Σε ύφεση ήταν λίγο πριν τις 23:00 της Τρίτης η πυρκαγιά που ξέσπασε στις 20:30 σε δύσβατη περιοχή στο όρος Θιός, στη βόρεια πλευρά του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης Προσφύγων, στο Βαθύ της Σάμου.

Επιτόπου έσπευσαν 14 οχήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Σάμου με 55 πυροσβέστες, δύο μεγάλα πεζοπόρα τμήματα, εθελοντές δασοπυροσβέστες, δυνάμεις της Ελληνικής Αστυνομίας και στελέχη της Πολιτικής Προστασίας, που κατέβαλαν μεγάλη προσπάθεια να την αναχαιτίσουν.

Μιλώντας στο Samos Voice (ώρα 23:30), ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Σάμου, αντιπύραρχος Γεώργιος Μιαούλης, ήταν σαφής: “Να μην ανησυχεί ο κόσμος, αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο πυρκαγιάς. Για κάθε ενδεχόμενο, δυνάμεις μας παραμένουν περιμετρικά στην περιοχή, στο βουνό Θιός, όπου ανακόψαμε την πορεία της φωτιάς, δεν υπάρχει κίνδυνος για τη Βλαμαρή. Κάηκε τμήμα δασικής έκτασης. Δεν υπάρχει καμία καταστροφή εντός του ΚΥΤ, μόνο εξωτερικά”.

Ήδη από νωρίτερα, σε δήλωσή του στο Samos Voice (ώρα 22:14), ο υποστράτηγος του Πυροσβεστικού Σώματος, Ιωάννης Σταμούλης, συντονιστής Επιχειρήσεων σε Αιγαίο-Κρήτη, με έδρα στη Σάμο, είχε εμφανιστεί αισιόδοξος πως “θα την πιάσουμε τη φωτιά!”. Όπως εξηγούσε, “αυτή τη στιγμή έχει αποσοβηθεί ο κίνδυνος για το ΚΥΤ. Επιχειρούμε κατάσβεση στο βουνό, σε δύσβατο σημείο, προσπαθούμε να μην περάσει η φωτιά προς τη Βλαμαρή”.

Όπως έγινε γνωστό, η ΕΛ.ΑΣ. έχει προχωρήσει σε προσαγωγές από τον χώρο εξωτερικά του ΚΥΤ, όπου αστυνομικές δυνάμεις έχουν πάρει θέση, για κάθε ενδεχόμενο.

Από την πλευρά του, στις πρώτες του δηλώσεις μετά το ξέσπασμα της πυρκαγιάς, ο δήμαρχος Ανατολικής Σάμου, Γιώργος Στάντζος, ανέφερε στη σελίδα του στο facebook:

Με κίνδυνο επιχειρούν οι Πυροσβέστες, οι Εθελοντές μας, η ΕΛΑΣ και η Πολιτική Προστασία. Καλή δύναμη! Μαζί σας όλοι ΕΝΩΜΕΝΟΙ!“.

Δείτε τις φωτογραφίες που τράβηξε ο δήμαρχος από την περιοχή της πυρκαγιάς:

Δείτε επίσης βίντεο και φωτογραφίες από την πυρκαγιά:

Βίντεο του Στέλιου Δεμερτζή:

Φωτογραφίες του Μανώλη Marg:

Βίντεο και φωτογραφία του Κώστα Σπέη:

Βίντεο και φωτογραφίες του Μάκη Ευαγγέλου:

Φωτογραφία του Κωνσταντίνου Βογιατζή:

Φωτογραφίες του Μανουήλ Χριστοδούλου:

Ένα μεγάλο ΜΠΡΑΒΟ σε όσους συνέβαλαν στην επιτυχή αντιμετώπιση της πυρκαγιάς!