Τον πολύ ισχυρό σεισμό, μεγέθους 6,7 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε στις 13:51 της Παρασκευής στη Σάμο, σχολίασαν τέσσερις διακεκριμένοι καθηγητές σεισμολογίας.

Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας, λέγοντας πως “ήταν ένας επιφανειακός σεισμός και έγινε αισθητός σε ολόκληρη την Ελλάδα

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Λέκκας υποστήριξε πως δεν πρέπει να υπάρχει πανικός, σημειώνοντας παράλληλα πως “ο σεισμός ως γεγονός πάντα μας ανησυχεί”.

Μιλώντας επίσης στη δημόσια τηλεόραση, ο κ. Λέκκας φάνηκε καθησυχαστικός για το ενδεχόμενο πρόκλησης τσουνάμι. Σημειώνεται ότι με μήνυμά της η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας προειδοποίησε τους πολίτες για υψηλό κυματισμό, ζητώντας τους να απομακρυνθούν από τις ακτές για να μην κινδυνέψουν σε περίπτωση τσουνάμι αλλά και από τα κτίρια για τον κίνδυνο μεγάλων μετασεισμών.

“Θεωρούμε ότι ο κίνδυνος για τσουνάμι πέρασε, καθώς σε αυτή την περίπτωση το τσουνάμι έχει μόνο μερικά λεπτά άφιξης”, σημείωσε.

Ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Άκης Τσελέντης εκτίμησε ότι ήταν αυτός ο κύριος σεισμός αλλά θεωρεί ότι θα ακολουθήσουν ισχυροί μετασεισμοί της τάξεως ακόμη και των 6,2 ρίχτερ.

Ο κ. Τσελέντης συνιστά στους κατοίκους είναι προσεκτικοί και να μην πηγαίνουν κοντά σε κατοικίες που έχουν υποστεί ζημιές.

Ο καθηγητής σεισμολογίας Κώστας Παπαζάχος, μιλώντας σε ραδιόφωνο για το σεισμό της Σάμου, τόνισε πως πρόκειται για μια περιοχή με μεγάλα ρήγματα και αναμένεται μεγάλη σεισμική ακολουθία.

Ο κ. Παπαζάχος εκτιμά πως αυτός ήταν ο κύριος σεισμός, ωστόσο θεωρεί πως θα δώσει ισχυρούς μετασεισμούς και μάλιστα σε διάστημα εβδομάδων, ακόμη και μηνών.

“Θα ακολουθήσουν πιθανότατα μεγάλης έντασης μετασεισμοί τις επόμενες 48 ώρες, ίσως ακόμη και 6 ρίχτερ μετά από έναν τέτοιο σεισμό”, υπογράμμισε.

Ο καθηγητής εμφανίστηκε ανήσυχος για το χαμηλό εστιακό βάθος του σεισμού, καθώς δεν θα είναι απίθανο να ενεργοποιήσει άλλα ρήγματα. Συνέστησε επίσης να μην κατοικηθούν κτίρια που έχουν υποστεί ζημιές, πριν πρώτα ελεγχθούν. “Κανένα κτήριο χωρίς αντισεισμικό κανονισμό ή αυθαίρετο δεν έχει σχεδιαστεί για να αντέξει έναν τόσο μεγάλο σεισμό”.

“Είναι πολύ νωρίς ακόμη για να πούμε το οτιδήποτε. Περιμένουμε να καταγραφούν οι μετασεισμοί για να συλλέξουμε τις απαραίτητες πληροφορίες”, δήλωσε στο ΑΠΕ -ΜΠΕ ο καθηγητής Σεισμολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Μανώλης Σκορδίλης, αναφορικά με την ισχυρή σεισμική δόνηση, μεγέθους 6,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που σημειώθηκε το μεσημέρι ανοιχτά της Σάμου.

Ο κ. Σκορδίλης, ερωτηθείς εάν αυτός ήταν ο κύριος σεισμός, απάντησε πως “δεν μπορεί κάποιος να το πει με σιγουριά. Χρειάζεται να παρατηρηθεί η σεισμική ακολουθία. Το πιθανότερο είναι πως πρόκειται για τον κύριο σεισμό”. Επίσης, σύμφωνα με τον καθηγητή είναι νωρίς χρονικά ώστε να ειπωθεί εάν η συγκεκριμένη ισχυρή δόνηση ενεργοποιεί άλλα ρήγματα.

Όπως ειπώθηκε από τον κ.Σκορδίλη, «η προϊστορία του χώρου έχει δώσει ισχυρά γεγονότα κατά το παρελθόν. Το 1904 είχε σημειωθεί σεισμός αντίστοιχου μεγέθους, 6,8 Ρίχτερ περίπου 30χλμ νοτιότερα από το επίκεντρο της σημερινής δόνησης. Επίσης, το 1941 είχε καταγραφεί σεισμός λίγο μικρότερος, 6 Ρίχτερ».

Πηγή: ΑΜΠΕ

Διαβάστε τις ειδήσεις μας στο Google

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook και στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο Twitter

Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο YouTube

Βρείτε τα φτηνότερα αεροπορικά εισιτήρια με την εφαρμογή Low Fare Calendar!

Discover the best flight deals with Aegean Airlines Low Fare Calendar!