Την ανάγκη λήψης μέτρων βιοασφάλειας και στη Σάμο για τον αφθώδη πυρετό τονίζει η τοπική Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της τοπικής Περιφερειακής Ενότητας.

Κι αυτό, όπως ενημερώνει, καθώς πρόσφατα κοινοποιήθηκε από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων εστία αφθώδους πυρετού στα τουρκικά παράλια, στην περιοχή Aydin, απέναντι από τη Σάμο.

Σύμφωνα με την αρμόδια διεύθυνση, η επιβεβαίωση κρούσματος αφθώδους πυρετού καθιστά απαραίτητη τη λήψη μέτρων βιοασφάλειας, στο νησί μας.

O αφθώδης πυρετός είναι ιογενές νόσημα που προσβάλλει όλα τα ζώα που χρησιμοποιούνται από τον άνθρωπο για την παραγωγή κρέατος και γάλακτος (βοοειδή, αιγοπρόβατα, χοίρους) και για τον λόγο αυτόν έχει σοβαρές οικονομικές επιπτώσεις. Η εξάπλωση της νόσου είναι ταχύτατη με τεράστιες οικονομικές απώλειες. Έχει μικρή θνησιμότητα μεταξύ των ενήλικων ζώων, αλλά στα νεαρά είναι μεγαλύτερη, λόγω της μυοκαρδίτιδας που προκαλεί σε αυτά.

Τρόποι μετάδοσης

– H μετάδοση μπορεί να γίνει με άμεση ή έμμεση επαφή των μολυσμένων με τα υγιή ζώα

– Μέσω των ανθρώπων που έρχονται σε επαφή με τα ζώα ή μέσω αντικειμένων, οχημάτων μεταφοράς κτλ και

– Μέσω του αέρα που μπορεί να μεταφερθεί σε πολύ μεγάλες αποστάσεις καθώς και πάνω από θαλάσσιες περιοχές.

Συμπτώματα της νόσου

Υψηλός πυρετός

Εμφάνιση φυσαλίδων στη στοματική κοιλότητα, στο ρινικό βλεννογόνο, το μεσοδακτύλιο διάστημα και τη στεφάνη.

Συχνότερα οι φυσαλίδες εντοπίζονται στη γλώσσα, την εσωτερική επιφάνεια των χειλιών και τα ούλα. Συνέπεια της κατάστασης αυτής είναι η αδυναμία πρόσληψης τροφής με αποτέλεσμα τη γρήγορη απώλεια βάρους, την καθυστέρηση ανάπτυξης και τη μεγάλη πτώση της γαλακτοπαραγωγής. Επίσης οι φυσαλίδες στα πόδια εμφανίζονται κυρίως ανάμεσα στα δύο δάκτυλα, αλλά και γύρω από τις οπλές με αποτέλεσμα την αδυναμία βάδισης και στάσης του ζώου, έτσι αυτό είναι σε μόνιμη κατάκλιση.

Στα αιγοπρόβατα χαρακτηριστικό σύμπτωμα είναι αγαλαξία.

Ο άνθρωπος δεν προσβάλλεται από την κατανάλωση κρέατος, προϊόντων κρέατος, γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων που προέρχονται από ζώα που πάσχουν από αφθώδη πυρετό.

Προληπτικά μέτρα

Οι κτηνοτρόφοι καθώς και οι εμπλεκόμενοι στο εμπόριο και διακίνηση ζώων, πρέπει να λάβουν τα παρακάτω μέτρα για την προστασία των εκμεταλλεύσεων:

1. Περιορισμός της εισόδου των επισκεπτών στην εκμετάλλευση και ιδιαίτερα εάν έχουν επισκεφτεί πρόσφατα αγροτικές περιοχές της Τουρκίας και έχουν έρθει σε επαφή με ζώα.

2. Πρέπει να υπάρχει λουτρό απολύμανσης σε κάθε είσοδο-έξοδο της εκμετάλλευσης για την απολύμανση των υποδημάτων των επισκεπτών πριν από την είσοδο τους στην εκμετάλλευση καθώς και των οχημάτων. Το απολυμαντικό πρέπει να ανακινείται τακτικά και χρησιμοποιείται κάποιο από τα εγκεκριμένα για το σκοπό αυτό απολυμαντικά.

3. Να μην εισέρχονται οχήματα και ειδικά αυτά που χρησιμοποιούνται για τη μεταφορά ζώων στην εκμετάλλευσή τους.

4. Καθαρισμός και απολύμανση των οχημάτων της εκμετάλλευσης μετά από κάθε μεταφορά.

5. Αποφυγή προμήθειας εξοπλισμού και σκευών για τις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις από την Τουρκία και ιδιαίτερα των μεταχειρισμένων.

6. Ενημέρωση των κτηνιατρικών αρχών για την εμφάνιση ύποπτων κλινικών συμπτωμάτων σε ζώα εκμετάλλευσης.

Λόγω του υψηλού κινδύνου που υφίσταται αναφορικά με τη μετάδοση της ασθένειας, επιβάλλεται η πιστή εφαρμογή των προληπτικών μέτρων από τους κτηνοτρόφους.

Ο αφθώδης πυρετός είναι νόσημα που οι κτηνοτρόφοι οφείλουν υποχρεωτικά να το δηλώσουν.

Οι κτηνιατρικές Υπηρεσίες της ΔΑΟΚ ΠΕ Σάμου είναι στη διάθεση των κτηνοτρόφων για περαιτέρω ενημέρωση και πληροφορίες. Η συνεργασία μεταξύ όλων των εμπλεκομένων φορέων είναι ζωτικής σημασίας για την προστασία του ζωικού κεφαλαίου από την ενδεχόμενη είσοδο του αφθώδους πυρετού στο νησί μας, αναφέρει η αρμόδια διεύθυνση της Π.Ε. Σάμου.

Για ενημέρωση ή αναγγελία ύποπτου περιστατικού, οι κτηνοτρόφοι μπορούν να επικοινωνούν άμεσα με την Κτηνιατρική Υπηρεσία, τηλ. 22733 50440, 22733 53461, 22730 30648, 22733 53463.