Οι καθιερωμένες εκδηλώσεις με αφορμή τον εορτασμό της ημέρας εθνικής μνήμης της γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας από τους Τούρκους πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή στη Σάμο.

Σκοπός των εκδηλώσεων ήταν να τονίσουν ιδιαίτερα και να υπενθυμίσουν τα γεγονότα της δραματικής περιόδου της γενοκτονίας και του ξεριζωμού των Ελλήνων της Μικράς Ασίας από τους Τούρκους, που είχαν ως αποτέλεσμα να μετατρέψουν τους Έλληνες της Μικράς Ασίας σε έναν λαό προσφύγων και διασποράς.

Το πρωί της Κυριακής τελέστηκε επίσημη δοξολογία  στην εκκλησία του Αγίου Χρυσοστόμου Σμύρνης στον Λόφο της Ψιλής Άμμου.

Μετά τη δοξολογία αναγνώστηκε επιμνημόσυνος λόγος από τη φιλόλογο Ιωάννα Τσαμπούρη.

Στη συνέχεια τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση στο καλλιμάρμαρο μνημείο στον λόφο της Ψιλής Άμμου και έγινε κατάθεση στεφάνων από τους: αντιπεριφερειάρχη Σάμου, βουλευτή Σάμου, δήμαρχο Αν. Σάμου, δήμαρχο Δυτ. Σάμου, ταξίαρχο διοικητή της 79ης ΑΔΤΕ, αστυνομικό διευθυντή Σάμου, λιμενάρχη Σάμου, Υποστράτηγος Επιχειρησιακός Συντονιστής Πυροσβεστικού Σώματος Νήσων Αιγαίου, πρόεδρο του Φιλοτεχνικού Ομίλου, πρόεδρο Συλλόγου Μικρασιατών.

Στο τέλος τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στην μνήμη των νεκρών και ανακρούστηκε ο Εθνικός Ύμνος.

Δείτε φωτογραφίες από τις εκδηλώσεις μνήμης και τιμής για τον μικρασιατικό ελληνισμό στον λόφο της Ψιλής Άμμου!

Φωτογραφίες από τη σελίδα του αντιπεριφερειάρχη Σάμου, Βασίλη Πανουράκη

Φωτογραφίες από τη σελίδα του δημάρχου Ανατολικής Σάμου, Γιώργου Στάντζου