Με την τήρηση όλων των μέτρων προστασίας της διασποράς από τον COVID-19 πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη η πρώτη εκδήλωση για την ευρωπαϊκή εβδομάδα κινητικότητας τον Δήμο Ανατολικής Σάμου.

Στην εκδήλωση αυτή έγινε η παρουσίαση του παραδοτέου του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας του Δήμου Ανατολικής Σάμου στους φορείς που συμμετείχαν κατά την διάρκεια της εκπόνησης του καθώς και στα τοπικά Μ.Μ.Ε.

Παρουσιάστηκε επίσης και το πρόγραμμα “Life” και οι δυνατότητες αξιοποίησης του από τον Δήμο από τον Δημήτρη Μπανούση, τεχνικό Σύμβουλο του Πράσινου Ταμείου.

Τέλος πραγματοποιήθηκε η βράβευση τεσσάρων δημοτών που αποτελούν παράδειγμα προς μίμηση με την επιλογή τους στην καθημερινή τους μετακίνηση με ποδήλατο: του επιχειρηματία Νικόλαου Αθανασίου, του Ιωάννη Χαραλαμπίδη για την αποκλειστική χρήση του ποδηλάτου στην επιχείρηση του Tropicanna Healthy Bar, του δημοτικού υπαλλήλου, Δημήτρη Κυπραίου, και του υπαλλήλου της Π.Ε. Σάμου Αλέξανδρου Πρινιά.

Δείτε χαρακτηριστικά στιγμιότυπα του Δήμου Ανατολικής Σάμου από την εκδήλωση:

 

Φωτογραφία: Tropicanna

Το πρωί της Πέμπτης πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις του ΕΠΑΛ Σάμου η παρουσίαση της μηχανής Stirling και της λειτουργίας της, στο πλαίσιο της εκστρατείας της Εβδομάδας Ευρωπαϊκής Κινητικότητας 2020 με θέμα “Πράσινη Μετακίνηση χωρίς ρύπους για όλους”.

Οι μαθητές του Μηχανολογικού τομέα του Εργαστηριακού Κέντρου του Μαυρογένειου ΕΠΑΛ Σάμου στα πλαίσια του μαθήματος της θερμοδυναμικής κατασκεύασαν ένα κινητήρα stirling ο οποίος λειτουργεί με ηλιακή ενέργεια.

Η συγκεκριμένη κατασκευή αποτελείται από ένα κάτοπτρο, πάνω στο οποίο έχουν συγκολληθεί περίπου 1400 καθρεφτάκια τα οποία συγκεντρώνουν την ακτινοβολία του ηλίου στο χώρο της θερμής δεξαμενής, επιτυγχάνοντας θερμοκρασία 500 ºC.

O αέρας που βρίσκεται εντός του κυλίνδρου παραλαμβάνει την ενέργεια, συμπιέζεται και αφού μεταφερθεί στη ψυχρή δεξαμενή με τη βοήθεια του εμβόλου διαχωρισμού, εκτονώνεται και παράγει έργο.

Στη συνέχεια ο αέρας ψύχεται, μεταφέρεται στη θερμή δεξαμενή και ο κύκλος ξεκινάει από την αρχή.

Ο συγκεκριμένος κινητήρας κατασκευάστηκε από τους μαθητές και τους καθηγητές του σχολείου με μηδενικό κόστος, χρησιμοποιώντας τα αναλώσιμα υλικά των εργαστηρίων μας.

Έχει καθαρά εκπαιδευτικό χαρακτήρα και αποσκοπεί στην κατανόηση βασικών αρχών της θερμοδυναμικής αλλά και στην ευαισθητοποίηση των μαθητών με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Λίγα λόγια για τη μηχανή Stirling:

Η μηχανή Stirling εφευρέθηκε το 1816 από τον Σκοτσέζο αιδεσιμότατο Dr. Robert Stirling και υλοποιήθηκε για πρώτη φορά το 1818.

Είναι μία κλειστή μηχανή αερίου, δηλαδή παράγει έργο με θέρμανση και ψύξη τις ίδιας μάζας αερίου και δεν ανταλλάσσει αέριο ούτε με την ψυχρή ούτε με την θερμή πηγή, αλλά μόνο θερμότητα.

Αποτελείται από δύο έμβολα, το έμβολο διαχωρισμού το οποίο μεταφέρει τη μάζα του εργαζόμενου αερίου από το χώρο της θερμής δεξαμενής στο χώρο της ψυχρής δεξαμενής και αντίστροφά και το έμβολο ισχύος που παράγει το έργο.

Ένα από τα βασικά πλεονεκτήματα της συγκεκριμένης μηχανής είναι ότι μπορεί να λειτουργήσει με οποιοδήποτε καύσιμο.

Δείτε φωτογραφίες από την παρουσίαση της μηχανής Stirling το πρωί της Πέμπτης στο ΕΠΑΛ Σάμου!

Η εκδήλωση της Παρασκευής στο Κοκκάρι

Οι εκδηλώσεις της ευρωπαϊκής εβδομάδας κινητικότητας τον Δήμο ανατολικής Σάμου μεταφέρονται την Παρασκευή στο Κοκκάρι όπου θα πραγματοποιηθεί η εκδήλωση με τίτλο “Μετακινούμαστε χωρίς ρύπους σε στεριά και θάλασσα”

Η εκδήλωση θα ξεκινήσει με ποδηλατοβόλτα για μικρούς και μεγάλους και στη συνέχεια «κίνηση» στη θάλασσα με wind surfing.

Θα ακολουθήσει ενημέρωση για την ασφαλή ποδηλασία και τα οφέλη της καθώς και για την εκμάθηση των water sports.

Το ραντεβού για την έναρξη της εκδήλωσης δόθηκε στις 18:00 της Παρασκευής στην πιάτσα των ταξί στο Κοκκάρι με τερματισμό στο Samos wind surfing.

Εν τω μεταξύ, ο Δήμος Ανατολικής Σάμου ανακοίνωσε ότι η περσινή επιτυχημένη δράση του με τίτλο “”I walk and recycle” – “Περπατώ και Ανακυκλώνω”“, περιλαμβάνεται στον Οδηγό καλών πρακτικών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας 2019.

Η συγκεκριμένη δράση είχε πραγματοποιηθεί στο Πυθαγόρειο σε συνεργασία με τον Αθλητικό Σύλλογο Σάμου- Rhenia Tours Αναγέννηση, με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Πυθαγορείου «Ο Λυκούργος», με το τμήμα Ποδοσφαίρου του Λαίλαπα Χώρας και τα Εθελοντικά Πυροσβεστικά κλιμάκια Χώρας & Πυθαγορείου κατά μήκος της παραλίας, με αφετηρία το Beach Volley στο Ποτοκάκι και με κατεύθυνση το Δημοτικό Σχολείο Πυθαγορείου.

Διαβάστε τις ειδήσεις μας στο Google

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook και στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο Twitter

Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο YouTube

Βρείτε τα φτηνότερα αεροπορικά εισιτήρια με την εφαρμογή Low Fare Calendar!

Discover the best flight deals with Aegean Airlines Low Fare Calendar!