Την μονιμοποίηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ ζητά με επιστολή του από τον υπουργό μετανάστευσης και ασύλου, Νότη Μηταράκη, ο πρόεδρος του Περιφερειακού Τμήματος Ανατολικού Αιγαίου του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, Παναγιώτης Μπαρούτης.

Υπενθυμίζεται ότι στις 31 Δεκεμβρίου 2020 λήγει η παράταση ισχύος των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ σε Λέσβο, Χίο, Σάμο, Κω και Λέρο.

Ο κ. Μπαρούτης υποστηρίζει ότι ένα δικαίωμα των νησιωτών τα τελευταία χρόνια έχει μετατραπεί σε χαριστική παραχώρηση και καλεί τους πολιτικούς, οικονομικούς και κοινωνικούς εκπροσώπους του τόπου να πάρουν θέση και να ενεργοποιηθούν προς την κατεύθυνση της επαναφοράς σε μόνιμη βάση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ.

Η επιστολή περιέχει αναλυτικά τα εξής:

Όπως είναι γνωστό στις 31 Δεκεμβρίου 2020 λήγει, για μια ακόμη φορά, η παράταση ισχύος των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά Λέσβος, Χίος, Σάμος, Κως και Λέρος. Είναι επίσης γνωστό ότι αυτή η παροχή έχει συνδεθεί με την ένταση του προσφυγικού /μεταναστευτικού προβλήματος όπως αυτή προσδιορίζεται από τον αριθμό των προσφύγων /μεταναστών πού βρίσκεται στις υπόψη περιοχές.

Ως Οικονομικό Επιμελητήριο κρίνουμε ότι η σύνδεση των μειωμένων συντελεστών με το Π/Μ πρόβλημα υπήρξε καθοριστική στην διατήρηση τους όλα αυτά τα χρόνια καθώς αποτέλεσε ισχυρό ανασχετικό παράγοντα στην επαπειλούμενη άμεση κατάργηση τους.

Είναι προφανές ότι αυτή η ρήτρα σύνδεσης των μειωμένων συντελεστών με το Π/Μ πρόβλημα είναι μία ασταθής συνθήκη η οποία μπορεί να αποτελέσει το όχημα για την ολοκληρωτική κατάργηση της.

Για την αποτροπή ενός τέτοιου ενδεχόμενου θεωρούμε ότι η παρούσα συγκυρία με τις γνωστές αναστατώσεις και αβεβαιότητες στα μέτωπα του Π/Μ ζητήματος, της πανδημίας και των κλιμακούμενων απειλών από την τουρκική πλευρά, είναι η πλέον πρόσφορη για να ζητήσουμε την αποσύνδεση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ από το Π/Μ και την επαναφορά τους σε μόνιμη βάση όπως και στο παρελθόν.

Το Π/Μ θα συνεχίσει ασφαλώς να αποτελεί μαζί με τη δεινή οικονομική κατάσταση των νησιωτικών μας περιοχών ένα ενισχυτικό παράγοντα στο αίτημα της μονιμοποίησης των μειωμένων συντελεστών.

Θέλουμε να είμαστε αισιόδοξοι ότι τόσο οι πολιτικοί εκπρόσωποι όσο και οι οικονομικοί και κοινωνικοί φορείς των νησιών μας θα ενεργοποιηθούν προς την κατεύθυνση της επαναφοράς σε μόνιμη βάση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ. Μιας παροχής που εντελώς αβάσιμα και χωρίς ιδιαίτερη μελέτη μετατράπηκε από εύλογο δικαίωμα σε ένα είδος χαριστικής παραχώρησης στους χειμαζόμενους κατοίκους των ακριτικών νησιωτικών περιοχών», σημειώνεται στην επιστολή“.

Η συγκεκριμένη επιστολή κοινοποιείται σε βουλευτές και εκπροσώπους της αυτοδιοίκησης, ανάμεσα τους και ο βουλευτής Σάμου, Χριστόδουλος Στεφανάδης, ο δήμαρχος Ανατολικής Σάμου, Γιώργος Στάντζος, και ο δήμαρχος Δυτικής Σάμου, Αλέξανδρος Λυμπέρης.

Πηγή: EmprosNet.gr