Υπογράφηκε την Πέμπτη η σύμβαση έργου με την ανάδοχο εταιρεία (ΜΕΤΚΑ του ομίλου Μυτιληναίου) για την κατασκευή των κλειστών ελεγχόμενων δομών σε Σάμο, Κω και Λέρο για αιτούντες άσυλο, όπως γνωστοποίησε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου.

Σύμφωνα με τον Νότη Μηταράκη, “σε λίγο καιρό, οι νέες δομές θα προσφέρουν αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης για όσους πραγματικά το δικαιούνται, θα θωρακίσουν την υγεία όλων σε καιρό πανδημίας, καθώς και θα ενισχύσουν το αίσθημα ασφαλείας, τόσο των διαμενόντων, όσο και των τοπικών κοινωνιών”.

Υπενθυμίζεται ότι οι προδιαγραφές του διαγωνισμού επιλογής αναδόχου του έργου περιλάμβαναν τα εξής:

Η δομή θα αναπτυχθεί στη θέση “Ζερβού” του Δήμου Ανατ. Σάμου, σε έκταση περίπου 200 στρ., σύμφωνα με την ΚΥΑ 5099/29.5.2020 «Χορήγηση άδειας χωροθέτησης και κατασκευής», ενώ υφίσταται έκταση επιπλέον 45 στρεμμάτων, όπου κατασκευάζεται η δομή από τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (Δ.Ο.Μ).

Η ανάπτυξη της δομής θα γίνει σε διαφορετικά επίπεδα, τα οποία θα διαμορφωθούν με φυσικά πρανή και σε ορισμένες περιπτώσεις με την κατασκευή τοιχίων αντιστήριξης, ανάλογα με τις απαιτήσεις της μελέτης εφαρμογής.

Για την επικοινωνία μεταξύ των επιπέδων, προβλέπεται ασφαλτοστρωμένος δρόμος.

Σε κάθε επίπεδο θα υπάρχουν επιμέρους εγκαταστάσεις, με ξεχωριστές περιφράξεις και περιμετρικούς δρόμους.

Στη δομή προβλέπεται χώρος καραντίνας, για την αντιμετώπιση υγειονομικών αναγκών. Ειδικότερα, προβλέπονται οι εξής επιμέρους εγκαταστάσεις:

Μονογονεϊκών οικογενειών, χώρος υπηρεσιών διοίκησης μονογονεϊκών οικογενειών, χώρος Η/Μ εγκαταστάσεων, διαθέσιμος χώρος για μελλοντική εκμετάλλευση, όπου προσωρινά μπορούν να τοποθετηθούν σκηνές έως την ολοκλήρωση της κατασκευής της δομής, χώρος υπηρεσιών διοίκησης ασυνόδευτων ανηλίκων – ασυνόδευτων ανηλίκων, χώρος κοινόχρηστων δραστηριοτήτων, φιλοξενίας, χώρος parking – υπηρεσιών διοίκησης φιλοξενίας, Προαναχωρησιακού Κέντρου Κράτησης, χώρος υπηρεσιών διοίκησης Προαναχωρησιακού Κέντρου Κράτησης.

Η δομή θα περιβάλλεται εξωτερικά από διπλή περίφραξη.

Τα κτίρια θα είναι με φέροντα οργανισμό από δομικό χάλυβα και πλευρικά τοιχώματα από ενιαία μορφή θερμομονωτικών πάνελ πολυουρεθάνης.

Για τα προκατασκευασμένα κτίρια και τους προκατασκευασμένους οικίσκους, προβλέπεται η έδρασή τους σε πλάκα από οπλισμένο σκυρόδεμα, πάχους 25cm.

Για τα μεταλλικά κτίρια, προβλέπεται θεμελίωση από οπλισμένο σκυρόδεμα.

Η αναλογία ατόμων τυπικών κτιρίων διαμονής θα είναι κατ’ ελάχιστον 4 τ.μ. μεικτού εμβαδού/άτομο.

Αναφορικά με τις Η/Μ εγκαταστάσεις, προβλέπονται για κάθε δομή τα εξής:

Κλιματισμός κτιρίων, ύδρευση, αποχέτευση ακαθάρτων, όμβρια, πυρόσβεση, πυρανίχνευση, φωτισμός, ρευματοδότες – υποσταθμοί – διανομή ισχύος, ηλεκτρικά ασθενή – voice / data / Wi-Fi / TV–SAT / Public Address / CCTV, BMS, συστήματα εξοικονόμησης νερού και ενέργειας.

Φωτογραφίες: Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου