σέ ἐκείνους νά χαρίζει τήν παρηγορία καί τόν στηριγμόν Του. Ἡ αἴσθηση πώς ἀπέκτησαν δύο πρεσβευτές στόν Οὐρανό, ἄς γλυκαίνει τόν πόνο τοῦ χωρισμοῦ.

Καλοῦμε ὅλους σέ προσευχή καί πνευματική ἐγρήγορση.

Κύριος ὁ Θεός, βοηθός καί σκεπαστής ὅλων μας“.

– ΚΚΕ: Kλιμάκιο με επικεφαλής τη βουλευτή Μαρία Κομνηνάκα και τον Βαγγέλη Μαρούπα, μέλος της Κε, πραγματοποιεί περιοδεία από το πρωί στις περιοχές της Σάμου που χτυπήθηκαν από τον σεισμό. Στο κλιμάκιο, επίσης, συμμετείχαν η επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Βορείου Αιγαίου, Αγλαΐα Κυρίτση, ο περιφερειακός σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης, Σταμάτης Φιλιππής και ο δημοτικός σύμβουλος Σάμου της Λαϊκής Συσπείρωσης, Κώστας Τζίχας.

Η Μαρία Κομνηνάκα δήλωσε πως “είμαστε εδώ κλιμάκιο του ΚΚΕ για να συμπαρασταθούμε στους Σαμιώτες, που πληρώνουν ακόμα ένα βαρύ τίμημα. Πρώτα και κυρία να εκφράσουμε την οδύνη μας και τα θερμά μας συλλυπητήρια στις οικογένειες των δυο νέων παιδιών, να ευχηθούμε καλή ανάρρωση σε όσους έχουν τραυματιστεί. Σ’ αυτή τη φάση είναι επιτακτική ανάγκη η πολιτεία να φροντίσει για να αποκατασταθούν άμεσα ό,τι ζημιές υπάρχουν στα σπίτια των κατοίκων, να ελεγχθούν τα κτήρια, νοσοκομεία, τα σχολεία, όλα τα δημόσια κτήρια, να στεγαστεί ο κόσμος. Θεωρούμε ότι πρέπει να μπει επί τάπητος για ακόμα μια φορά το θέμα της πρόληψης γι’ αυτά τα ζητήματα της αντισεισμικής θωράκισης, για να μη μετράμε συνεχώς τις πληγές μας“.

ΟΑΕΔ: Αυτόματη ανανέωση όλων των δελτίων ανεργίας σε Σάμο και Ικαρία- Κλειστό θα παραμείνει το ΚΠΑ2 Σάμου

Λόγω του σεισμού, η διοίκηση του ΟΑΕΔ αποφάσισε την αυτόματη ανανέωση όλων των δελτίων ανεργίας των Κέντρων Προώθησης Απασχόλησης (ΚΠΑ2) της Σάμου και του Αγ. Κήρυκα Ικαρίας που έληξαν ή λήγουν στο χρονικό διάστημα από 30 Οκτωβρίου έως και 30 Νοεμβρίου, προς διευκόλυνση των ανέργων των πληγεισών περιοχών. Με αυτό τον τρόπο, οι εγγεγραμμένοι άνεργοι που υπάγονται στα ΚΠΑ2 της Σάμου και του Αγ. Κήρυκα Ικαρίας, δεν χρειάζεται να προχωρήσουν σε καμία ενέργεια ανανέωσης.

Επίσης, το ΚΠΑ2 Σάμου θα αναστείλει τη λειτουργία του για όσο διάστημα κριθεί απαραίτητο από τις αρμόδιες Αρχές που θα επιθεωρήσουν την κατάσταση των κτιριακών υποδομών, αλλά και την εξέλιξη του ίδιου του φαινομένου.

Ο ΟΑΕΔ εκφράζει τη βαθιά του λύπη για το τραγικό συμβάν της απώλειας δύο νέων ανθρώπων, καθώς και την έμπρακτη συμπαράστασή του στους πληγέντες κατοίκους της περιοχής. Τις αμέσως επόμενες ημέρες θα ανακοινωθούν οδηγίες προς τους συναλλασσόμενους με τον ΟΑΕΔ, σχετικά με την αποκατάσταση της διαδικασίας εξυπηρέτησής τους.

Σχολεία-παιδικοί/βρεφονηπιακοί σταθμοί: Αναστέλλεται, με απόφαση του δημάρχου Ανατολικής Σάμου, Γ. Στάντζου, για το διάστημα από τις 2 έως και τις 4 Νοεμβρίου η λειτουργία των:

1. Δομών των δημοτικών και ιδιωτικών Παιδικών και Βρεφονηπιακών Σταθμών

2. Σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, (Νηπιαγωγεία, Δημοτικά Γυμνάσια και Λύκεια) του Δήμου Ανατολικής Σάμου

3. Ιδιωτικών Μουσικών Ιδρυμάτων, Ωδείων, Μουσικών Σχολών, Χορωδιών, Ορχηστρών και μουσικής δωματίου.

Η αναστολή λειτουργίας των δομών αυτών κρίνεται αναγκαία προκειμένου να ελεγχθεί η στατικότητα των συγκεκριμένων κτηρίων μετά τον ισχυρό σεισμό.

– Βουλευτής Ν. Σάμου, καθηγητής Χριστόδουλος Ι. Στεφανάδης: “Δύσκολες στιγμές για τη Σάμο…

Το ηρωικό νησί της Σάμου δέχτηκε άλλο ένα πλήγμα. Μετά την προσφυγική κρίση που μας ταλανίζει από το 2015, μετά τη πανδημία του κορωνοϊού, τα στοιχεία της φύσης έδωσαν άλλο ένα «χτύπημα». Ένας φονικός σεισμός που κούνησε καταστροφικά τη γη και μια φουσκωμένη θάλασσα άφησαν πίσω τους τεράστιες καταστροφές. Και το τραγικότερο από όλα χάθηκαν άδικα δύο ζωές νέων παιδιών.

Το κράτος με όλους τους μηχανισμούς του είναι από τη πρώτη στιγμή εδώ.

Η Σάμος θα αντέξει! Με ενότητα, με γενναιότητα, με αλληλεγγύη όπως έγινε σε όλες τις ιστορικές στιγμές του παρελθόντος.

Στους τραγικούς γονείς των παιδιών που χάθηκαν, τι να πει κανείς… Από την καρδιά μου
συλλυπητήρια και κουράγιο”.

Υποστράτηγος Ιωάννης Σταμούλης, συντονιστής Επιχειρήσεων Πυροσβεστικού Σώματος σε Αιγαίο-Κρήτη με έδρα στη Σάμο: “Με ισχυρές ενισχύσεις από την 1η ΕΜΑΚ και κυβερνητικό επιτελείο με επικεφαλής τον κ. Χαρδαλιά, συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε την επαναφορά στην κανονικότητα της Σάμου, που επλήγη από τον σφοδρό σεισμό. Είμαστε δίπλα στους πολίτες μας”.

– Τη βαθιά του θλίψη και οδύνη για τον τραγικό χαμό των δύο νέων παιδιών στη Σάμο εκφράζει το ΔΣ της ΟΛΜΕ. Όπως αναφέρει, “η σκέψη όλων μας βρίσκεται κοντά στους οικείους, στους φίλους, στους συμμαθητές και τους καθηγητές-καθηγήτριές τους που δοκιμάζονται από τον πόνο της απώλειάς τους. Εκφράζουμε τα πιο θερμά μας συλλυπητήρια στις οικογένειές τους”.

– Στη Σάμο βρίσκεται o αντιπρόεδρος της ΕΝΠΕ και περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης, ο οποίος ενημερώθηκε από τις τοπικές αρχές για τις ανάγκες και τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί μετά το φονικό σεισμό.

Σε συναντήσεις που είχε σήμερα το πρωί με τον περιφερειάρχη Β. Αιγαίου Κ. Μουτζούρη, τον δήμαρχο Ανατολικής Σάμου Γ. Στάντζο, εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και φορείς του νησιού επισήμανε ότι κλιμάκια της Περιφέρειας Αττικής θα μεταβούν τις επόμενες ημέρες στο νησί προκειμένου να βοηθήσουν στην καταγραφή των ζημιών. Επιπλέον τόνισε ότι θα υπάρξει ειδική πρόβλεψη για οικονομική ενίσχυση, ενώ αν κριθεί αναγκαίο θα μεταβεί στο νησί και η επιστημονική ομάδα του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών προκειμένου να συνδράμει.

Αύριο ο κ. Πατούλης αναμένεται να επισκεφθεί και το νοσοκομείο της Σάμου προκειμένου να ενημερωθεί του για τις ανάγκες και τις ελλείψεις που υπάρχουν.

– Με εντολή του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά και απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειου Παπαγεωργίου, κηρύσσονται σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας οι δήμοι Ανατολικής και Δυτικής Σάμου, για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν λόγω της ισχυρής σεισμικής δόνησης της 30ής Οκτωβρίου.

Η εν λόγω κήρυξη θα ισχύει από την ημερομηνία εκδήλωσης του φαινομένου, ήτοι από την 30-10-2020 και για έξι (6) μήνες, δηλαδή έως και 30 Απριλίου 2021.

– Στη Σάμο φθάνει το μεσημέρι του Σαββάτου ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, αμέσως μετά το διάγγελμά του, στο οποίο ανακοίνωσε νέα μέτρα για τον κορωνοϊό.

Ο πρωθυπουργός θα έχει την ευκαιρία να μιλήσει με τους κατοίκους της Σάμου, να ενημερωθεί επί τόπου για τις ζημιές που έχουν προκληθεί από τον σεισμό και το μίνι τσουνάμι που προκλήθηκε, ενώ θα έχει σύσκεψη και με τους τοπικούς φορείς.

– Ο δήμος Δυτικής Σάμου ενημερώνει όλους τους δημότες ότι από χθες έχει ξεκινήσει η καταγραφή ζημιών που έχουν υποστεί οικίες και καταστήματα.

Οι πολίτες μπορούν να έρχονται στο κτίριο του δημαρχείου, το οποίο παραμένει ανοικτό όλο το 24ωρο για να δηλώνουν τα προβλήματά τους ή να τηλεφωνούν στα εξής τηλέφωνα:

1η γραμμή επικοινωνίας: 22733 50871

2η γραμμή επικοινωνίας : 22733 50869

Στα ίδια τηλέφωνα μπορούν να δηλώνουν οι δημότες και τα όσα ακίνητα διαμερίσματα διαθέτουν (τα οποία δεν έχουν υποστεί ζημιές),για να δοθούν για φιλοξενία-ενοικίαση προς τους σεισμοπαθείς συμπολίτες μας.

Υπενθυμίζεται ότι οφείλουν οι δημότες να τηρούν τα πρωτόκολλα για την αποφυγή διάδοσης COVID-19.

– Αίτημα για κήρυξη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας του δήμου Δυτικής Σάμου που επλήγη από τον ισχυρό σεισμό μεγέθους 6,7 Ρίχτερ υπέβαλε , προς την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου ο δήμαρχος, Λυμπέρης Αλέξανδρος.

Το αίτημα υπεβλήθη προκειμένου να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για την αποκατάσταση των ζημιών οι οποίες αφορούν σχεδόν όλες τις περιοχές της διοικητικής περιφέρειας του δήμου.

– Τέσσερις ήταν οι μετασεισμοί άνω των 4 Ρίχτερ στη Σάμο από το βράδυ της Παρασκευής έως και το ξημέρωμα του Σαββάτου.

Στις 07:31 η δόνηση είχε μέγεθος 4,7 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ.

Στις 03:40 ήταν 4,2 R, όπως και στις 00:53, ενώ  στις 21:09 χθες ήταν 4,1.

– Το πρωί του Σαββάτου ο δήμος Ανατολικής Σάμου υπέβαλε αίτημα για την κήρυξη της Σάμου σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης Πολιτικής Προστασίας, στα όρια της γεωγραφικής του ενότητας, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι έκτακτες ανάγκες και να γίνει διαχείριση των συνεπειών από την ισχυρή σεισμική δόνηση της 30ής Οκτωβρίου.

Οδηγίες για την αντιμετώπιση του σεισμικού κινδύνου ανέβασε ο δήμος Ανατολικής Σάμου.

– Την οδύνη και τα συλλυπητήριά της προς τις οικογένειες των δύο μαθητών που τόσο άδικα έχασαν τη ζωή τους, αλλά και τις ευχές για ταχεία ανάρρωση σε αυτούς που τραυματίστηκαν, εκφράζει ηΤομεακή Επιτροπή Σάμου του ΚΚΕ. Όπως σημειώνει, “αυτό που επείγει είναι το κράτος να αναλάβει τις ευθύνες του απέναντι στο λαό και απέναντι σε αυτούς που επλήγησαν από το σεισμό. Προέχει άμεσα να ελεγχθούν και να αποκατασταθούν οι ζημιές σε υποδομές, χώρους δουλειάς, νοσοκομείο, σχολεία. Να ελεγχθούν τα σπίτια και να υπάρξει η απαραίτητη στήριξη για να αποκατασταθούν οι ζημιές. Καλούμε τα μέλη και τους φίλους του κόμματος, το λαό του νησιού να δείξει έμπρακτη αλληλεγγύη σε αυτούς που έχουν πληγεί”.

– Τη θλίψη του και τα θερμά του συλλυπητήρια στους γονείς για τον άδικο χαμό των παιδιών τους, τις ευχές να βρουν την δύναμη να αντέξουν τον ανείπωτο πόνο, εκφράζει ο Σύλλογος Γυναικών Μυτιληνιών Σάμου αναφέρει ότι “γνωρίζοντας πως δεν υπάρχουν λόγια παρηγοριάς”. Επίσης, εκφράζει τις ευχές του για γρήγορη ανάρρωση των τραυματισμένων και δηλώνει την ετοιμότητά του “για βοήθεια και συμπαράσταση στους συμπολίτες μας που τη χρειάζονται”.

ΔΕΙΤΕ ΒΙΝΤΕΟ ΤΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ:

   

Ενημερωθείτε μέσα από το κανάλι μας στο Viber

Διαβάστε τις ειδήσεις μας στο Google

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook και στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο Twitter

Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο YouTube

Βρείτε τα φτηνότερα αεροπορικά εισιτήρια με την εφαρμογή Low Fare Calendar!

Discover the best flight deals with Aegean Airlines Low Fare Calendar!

Related Articles

error: Content is protected !!