Τα έργα που υλοποίησε ή δρομολόγησε κατά τη θητεία της παραθέτει η δημοτική παράταξη “Η Σάμος Μπροστά”, με επικεφαλής τον Μιχάλη Αγγελόπουλο.

Όπως αναφέρει, “ως η τελευταία δημοτική αρχή του ενιαίου δήμου Σάμου, μετά από έναν χρόνο που έχει πλέον ολοκληρωθεί η διάσπαση της Σάμου σε δύο δήμους και έχει φέρει και τους δύο δήμους σε πλήρη λειτουργία – παρόλα τα προβλήματα που αυτονοήτως έχουν δημιουργηθεί”, επιθυμεί να δημοσιεύσει τον κατάλογο των εντάξεων των έργων και των μελετών που έγιναν (επιτεύχθηκαν) και εκπονήθηκαν από το 2014 έως το 2019, και τα οποία ξεπερνούν τα 45 εκατ. ευρώ, “προς πλήρη ενημέρωση όλων των εμπλεκόμενων φορέων και πολιτών, και με την πίστη ότι οι δημοτικές αρχές θα ολοκληρώσουν τα έργα με αρτιότητα και επάρκεια, θα καλύψουν ελλείψεις, θα διορθώσουν κακώς κείμενα και θα σχεδιάσουν με αναπτυξιακό πρόσημο τα επόμενα βήματα”.

Σύμφωνα με τη “Σάμο Μπροστά”, η δημοτική αρχή εξελέγη από τους πολίτες της Σάμου τον Μάιο του 2014, εν μέσω οξυμμένης οικονομικής κρίσης και, “όπως αποδείχθηκε με τον πιο δραματικό τρόπο, λίγους μήνες πριν το νησί μας βρεθεί, άθελά του, στην πρώτη γραμμή της πιο μεγάλης προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης που έχει γνωρίσει ο πλανήτης εδώ και πολλές δεκαετίες. Με την προηγούμενη κυβέρνηση και με κλειστές τις τράπεζες που επέφεραν αναστολή χρηματοδοτήσεων, οι προσπάθειές μας για ουσιαστικές λύσεις του προβλήματος δυστυχώς εξατμίστηκαν γρήγορα, διαπιστώνοντας ότι η μόνη λύση για την ανάπτυξη του νησιού μας είναι έργα με αντίκρισμα, πρωτοβουλίες με αποτέλεσμα, επιδιώξεις με ουσία. Η δημοτική αρχή, χωρίς να τρέχει πίσω από κονδύλια με αποσπασματικό αποτέλεσμα, με αδρές γραμμές, διαφάνεια, λογοδοσία, αλλά και αναπτυξιακή προοπτική, σχεδίασε το άμεσο μέλλον και υιοθέτησε στρατηγικές μέλλοντος που θα δώσουν αξία στον τόπο τα επόμενα χρόνια.

Με εξαιρετικά περιορισμένη χρηματοδότηση, με το προσφυγικό / μεταναστευτικό πρόβλημα -που έχει βεβαίως και μείζονα ανθρωπιστική διάσταση – να επηρεάζει το τουριστικό προϊόν και να επιβαρύνει δραματικά τις υποδομές και τις υπηρεσίες κοινής ωφελείας, αλλά, συγχρόνως, και με τον δήμο να έχει να ανταποκριθεί σε κληρονομημένες από σειρά ετών εκκρεμότητες, τα όσα επιτεύχθηκαν την τελευταία τετραετία υπήρξαν το αποτέλεσμα επίπονης και επίμονης δουλειάς υπό εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες και η δημοτική αρχή αισθάνεται ότι ανταποκρίθηκε σ’ αυτήν την πρόκληση με υπευθυνότητα, σοβαρότητα και γνήσιο ενδιαφέρον για τον τόπο. Την ίδια υπευθυνότητα και το ανάλογο ενδιαφέρον επέδειξαν όλες οι δημοτικές παρατάξεις που συγκροτούσαν το δημοτικό συμβούλιο της περιόδου αυτής.

Μελέτες και έργα που εκπονήθηκαν με μεγάλη προσοχή, με στόχο πάντα το κοινό καλό, και εντάξεις έργων, εκμεταλλευόμενοι κάθε πρόσκληση προγράμματος όπως του ΕΣΠΑ, leader, Interreg, ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ, Ειδικό Αναπτυξιακό πρόγραμμα, εντάξαμε έργα που δεν είχαν δοθεί σε προτεραιότητα για πάρα πολλά χρόνια, όπως η ανέγερση και ανακαίνιση νέων σχολικών μονάδων, αξιοποιώντας κάθε πρόσκληση προγράμματος, η ένταξη του επί 30 χρόνια «ακίνητου» Ξενία στην αναβάθμιση των δημοσιών υποδομών τουρισμού του ΕΣΠΑ (δημιουργία Κέντρου Λόγου και Τέχνης), η ανακατασκευή όλων των αθλητικών εγκαταστάσεων του νησιού, η εγκατάσταση seatracs σε 5 σημεία του νησιού, ενεργειακή αναβάθμιση σχολείων, η δημιουργία Ψηφιακού Μουσείου Πυθαγόρα, η εκπόνηση master plan στον λιμένα Πυθαγορείου είναι μερικά από αυτά.

Υπό διαφορετικές προϋποθέσεις, πολλά ακόμη απ’ όσα θέλαμε θα μπορούσαν να έχουν γίνει. Όμως, και όσα έγιναν μέσα σ’ ένα ασφυκτικό οικονομικά – και όχι μόνο – περιβάλλον δεν είναι λίγα. Είναι πολλά και σημαντικά. Κάποια απ’ αυτά αποτελούσαν ζητούμενο ετών για τη Σάμο, κάποια άλλα συνιστούν πρωτοβουλίες που έχουν ως στόχο όχι μόνο τη βελτίωση της ζωής των πολιτών, αλλά και την ανάδειξη του νησιού μας σε τουριστικό και πολιτιστικό κόμβο αντάξιο της τρισχιλιετούς ιστορίας του” αναφέρει η “Σάμος Μπροστά”.

Επισημαίνει, επίσης, “τον πρωταρχικό στόχο της δημοτικής αρχής και τις σχετικές προσπάθειές της που ξεκίνησαν από την πρώτη ημέρα ήδη της ανάληψης των καθηκόντων της, να ανακτήσει η Σάμος των 3.000 ετών ιστορίας, η Σάμος του Πυθαγόρα, του Επίκουρου, του Αισώπου και του Ευπαλίνου, η Σάμος – σταυροδρόμι πολιτισμών και σύνορο της Ελλάδας και της Ευρώπης, τον ρόλο που της αρμόζει στο σύγχρονο σχήμα των πραγμάτων. Η πλούσια παράδοση και ιστορία της Σάμου, τα αμέτρητα σημεία ενδιαφέροντος και οι σπάνιες φυσικές ομορφιές που διαθέτει, τα περίφημα από την αρχαιότητα τοπικά της προϊόντα, το θρησκευτικό της απόθεμα (Μοναστήρια), οι τουριστικές ροές, αλλά, πάνω απ’ όλα, ο σημαντικός ρόλος που εκ των πραγμάτων αποκτά στις ταραγμένες μέρες μας λόγω της ιδιαίτερης γεωγραφικής της θέσης, όλα συναινούν στην προσπάθεια που ξεκίνησε από το 2015 να γίνει το νησί μας ένας φάρος εξωστρέφειας, με όσο το δυνατόν εντονότερη παρουσία εντός και εκτός χώρας και σε όλα τα επίπεδα.

Μια τέτοια παρουσία δεν εξασφαλίζεται μόνο μέσω συμμετοχών σε εκθέσεις ή με συμφωνίες με τουριστικά γραφεία. Το όνομα της Σάμου οφείλει να ακούγεται – με θετικού προσήμου σχόλια – σε όσο το δυνατόν περισσότερα κέντρα αποφάσεων εντός και εκτός χώρας. Ο στόχος αυτός επιτεύχθηκε στα χρόνια που πέρασαν. Η Σάμος είχε λόγο και παρουσία σε ελληνικά και διεθνή θεσμικά όργανα μεγάλης εμβέλειας. Ακούγεται, φαίνεται και έχει κερδίσει σεβασμό και αναγνώριση όχι μόνον ως σημαντικός τουριστικός προορισμός, αλλά και ως κοινωνία ανοχής και αλληλεγγύης, με βαθιά ριζωμένες αξίες και αρχές, ως τόπος παραγωγής και προαγωγής πολιτισμού και γνώσης, ως δήμος με σύγχρονες αντιλήψεις και επίκαιρες ανησυχίες, που επιδιώκει τον διεθνή διάλογο και τις συνεργασίες και αναλαμβάνει σημαντικές και ωφέλιμες πρωτοβουλίες. Είναι ένα έργο δύσκολο και πολυεπίπεδο, που απαιτεί προσεκτικές και καλά σχεδιασμένες κινήσεις. Μπορεί να μην κερδίζει τις πρόσκαιρες εντυπώσεις, μπορεί να κατηγορηθήκαμε ως δημοτική αρχή για αυτή την επιλογή μας, όμως, αργά αλλά σταθερά, μεγαλώνει το νησί μας, το καθιστά σημαντικό συνομιλητή και προσθέτει υπεραξία στο όνομα και τη διεθνή του παρουσία.

Η προσπάθεια θα συνεχιστεί, με κάθε δυνατότητά μας, προκειμένου η Σάμος μας να πάει πιο μπροστά, ακόμη πιο ψηλά! Εκεί όπου ανήκει και την ονειρευόμαστε” τονίζει η δημοτική παράταξη “Η Σάμος Μπροστά”.

Κατάλογος έργων δήμου Σάμου

Όπως αναφέρει, η Σάμος του 2019, σε σχέση με τη Σάμο του 2014, έχει να επιδείξει έργα που έχει ολοκληρώσει και, έργα που ξεκίνησε να υλοποιεί, όπως:

1. Επιβατικός Σταθμός, Λιμήν Σάμου

2. Εμπορικός Σταθμός, Λιμήν Σάμου (Μαλαγάρι)

3. Ανάπλαση Παραλιακής Ζώνης Σάμου

4. Δημοτική Πινακοθήκη Σάμου

5. Δημοτικό Μέγαρο Πυθαγορείου

6. Μουσείο Ναυπηγικών & Ναυτικών Τεχνών (Ηραίον)

7. Κτίριο ΚΑΠΗ Καρλοβάσου

8. Νέα σχολικά κτίρια, επισκευές υφιστάμενων (1ο & 2ο Γυμνάσιο Σάμου, κλπ)

9. Αναβάθμιση – διαμόρφωση Δημοτικού Κήπου

10. Αναβάθμιση και αποκατάσταση Πλατείας Πυθαγόρα

11. Αναβάθμιση και Εκσυγχρονισμός του Ξένια Σάμου

12. Αποπεράτωση Κολυμβητηρίου Καρλοβάσου

13. Έργα ανάδειξης φυσικού τοπίου Σπηλιάς Πυθαγόρα

14. Κατασκευή νέων δικτύων ύδρευσης Μυτιληνιών

15. Προώθηση οικιακής κομποστοποίησης Δήμου Σάμου

Οριζόντια έργα που αφορούν το σύνολο της Σάμου που υλοποιούνται ήδη και εντάχθηκαν την περίοδο 2014 – 2019

– Εξοπλισμός Βρεφονηπιακών σταθμών δήμου Σάμου (142.704,00 ευρώ)

– Οικιακή κομποστοποίηση (142.000,00 ευρώ)

– Υλοποίηση Σχεδίου Ασφάλειας Νερού δήμου Σάμου (100.000,00 ευρώ)

– Προμήθεια-τοποθέτηση εξοπλισμού για την αναβάθμιση παιδικών χαρών του δήμου Σάμου:

Μαραθοκάμπου
Αγίας Ζώνης Βλαμαρή
Πύργου
Άνω Βαθέος
Μυτιληνιών- Άγιος Γεώργιος
Ηραίου
Χώρας
Παγώνδα
Πλατάνου
Νεοχωρίου
Μαυρατζαίων

– Επισκευή / συντήρηση σχολικών κτηρίων δήμου Σάμου:

Νηπιαγωγείο και Δημοτικό Σχολείο Πύργου
Δημοτικό Σχολείο Μυτιληνιών
Δημοτικό Σχολείου Ηραίου
Νηπιαγωγείο Όρμου Καρλοβάσου
3ο Δημοτικό Σχολείο Σάμου
1ο Δημοτικό Σχολείο Σάμου
Ενεργειακή αναβάθμιση σχολικών μονάδων Δ.Ε. Καρλοβάσου, Μαραθοκάμπου, Πυθαγορείου – Ενεργειακή αναβάθμιση σχολικών μονάδων Δ.Ε. Βαθέος

– Προμήθεια μηχανημάτων έργων και οχημάτων δήμου Σάμου:

Ένας εκσκαφέας-φορτωτής
Δύο μικρά τσαπάκια
Τρία φορτηγά
Μικρό απορριμματοφόρο

Αναβάθμιση αθλητικών εγκαταστάσεων δήμου Σάμου, προϋπολογισμός 3.250.000 ευρώ:

Ανοικτό γήπεδο Σάμου
Κλειστό γυμναστήριο Σάμου
Κλειστό γυμναστήριο Πυθαγορείου
Ανοικτό γήπεδο Μυτιληνιών,
Ανοικτό γήπεδο Παλαιοκάστρου,
Ανοικτό γήπεδο Κοντακαιίκων,
Ανοικτό γήπεδο Καρλοβάσου,
Ανοικτό γήπεδο Μαραθοκάμπου.

– Ξεκίνησε η ανακύκλωση των υλικών συσκευασίας (τοποθέτηση μπλε κάδων: γυαλί, χαρτί, αλουμίνιο, πλαστικό, τοποθέτηση μπλε κωδώνων για την ανακύκλωση του γυαλιού των επιχειρήσεων, η ανακύκλωση των μικρών και μεγάλων ηλεκτρονικών συσκευών, των λαμπτήρων, των μπαταριών καθώς και η τοποθέτηση καφέ και οικιακών κάδων για τα οργανικά απόβλητα (κομποστοποίηση).

– Εκπονήθηκε το τοπικό σχέδιο διαχείρισης στερεών αποβλήτων “Σάμος. Νησί μηδενικών αποβλήτων”

– Εκκίνηση εκπόνησης Τοπικού Χωρικού Σχεδίου

– Εκπόνηση Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (40.000 ευρώ)

– Η Ενίσχυση υποδομών Κοινωνικής μέριμνας Δήμου Σάμου. Αφορά seatracks στις παραλίες για προσβασιμότητα ΑΜΕΑ (336.000 ευρώ) (Προγραμματική σύμβαση με Σαμιακή Αρωγή)

-Inter Regional Cultural HERitage Management e-System- IRC-HER.M.E.S. (210.000 ευρώ)

– Ανάπτυξη Συστημάτων Συλλογής Βιοαποβλήτων δήμου Σάμου 142.014,60 (προς αξιολόγηση)

– Διαχείριση και Προβολή των Λαογραφικών Μουσείων της Σάμου, με χρήση σύγχρονων Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (380.060,00 ευρώ) (προς αξιολόγηση)

– Εφαρμογές επαυξημένης πραγματικότητας για την προβολή του πολιτιστικού πλούτου της Σάμου: Ανακαλύπτοντας εικόνες και γεύσεις του νησιού, προϋπολογισμός 330.000 € (προς αξιολόγηση)

– Πολιτιστικός & Εκπαιδευτικός Φάρος Σάμου, προϋπολογισμός: 207.700 € (Προς αξιολόγηση)

– Προμήθεια αντλιών πυρόσβεσης και ο λοιπός απαραίτητος εξοπλισμός για την κατασκευή 5 πυροσβεστικών συγκροτημάτων που τοποθετήθηκαν πάνω σε αντίστοιχα εθελοντικά πυροσβεστικά οχήματα.

– Προμήθεια 130 στολών πυρόσβεσης και 130 ζευγαριών αρβύλων για τους εθελοντές πυροσβέστες που διανεμήθηκαν στα εθελοντικά κλιμάκια του νησιού

– Συντήρηση σχολικών μονάδων Δήμου Σάμου (400.000 ευρώ).

Σύμφωνα με τη “Σάμο Μπροστά”, ο ενιαίος δήμος Σάμου προχώρησε σε όλα τα απαραίτητα κανονιστικά βήματα (που δεν υπήρχαν), συνέταξε, αφού πέρασαν από τη διαδικασία της διαβούλευσης, και ψήφισε τους εξής κανονισμούς λειτουργίας:

Καθαριότητας
Ύδρευσης και Αποχέτευσης
Περιπτέρων – Νεκροταφείων
Μουσικής
Κοινοχρήστων χώρων
χωρίς τους οποίους δεν θα ήταν δυνατή οποιαδήποτε παρέμβαση.

Αναλυτικά:

Δημοτική Ενότητα Βαθέος – Έργα ολοκληρωμένα

– Ολοκληρώθηκε η Κατασκευή Επιβατικού Και Εμπορικού Σταθμού Του Λιμένα Σάμου μέσω προγραμματικής σύμβασης με το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Σάμου (5.795.892,55 ευρώ)

-Εντάχθηκε η προμήθεια και εγκατάσταση συστημάτων ολοκληρωμένου και αυτόνομου συστήματος ασφάλειας-φύλαξης-επιτήρησης-παρακολούθησης και διαχείρισης επιβατών Λιμενικών εγκαταστάσεων Σάμου (1.364.000 ευρώ)

-Ολοκληρώθηκε η Αντικατάσταση Εσωτερικού Δικτύου Ύδρευσης Πόλεως Σάμου (3.507.298,06 ευρώ)

-Ολοκληρώθηκε το έργο που αφορά τα Δευτερεύοντα Αποχετευτικά Δίκτυα Ακάθαρτων και Όμβριων Υδάτων Πόλεως Σάμου (5.601.871,19 ευρώ)

-Ολοκληρώθηκε το Μητροπολιτικό Δίκτυο Οπτικών Ινών δήμου Βαθέος (375.452,10 ευρώ)

-Ολοκληρώθηκε η επισκευή του παραδοσιακού κτηρίου “Γερογιαννάκη” και η Διαμόρφωσή του σε Δημοτική Πινακοθήκη (630.211,23 ευρώ)

-Ολοκληρώθηκε η Αντιπλημμυρική Προστασία Της Παραλιακής Ζώνης Εντός ΧΖ Λιμένα Βαθέος και Η Αποκατάσταση Της ΧΖ Λιμένα Βαθέος (3.026.218,02 ευρώ)

-Εντάχθηκε και ολοκληρώθηκε η Ανάπτυξη Υποδομών Και Εφαρμογών για το Μουσείο Μητροπόλεως Σάμου Και Ικαρίας (241.621,00 ευρώ)

-Εντάχθηκε και ολοκληρώθηκε η Τουριστική Προβολή της Σάμου με Συμμετοχή σε Δεκάδες Διεθνείς Εκθέσεις και με πολλές ακόμη πρωτοβουλίες (182.400,00 ευρώ)

-Δημιουργήθηκε η Αστική Συγκοινωνία

-Κατασκευάστικε η δεξαμενή πυροπροστασίας Βουρλιωτών

-Κατασκευάστικε η τσιμεντόστρωση και ηλεκτροφωτισμός πάρκινγκ Αμπέλου

-Κατασκευάστηκαν μέσω πολιτικής προστασίας τσιμεντοστρώσεις σε διάφορα σημεία στην περιοχή Καρβούνη

-Αποκαταστάθηκε η λειτουργία της Μονάδας επεξεργασίας λυμάτων Αγίου Κωνσταντίνου

-Αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών (άρση ζημιών ΟΕΔΑ από πυρκαγιά) (60.000 ευρώ)

-Επέκταση δημοτικού φωτισμού περιμετρικής οδού

Δημοτική Ενότητα Βαθέος – Έργα σε φάση ένταξης και υλοποίησης

-Ενεργειακή αναβάθμιση Σχολικών μονάδων:

1ο, 2ο Νηπιαγωγείο Σάμου
Δημοτικό Ανω Βαθέος
1ο Δημοτικό Σάμου
Νηπιαγωγείο και Δημοτικό Κοκκαρίου
3ο Δημοτικό Σάμου
Λύκειο Σάμου

(1.372.000 ευρώ)

-Αποκατάσταση Ζημιών & Ενίσχυση Ανωδομής Λιμένος Μαλαγαρίου (780.000 ευρώ)

-Η Αποκατάσταση των Κατολισθήσεων στην Περιμετρική Οδό Σάμου (700.000 ευρώ)

-Η Βελτίωση και η Στατική Ενίσχυση του Σχολικού Συγκροτήματος 1ου Και 2ου Γυμνασίου Βαθέος δήμου Σάμου (1.558.264,84 ευρώ)

-Η Βελτίωση – Αναβάθμιση και ο Εκσυγχρονισμός του 2ου Δημοτικού Σχολείου Πόλεως Σάμου, με επισκευή και προσθήκη κατ’ επέκταση και καθ’ ύψος (1.830.000 ευρώ)

-Ο Ηλεκτροφωτισμός του Γηπέδου Σάμου (80.000 ευρώ)

-Η Ανάπλαση του Ηγεμονικού Κήπου (400.000 ευρώ)

-Η Ανάδειξη- Ανάπλαση της Πλατείας Πυθαγόρα (172.000 ευρώ)

-Η Δημιουργία Κέντρου Λόγου Επιστήμης και Τέχνης – Διαδραστικό Περιβαλλοντικό Κέντρο Αιγαίου (“Ξενία”) (2.000.000 ευρώ)

-Η Προμήθεια , Εγκατάσταση και Θέση σε Λειτουργία Συστήματος Τηλε-Ελέγχου, Τηλεχειρισμού και Ελέγχου Διαρροών Εγκαταστάσεων Ύδρευσης του δήμου Σάμου (1.358.253 ευρώ)

-Η Ενεργειακή αναβάθμιση του δημαρχείου (600.000 ευρώ)

-Αντικατάσταση Δικτύου Στήνειας (521.520 ευρώ)

-Ενίσχυση Ύδρευσης Δημοτικών Διαμερισμάτων ΔΕ Βαθέος Σάμου – Βαθέος – Παλαιοκάστρου (3.918.204,12 ευρώ)

-Ενίσχυση Ύδρευσης Δημοτικών Διαμερισμάτων Δ.Ε. Βαθέος (2.996.700 ευρώ)

-Ενεργειακή αναβάθμιση κλειστού γυμναστηρίου Βαθέος (1.200.000 ευρώ)

-Πλήρης ανακαίνιση κοιτώνων ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού Γ.Ν. Σάμου μέσω προγραμματικής σύμβασης με το Νοσοκομείο Σάμου (550.272,50 ευρώ)

-Εργασίες συντήρησης – μετατροπή γηπέδου Μπάσκετ σε Τένις στην χερσαία ζώνη λιμένα Σάμου

-Αποκατάσταση ασφαλτικής στρώσης οδικού δικτύου Βλαμαρής (200.000 ευρώ)

Δημοτική Ενότητα Βαθέος – Έργα προς αξιολόγηση και ένταξη

-Αποκατάστασή Τμημάτων Καταθλιπτικών Αγωγών Αντλιοστασίων Α0 Και Α1’ (1.047.875,40 ευρώ)

Δημοτική Ενότητα Καρλοβάσου – Έργα ολοκληρωμένα

-Ολοκληρώθηκε η κατασκευή ανοικτού κολυμβητηρίου τύπου Κ1

-Ολοκληρώθηκε η αντικατάσταση του Εσωτερικού Δικτύου Ύδρευσης Καρλοβάσου

-Ολοκληρώθηκε ξ αντικατάσταση του Εξωτερικού Δικτύου Ύδρευσης Καρλοβάσου

-Ολοκληρώθηκε ο αγωγός τροφοδοσίας Καρλοβάσου από αντλιοστάσιο Ποταμίου

-Ολοκληρώθηκε η αντικατάσταση του Εξωτερικού Δικτύου Ύδρευσης Κονταιίκων

-Κατασκευάστηκαν οι γεωτρήσεις σε Αγίους Θεοδώρους και Υδρούσσα

-Ολοκληρώθηκε η ανακατασκευή του Παλαιού Λιθόστρωτου Παλαιού Καρλοβάσου.

-Ολοκληρώθηκε η αποκατάσταση του Κτιρίου ΚΑΠΗ Δήμου Καρλοβασίων (πρώην οικία Πανέρη)

-Ολοκληρώθηκε η Αναβάθμιση και Επέκταση Υφιστάμενων Εγκαταστάσεων Επεξεργασίας και Διάθεσης Λυμάτων Δ.Ε. Καρλοβασίων

Δημοτική Ενότητα Καρλοβάσου – Έργα προς υλοποίηση

-Η Αγροτική Οδοποιία Τ.Κ. Υδρούσσας.

-Η Αγροτική οδοποιία Τ.Κ. Κοντακαιίκων – Τμήμα από Αγία Άννα μέχρι την Επαρχιακή Οδό Καρλοβάσου – Υδρούσσας

-Η Αγροτική Οδοποιία Τ.Κ. Κονταιίκων.

-Η Αναστύλωση Ι.Ν. Μεταμορφώσεως Ποταμίου Καρλοβάσου (προγραμματική σύμβαση με εφορία αρχαιοτήτων) 1.000.000 ευρώ (εδικό αναπτυξιακό)

-Το Masterplan “Χερσαία Ζώνη Καρλοβάσου” (ΔΛΤΣ)

-Μέτρα προστασίας από κατολισθητικά φαινόμενα στην περιοχή Λυκείου Καρλοβάσου (90.000 ευρώ)

Δημοτική Ενότητα Καρλοβάσου – Έργα προς αξιολόγηση/ώριμα έργα

-Ανακατασκευή και δημιουργική επανάχρηση παλαιών αποθηκών Τελωνείου σε χώρο πολιτισμού και τουρισμού (767.000 ευρώ)

-Επισκευή κτιρίου πρώην δημοτικού σχολείου Μεσαίου Καρλοβάσου για τη στέγαση πολιτιστικών δραστηριοτήτων τοπικών συλλόγων (206.000 ευρώ)

-Επισκευή κτιρίου πρώην δημοτικού σχολείου Παλαιού Καρλοβάσου για τη στέγαση πολιτιστικών δραστηριοτήτων τοπικών συλλόγων (329.619 ευρώ)

-Η Ολοκλήρωση μελέτης για την εγκατάσταση επεξεργασίας λυμάτων οικισμού Κονταίικων και κατασκευή τμήματος δικτύου αποχέτευσης (999.998 ευρώ)

-Ολοκληρώνονται, τέλος, οι διαδικασίες εφαρμογής και η υλοποίηση μελέτης για 2 μόλους εντός της παλαιάς λιμενολεκάνης του λιμένα Καρλοβάσου (με τη στήριξη της οικογένειας Ιγγλέση), αλλά και:

-Η κατασκευή δύο προβλητών στο παλαιό λιμάνι Καρλοβάσου που θα λύσει το πρόβλημα ελλιμενισμού των μικρών σκαφών στο Καρλόβασι. (ΔΛΤΣ)

-Η Μελέτη Ανέγερσης επιβατικού σταθμού στο Καρλόβασι (ΔΛΤΣ)

-Η Αντικατάσταση φωτιστικών σωμάτων χερσαίας ζώνης Καρλοβάσου και φωτισμού στον Νέο Λιμένα”, προϋπολογισμού 95.000 ευρώ (ΔΛΤΣ)

-Η Ασφάλεια Λιμενικών Εγκαταστάσεων Καρλοβάσου (ΔΛΤΣ)

Δημοτική Ενότητα Μαραθοκάμπου – Έργα ολοκληρωμένα ή προς ολοκλήρωση

-Η Ανάδειξη Του Φυσικού Τοπίου “σπηλιάς Πυθαγόρα” (221.719 ευρώ)

-Οι Καταδυτικές Διαδρομές σε Θαλάσσιες Προστατευόμενες Περιοχές της Ανατολικής Μεσογείου – Ανάπτυξη Δικτύου Καταδυτικού Τουρισμού στον κόλπο Μαραθοκάμπου (435.568 ευρώ)

-Κατασκευή ολοήμερου Νηπιαγωγείου Μαραθοκάμπου (658.341,38 ευρώ)

-Ολοκληρώθηκε το Δίκτυο αποχέτευσης οικισμού κάμπου Μαραθοκάμπου (2.000.000 ευρώ)

-Το Εξωτερικό δίκτυο αποχέτευσης Μαραθοκάμπου από Παλιόμυλο (170.000 ευρώ)

-Η Αγροτική Οδοποιία Μαραθοκάμπου Τμήμα Μπράιλα Σπηλιά Πυθαγόρα (400.000 ευρώ)

-Η Ηλεκτροδότηση του Τουριστικού Καταφυγίου Μαραθοκάμπου, Α και Β φάση (40.000 ευρώ)

Δημοτική Ενότητα Πυθαγορείου

-ΜΟΥΣΕΙΟ ΝΑΥΠΗΓΙΚΩΝ ΚΑΙ ΝΑΥΤΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ
ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΚΤΙΡΙΟΥ ΚΑΙ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΑ ΧΩΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΝΑΥΠΗΓΙΚΩΝ ΚΑΙ ΝΑΥΤΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ
Προϋπολογισμού: 8.088.000

-ΕΓΚΡΙΣΗ MASTER PLAN ΧΕΡΣΑΙΑΣ ΖΩΝΗΣ ΠΥΘΑΓΟΡΕΙΟΥ

-Ανακατασκευή του πλακόστρωτου από τα Ταξί έως το Λιμεναρχείο (ΔΛΤΣ) (110.000 ευρώ)

-Ολοκληρώθηκε η ανέγερση Νέου Δημοτικού Καταστήματος Πυθαγορείου (1.100.000 ευρώ)

-Εργασίες του μονοπατιού από το Κάστρο προς το Δημοτικό Σχολείο

-Κατασκευή νέων δικτύων ύδρευσης Δημοτικλής κοινότητας Μυτιληνιών (700.000 ευρώ)

-Κατασκευή πεζοδρομίων

-Δημιουργία νέο Πάρκινγκ στο Πυθαγόρειο χωρητικότητας 300 οχημάτων

-Συντήρηση Παιδικής χαράς Πυθαγορείου (ΔΛΤΣ)

-Νέο αντλιοστάσιο Ρεματάκι- Ανακατασκευή και πλήρης λειτουργία της μονάδας επεξεργασίας λυμάτων Πυθαγορείου

-Συντήρηση Νηπιαγωγείου Ηραίου (τοποθέτηση κεκλειδωμάτων)

-Κατασκευή κεντρικού αντλιοστάσιο Ηραίου

-Μελέτη πλακόστρωσης από περιοχή κεντρικού δρόμου Ηραίον

-Παιδική χαρά Σπαθαραίων

-Συντήρηση Ιατρείου Σπαθαραίων

-Συντήρηση Ιατρείου Πανδρόσου

-Αγροτική οδοποιία περιοχής Δ.Ε Πυθαγορείου

Δημοτική Ενότητα Πυθαγορείου – Έργα προς υλοποίηση

-ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΩΝ ΒΡΑΧΟΠΤΩΣΕΩΝ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΛΙΑΚΗ ΟΔΟ ΠΥΘΑΓΟΡΕΙΟΥ (ΘΕΣΗ ΡΕΜΑΤΑΚΙ) ΝΗΣΟΥ ΣΑΜΟΥ (584.250 ευρώ)

-Τοποθέτηση λυόμενης αίθουσας 100 τετραγωνικών στην περιοχή Ταρσανάς

-Ενεργειακή Αναβάθμιση Σχολικών μονάδων ΔΕ Πυθαγορείου,

-Ασφαλτόστρωση δρόμου Μύλοι-Χώρα (291.443,53 ευρώ)

-Πλακοστρώσεις Πυθαγορείου (300.000 ευρώ)

Δημοτική Ενότητα Πυθαγορείου – Έργα προς αξιολόγηση

-Άρση προβλημάτων διαχείρισης λυμάτων στους οικισμούς Γ προτεραιότητας του Δήμου Σάμου

ΥΠΟΕΡΓΟ 2: ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΑΓΩΓΟΥ ΣΥΝΔΕΣΗΣ ΑΠΟΧΕΤΕΥΤΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΜΥΤΙΛΗΝΙΩΝ ΜΕ ΤΗ ΜΕΛ ΧΩΡΑΣ (1.487.756 ευρώ)

Υποέργο 3: ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ Μονάδας Επεξεργασίας Λυμάτων (ΜΕΛ) ΧΩΡΑΣ ΣΑΜΟΥ – (2.632.500 ευρώ)

-Ασφαλτοστρώσεις ΔΚ Χώρας προϋπολογισμού (819.000 ευρώ)

-Μέσω προγραμματικής σύμβασης του Δήμου Σάμου με τον ΔΟΠΠΟΝΑΣ εντάχθηκε και ολοκληρώνεται το έργο Αναβάθμιση αθλητικών εγκαταστάσεων Δήμου Σάμου που αφορά τα κάτωθι γήπεδα με χρηματοδότηση από το Αναπτυξιακό πρόγραμμα Ειδικού Σκοπού Βορείου Αιγαίου με προϋπολογισμό 3.250.000 ευρώ:

Ανοικτό γήπεδο Σάμου
Κλειστό γυμναστήριο Σάμου
Κλειστό γυμναστήριο Πυθαγορείου
Ανοικτό γήπεδο Μυτιληνιών,
Ανοικτό γήπεδο Παλαιοκάστρου,
Ανοικτό γήπεδο Κοντακαιίκων,
Ανοικτό γήπεδο Καρλοβάσου,
Ανοικτό γήπεδο Μαραθοκάμπου.

Η Ίδρυση και Έναρξη Λειτουργίας “Κέντρου Κοινότητας Σάμου” (233.280 ευρώ)

Στόχος είναι η ανάπτυξη ενός τοπικού σημείου αναφοράς για την υποδοχή, εξυπηρέτηση και διασύνδεση των πολιτών με όλα τα κοινωνικά προγράμματα και υπηρεσίες που υλοποιούνται στην περιοχή του Δήμου.

Αρμοδιότητες του Κέντρου Κοινότητας είναι:

Υποδοχή -Ενημέρωση – Υποστήριξη των πολιτών
Συνεργασία με Υπηρεσίες και Δομές
Παροχή Υπηρεσιών που θα αποσκοπούν στη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου και θα διασφαλίζουν την κοινωνική ένταξη των ωφελουμένων.
Ψυχολογική υποστήριξη
Ενισχυτική διδασκαλία σε παιδιά οικογενειών με χαμηλό εισόδημα

-Η Ενίσχυση υποδομών Κοινωνικής μέριμνας Δήμου Σάμου. Αφορά seatracks στις παραλίες για προσβασιμότητα ΑΜΕΑ (336.000 ευρώ) (ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΜΕ ΣΑΜΙΑΚΗ ΑΡΩΓΗ)

Αντικείμενο του παρόντος έργου είναι η ενίσχυση των υποδομών κοινωνικής μέριμνας των ηλικιωμένων, και των ΑμεΑ μέσα από την υλοποίηση των εξής στοχευμένων δράσεων:

α) την προμήθεια, κατασκευή και τοποθέτηση ειδικού εξοπλισμού για την εξασφάλιση της αυτόνομης προσβασιμότητας των ατόμων με αναπηρία στις παραλίες της Σάμου: Μαλαγάρι, Κοκκάρι, Καρλόβασι (beach front), Κάμπος Μαραθοκάμπου (Βοτσαλάκια), Πυθαγόρειο (σχολείο) .
Τα αναμενόμενα αποτελέσματα από την υλοποίηση του έργου είναι:
Η ενίσχυση της κοινωνικής πρόνοιας
Η βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των ηλικιωμένων και των ΑμεΑ
Η ισότιμη κοινωνική ένταξη των ΑμεΑ σε δραστηριότητες αναψυχής
Η ανάπτυξη της τουριστικής προσβασιμότητας στο νησί για άτομα με αναπηρία
Η ανάπτυξη της κοινωνικής συνοχής στο νησί της Σάμου

Από τα τεχνικά προγράμματα των ετών 2015-2016-2017-2018 ο ενιαίος δήμος κάλυψε εκκρεμότητες τεχνικών έργων και παρεμβάσεων της τάξης των 600.000 ευρώ.