Την κήρυξη 24ωρων απεργιών τη Δευτέρα 19, την Τρίτη 20 και την Τετάρτη 21 Οκτωβρίου, ημέρες που συνεδριάζει το μεταβατικό εφετείο Αιγαίου στη Σάμο και τη Δευτέρα 26 Οκτωβρίου, ημέρα που γίνεται η συνεδρίαση του μονομελούς πλημμελειοδικείου Σάμου (μεταβατική έδρα Αγίου Κηρύκου), αποφάσισαν την Τρίτη οι δικαστικοί υπάλληλοι του νομού Σάμου, ύστερα από έκτακτη γενική συνέλευση και μετά από μυστική ψηφοφορία.

Οι δικαστικοί υπάλληλοι ζητούν την άμεση τροποποίηση του Προεδρικού Διατάγματος 282 / 1994, την άμεση κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων των δικαστικών υπηρεσιών της Σάμου και επίσης καλούν την κυβέρνηση και τον υπουργό Δικαιοσύνης να κατανοήσουν τα οξυμένα προβλήματα του κλάδου και να προχωρήσουν άμεσα στην λύση τους.

Κατά την ημέρα της απεργίας θα υπάρξει το καθορισμένο από τον νόμο προσωπικό ασφαλείας, το οποίο θα ενεργεί σύμφωνα με τις πάγιες οδηγίες της ομοσπονδίας δικαστικών υπαλλήλων.

Διαβάστε παρακάτω την ανακοίνωση του συλλόγου δικαστικών υπαλλήλων νομού Σάμου σχετικά με την κήρυξη των 24ωρων απεργιών:

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΝΟΜΟΥ ΣΑΜΟΥ

Οι Δικαστικοί Υπάλληλοι του Νομού Σάμου, ύστερα από έκτακτη γενική συνέλευση και μετά από μυστική ψηφοφορία σήμερα 13 Οκτωβρίου 2020

ΑΠΟΦΑΣΙΣΑΝ

την κήρυξη 24ωρων απεργιών τη Δευτέρα 19 Οκτωβρίου, την Τρίτη 20 Οκτωβρίου και την Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2020, ημέρες που συνεδριάζει το Μεταβατικό Εφετείο Αιγαίου στη Σάμο και τη Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2020 ημέρα που γίνεται η συνεδρίαση του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Σάμου (Μεταβατική Έδρα Αγίου Κηρύκου).

Έχει παρέλθει ένας χρόνος και πλέον κατά τον οποίο ο σύλλογος μας μεταχειριζόμενος κάθε δυνατό τρόπο και μέσο (διαρκή αποστολή εγγράφων, συνεχείς τηλεφωνικές επαφές, προσωπικές παραστάσεις με στελέχη του υπουργείου -ακόμα και με τον ίδιο τον κύριο υπουργό Δικαιοσύνης- και απεργιακές κινητοποιήσεις) προσπάθησε να κινητοποιήσει τους υπεύθυνους, προκειμένου να επιλυθούν τα χρονίζοντα προβλήματα που ταλανίζουν τις δικαστικές υπηρεσίες του Ν. Σάμου. Δυστυχώς όμως, αντί να δούμε την επίλυση αυτών των προβλημάτων, βιώνουμε την περαιτέρω επιδείνωσή τους, καθώς νέες συνταξιοδοτήσεις στο πρωτοδικείο Σάμου και στο Ειρηνοδικείο Αγίου Κηρύκου και συνταξιοδοτήσεις που επίκεινται στο προσεχές διάστημα στην Εισαγγελία και στο Ειρηνοδικείο Σάμου, έχουν μειώσει -και αναμένεται να μειώσουν ακόμα περισσότερο- το ήδη λειψό και πρακτικά αδύνατο να εξυπηρετήσει τις ανάγκες των υπηρεσιών προσωπικό, παρά τη φιλότιμη και υπεράνθρωπη προσπάθειά του.

Οι πολυαναμενόμενες προσλήψεις (ενός (1) υπαλλήλου από την αναπλήρωση μίας θέσης «ΠΕ ΓΡΑΜΜΑΤΕΩΝ ΜΕ ΕΜΠΕΙΡΙΑ» από τις συνολικά 167 εγκριθείσες προς αναπλήρωση θέσεις ΠΕ Γραμματέων της προκήρυξης 1Κ/2017 και την πρόσληψη τριών (3) υπαλλήλων, από τις 12 συνολικά που προορίζονται για τα νησιά του Βορείου Αιγαίου (Σάμος-Λέσβος-Χίος) που αντιμετωπίζουν προσφυγικό-μεταναστευτικό πρόβλημα από την επέκταση του πίνακα διοριστέων της προκήρυξης 8Κ/2017 ΔΕ Γραμματέων) και η υποσχεθείσα πριν έναν χρόνο από τον ίδιο τον κ. Υπουργό Δικαιοσύνης -ενώπιον αντιπροσωπείας αποτελούμενης από τον πρόεδρο της Ο.Δ.Υ.Ε., τον πρόεδρο και τον γραμματέα του Δικηγορικού Συλλόγου Σάμου και τον ταμία του Συλλόγου Δικαστικών Υπαλλήλων Σάμου- άμεση τροποποίηση του πδ. 282/1994, που θα απάλλασσε τους γραμματείς του Πρωτοδικείου Σάμου από την υποχρέωση να παρέχουν γραμματειακή υποστήριξη στις συνεδριάσεις των μεταβατικών εδρών του Εφετείου Αιγαίου (πολιτική και ποινική) στην έδρα του Πρωτοδικείου Σάμου, που θα έδιναν ανάσα στις υπηρεσίες μας, δυστυχώς ακόμα αγνοούνται.

Το τελευταίο σοβαρό πρόβλημα που προέκυψε είναι αυτό που αφορά το Ειρηνοδικείο Αγίου Κηρύκου, όπου μετά τη συνταξιοδότηση της μοναδικής δικαστικής υπαλλήλου του Ειρηνοδικείου και την αναρρωτική άδεια της τελευταίας αποσπασμένης εκεί υπαλλήλου λόγω προβλημάτων υγείας που προέκυψαν κατά την εγκυμοσύνη της, πλέον το Ειρηνοδικείο Αγίου Κηρύκου, που εξυπηρετεί στην ουσία δύο νησιά (Ικαρία και Φούρνοι), δεν έχει κανέναν δικαστικό υπάλληλο. Αυτό εκτός από τα προβλήματα που δημιουργεί στην υπηρεσία του Αγίου Κηρύκου, δημιουργεί επιπλέον προβλήματα στο Πρωτοδικείο και στο Ειρηνοδικείο Σάμου, καθώς υπάλληλοι των ήδη αποδεκατισμένων αυτών υπηρεσιών της Σάμου, θα πρέπει να μεταβαίνουν εκ περιτροπής στην Ικαρία για να εξυπηρετούν και τις ανάγκες του εκεί Ειρηνοδικείου, κάτι που -δεδομένων των συνθηκών- είναι ΑΔΥΝΑΤΟΝ.

Επειδή πια έχουμε υπερβεί τα όρια αντοχής μας και η φιλοτιμία μας πλέον δεν είναι αρκετή

Επειδή η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί εξαιτίας των πολλών κενών οργανικών θέσεων των Δικαστικών Υπηρεσιών της Σάμου και εξαιτίας του όγκου εργασίας λόγω του προσφυγικού, συνεχίζει να είναι δραματική

ΖΗΤΑΜΕ την άμεση τροποποίηση του πδ. 282/1994.

ΖΗΤΑΜΕ την άμεση κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων των Δικαστικών Υπηρεσιών της Σάμου.

ΚΑΛΟΥΜΕ την κυβέρνηση και τον κ. Υπουργό Δικαιοσύνης να κατανοήσουν τα οξυμένα προβλήματά μας και να προχωρήσουν άμεσα στη λύση τους.

Κατά την ημέρα της απεργίας θα υπάρξει το καθορισμένο από το νόμο προσωπικό ασφαλείας, το οποίο θα ενεργεί σύμφωνα με τις πάγιες οδηγίες της Ομοσπονδίας μας.

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ

O Πρόεδρος Παναγιώτης Αργυρίου

Η Γραμματέας  Αγγελική Καζόγλου