Κατηγορηματικός ότι η φωτιά το βράδυ της Τρίτης στη Σάμο, με αφετηρία εξωτερικά του ΚΥΤ, προήλθε από εμπρησμό ήταν ο δήμαρχος Ανατολικής Σάμου, Γιώργος Στάντζος, μιλώντας στον “ΑΝΤ1”.

Μίλησε για “αρκετά αναμενόμενη προσπάθεια επανάληψης του σεναρίου της Μόριας”, κάτι που, όπως είπε, δεν επαναλήφθηκε, καθώς είχαν ληφθεί μέτρα.

Ο δήμαρχος ζήτησε την ενίσχυση των υγειονομικών μονάδων του νησιού και τεστ ταχείας εξέτασης Covid-19.

Η πυρκαγιά ελέγχθηκε από χθες το βράδυ, ενώ η αστυνομία προχώρησε σε 13 προσαγωγές αλλοδαπών και εξέτασε πιθανή εμπλοκή τους στην πρόκληση της πυρκαγιάς.

Το πρωί της Τετάρτης, πάντως, όλοι τους αφέθηκαν ελεύθεροι, καθώς δεν προέκυψαν στοιχεία σε βάρος τους.

Η Λαϊκή Συσπείρωση

Την ίδια ώρα, σε δήλωσή του για την πυρκαγιά, ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Ανατολικής Σάμου, Κώστας Τζίχας, σημειώνει πως “τα ημίμετρα με τα οποία προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τα σοβαρά προβλήματα του εγκλωβισμού χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών στον άθλιο καταυλισμό της Σάμου, όχι μόνο δεν αποδίδουν, αλλά επιδεινώνουν τη κατάσταση.

Η πρόσφατη – από τις πολλές – πυρκαγιές που έχουν ξεσπάσει στο χώρο γύρω από το ΚΥΤ ανέδειξε την επικινδυνότητα της κατάστασης που επικρατεί μετά και τα δύο κρούσματα που εντοπίστηκαν στον καταυλισμό.

Απαιτούνται τώρα, χωρίς καθυστέρηση, μαζικά τεστ σε πρόσφυγες και εργαζόμενους της δομής, φιλοξενία των νοσούντων σε δομή covid, μέτρα υγιεινής και προφύλαξης στο χώρο, ενίσχυση του ιατρείου του ΚΥΤ, του Νοσοκομείου και των αγροτικών περιφερειακών ιατρείων με όλο το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό όλων των ειδικοτήτων καθώς και με επαρκή αριθμό υγειονομικού υλικού.

Άμεσος απεγκλωβισμός όλων των προσφύγων – μεταναστών από το νησί και τη χώρα για τις χώρες που επιθυμούν. Να ματαιωθεί η κατασκευή της γιγάντιας φυλακής στου Ζερβού”.

 

Tα φτηνότερα αεροπορικά εισιτήρια με την εφαρμογή Low Fare Calendar της Aegean!

Discover the best flight deals with Aegean Airlines Low Fare Calendar!