Εορτή της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού σήμερα και γιορτάζει στους Μαυρατζαίους Σάμου η ιστορική Ιερά Μονή Τιμίου Σταυρού (“Μεγάλου Σταυρού”), που ιδρύθηκε το 1592, με ηγούμενο σήμερα τον αρχιμανδρίτη Μακάριο Δελιογλάνη.

Χθες το απόγευμα τελέστηκε η ακολουθία της Θ’ ώρας. Ο μητροπολίτης κ. Ευσέβιος μετέφερε το τεμάχιο του Τιμίου Ξύλου από το σκευοφυλάκιο στο Καθολικό της Ιεράς Μονής, χοροστάτησε στον πανηγυρικό εσπερινό και κήρυξε τον θείο λόγο (φωτογραφίες: Μητρόπολη Σάμου).

Ο αστερίσκος με τεμάχιο Τιμίου Ξύλου αποτελεί θησαυρό και είναι δώρο του Σαμίου Πατριάρχου Ιεροσολύμων Κυρίλλου του Β’ (1815).

Φωτογραφία: Μητρόπολη Σάμου
Φωτογραφία: Μητρόπολη Σάμου

Τη Δευτέρα, ανήμερα της εορτής, τελέστηκε ο πανηγυρικός Όρθρος και η Ακολουθία της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού και εν συνεχεία η αρχιερατική Θεία Λειτουργία, χοροστατούντος του μητροπολίτη κ. Ευσεβίου.

Το απόγευμα θα ψαλεί Εσπερινός και Ακολουθία των Χαιρετισμών προς τον Τίμιο και Ζωοποιό Σταυρό.

Δείτε φωτογραφικά στιγμιότυπα που κατέγραψε ο Νάσος Συμεωνίδης!

Ένας από τους ναούς της Σάμου που εόρτασαν το διήμερο 13 και 14 Σεπτεμβρίου ήταν και  το καλαίσθητο εκκλησάκι του Τιμίου Σταυρού που βρίσκεται κάτω από την Ε.Ο. Σάμου-Πυθαγορείου, στην περιοχή Μωραϊτοχώρι.

Τον πανηγυρικό εσπερινό επί τη εορτή της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού τέλεσε το απόγευμα της Κυριακής ο ιερέας του Ι. Ν. Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Άνω Βαθέος (Χριστός) π. Ευτύχιος Λάνδρου, ο οποίος κήρυξε και τον Θείο Λόγο.

Δείτε χαρακτηριστικά στιγμιότυπα!

Φωτογραφίες του Νεοκλή Σεϊρλή

Φωτογραφίες του Νάσου Συμεωνίδη