Φωτογραφία αρχείου υπ. Μετανάστευσης

Αποζημιώσεις για τους κατοίκους και τους δήμους του Βορείου Αιγαίου, ύψους 750.000 ευρώ, εκταμιεύτηκαν για να δοθούν μέσω των δήμων από το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου. Παράλληλα, με κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Μετανάστευσης και Ασύλου, αποδίδονται ανταποδοτικά τέλη 2.607.106 ευρώ, συνολικά στους δήμους που επιβαρύνονται με την φιλοξενία μεταναστών εντός των διοικητικών ορίων τους, για το β΄ τρίμηνο του 2020.

Από τα παραπάνω ανταποδοτικά τέλη, για το ΚΥΤ Σάμου θα αποδοθούν στον Δήμο Ανατολικής Σάμου 294.675 ευρώ.

Οι δήμοι που επιβαρύνονται με την φιλοξενία μεταναστών εντός των διοικητικών τους ορίων, βάσει του Ν. 4662/20, έχουν ήδη λάβει 12.269.602 ευρώ για το 2019 και το α΄ τρίμηνο του 2020.

Η έκτακτη επιχορήγηση 750.000 ευρώ για το 2019 αποδίδεται ως αποζημίωση τυχόν ζημιών που έχουν προκληθεί στους δήμους ή στην περιουσία τρίτων φυσικών ή νομικών προσώπων από τους διαμένοντες στις μονάδες φιλοξενίας. Οι δήμοι που θα λάβουν την έκτακτη επιχορήγηση είναι οι: Δυτικής Λέσβου, Μυτιλήνης, Χίου, Ανατολικής Σάμου, Δυτικής Σάμου. Στη σχετική ΚΥΑ καθορίζονται αναλυτικά τα απαραίτητα δικαιολογητικά για την κάλυψη αποζημιώσεων.

Συγκεκριμένα οι δύο δήμοι της Σάμου θα λάβουν από 100.000 ευρώ έκαστος.

Σε δήλωσή του, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, σημείωσε: “Συνεχίζουμε την καταβολή ανταποδοτικών τελών στους δήμους που φιλοξενούν δομές αιτούντων άσυλο, τέλη που θεσμοθετήσαμε το 2020. Επίσης, καταβάλουμε στους δήμους Μυτιλήνης, Χίου, Δυτικής Λέσβου, Ανατολικής και Δυτικής Σάμου κονδύλια για την πληρωμή αποζημιώσεων και προς τους κατοίκους, και προς τους δήμους για ζημιές του 2019. Συστηματικά εργαζόμαστε για τη μείωση των επιπτώσεων της κρίσης στις τοπικές κοινωνίες”.