Για τη διασπορά του κορονοϊού σε πρόσφυγες και μετανάστες, αλλά και για τη γενικότερη κατάσταση που επικρατεί σε σχέση με το μεταναστευτικό, μίλησε στην εκπομπή “Συνδέσεις” της ΕΡΤ1 ο υπουργός μετανάστευσης και ασύλου, Νότης Μηταράκης.

Όπως είπε ο κ. Μηταράκης:

“Στην πρώτη φάση της πανδημίας καταφέραμε να μην έχουμε κανένα κρούσμα στα νησιά. Από το καλοκαίρι, με το δεύτερο κύμα, έχουμε 800 περίπου κρούσματα, είναι κάτω από το 1% των συνολικά αιτούντων άσυλο και μία απώλεια ανθρώπινης ζωής. Αντιλαμβάνεστε ότι μέσα στις δομές φιλοξενίας η τήρηση μέτρων συναντά ιδιαίτερες δυσκολίες.

Η μείωση των ροών είναι 91% το τελευταίο εξάμηνο και αυτό βοήθησε στην εφαρμογή του προγράμματος κατά το οποίο με το που φτάνουν μπαίνουν σε καραντίνα, ελέγχονται, μέχρι να είναι καλά και μόνο τότε μπαίνουν στις δομές. Έτσι αποφύγαμε να μπει κρούσμα από το εξωτερικό στις δομές.

Από εκεί και πέρα, ενισχύσαμε τις υγειονομικές μονάδες σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ και σε περιπτώσεις όπως το Βόρειο Αιγαίο με την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, ώστε να υπάρχει η απαραίτητη ιατρική παρουσία μέσα στις δομές, ώστε τα ύποπτα κρούσματα να αντιμετωπίζονται άμεσα. Ειδικά στη Λέσβο κάναμε 7.500 rapid test μετά τη φωτιά στη Μόρια, πριν μπούνε στη νέα δομή ελέγχθησαν οι πάντες. Βρέθηκαν 255 θετικά, μπήκαν σε ειδική περιοχή της δομής και πλέον έχουν όλοι ιαθεί, χωρίς να υπάρξει ανάγκη νοσηλείας”.

Τι θα γίνει με τα κλειστά κέντρα

Ο κ. Μηταράκης, σε ερώτηση των παρουσιαστών για τα κλειστά κέντρα, απάντησε: “Στα νησιά ήδη κατασκευάζονται τα κλειστά κέντρα στη Σάμο, στην Κω και στη Λέρο, και αυτά θα είναι έτοιμα στις αρχές του 2021. Εκκρεμεί το θέμα της επιλογής μιας οριστικής τοποθεσίας στη Μυτιλήνη, πλέον ο ίδιος ο Δήμος συνεργάζεται μαζί μας και έχει υποδείξει εναλλακτικές μακριά από τον αστικό ιστό. Η Χίος είναι η τελευταία εκκρεμότητα που πρέπει να καταλήξουμε αν θα μείνουμε εκεί που είμαστε ή θα επιλεγεί και εκεί να πάμε εκτός αστικού ιστού, που είναι η πρόταση της κυβέρνησης.

Νομίζω μετά τη μείωση των ροών, την επιτάχυνση της διαδικασίας ασύλου, την αποσυμφόρηση κατά 50% των νησιών από τον Ιανουάριο μέχρι σήμερα, το κλίμα στις τοπικές κοινωνίες είναι πολύ διαφορετικό από μια έλλειψη εμπιστοσύνης που υπήρχε στις αρχές του 2020″.

Παραφιλολογία τα σενάρια επαναπροωθήσεων

Ο υπουργός κλήθηκε να τοποθετηθεί και στο θέμα των καταγγελιών για παράνομες επαναπροωθήσεις. “Είναι πολύ θετικό που η Frontex με επιστολή της 27ης Οκτωβρίου είπε ότι δεν έχει στοιχεία παράνομων επαναπροωθήσεων από την Ελλάδα. Άρα, σε επίπεδο διοίκησης έχει τοποθετηθεί. Επειδή υπάρχει αυτή η παραφιλολογία, είναι ιδιαίτερα θετικό που θα συγκληθεί και το διοικητικό συμβούλιο της Frontex, για να τελειώσουμε με αυτήν την ιστορία. Η Ελλάδα ξεκάθαρα λέει ότι έχουμε σύνορα, χερσαία και θαλάσσια, τα φυλάμε με αποφασιστικότητα, δεν θέλουμε να είμαστε η πύλη εισόδου της Ευρώπης, θέλουμε να μειώσουμε αποφασιστικά τις ροές, αλλά το κάνουμε στα πλαίσια των δυνατοτήτων που μας δίνει το διεθνές δίκαιο”.

Το πρόγραμμα φιλοξενίας σε διαμερίσματα

Μιλώντας για τον ρόλο των ΜΚΟ στο μεταναστευτικό, ο κ. Μηταράκης αναφέρθηκε στην περίπτωση του προγράμματος φιλοξενίας σε διαμερίσματα: “Υπήρχε το πρόγραμμα φιλοξενίας σε διαμερίσματα, το οποίο διαχειριζόντουσαν ΜΚΟ μέσω της Ύπατης Αρμοστείας.

Το αναλάβαμε πλέον εμείς ως χώρα το πρόγραμμα και μειώθηκε κατά πολύ το κόστος, αφού έφυγε ο «μεσάζοντας» της Ύπατης Αρμοστείας που είχε τα δικά του έξοδα. Μειώσαμε το κόστος κατά 30%, με αποτέλεσμα κάποιες από τις ΜΚΟ που ήταν στο πρόγραμμα να θέλουν να φύγουν. Ανοίξαμε τη διαδικασία, κάναμε μια ανοικτή πρόσκληση, ήρθαν 16 αιτήσεις για 22.000 κρεβάτια, τις δεχθήκαμε όλες με αυστηρές προϋποθέσεις, με μία χαμηλή τιμή”.

Δείτε το βίντεο με τις δηλώσεις του Νότη Μηταράκη:

Πηγή: ΕΡΤ