Ο αντιπεριφερειάρχης Σάμου, Βασίλης Πανουράκης, ο βουλευτής Σάμου, Χριστόδουλος Στεφανάδης, ο δήμαρχος Δυτικής Σάμου, Αλέξανδρος Λυμπέρης, και η Περιφερειακή Διευθύντρια Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Βορείου Αιγαίου, Μαρία Παπαδανιήλ, εξέδωσαν μηνύματα με αφορμή τη σημερινή έναρξη του σχολικού έτους 2020-2021.

Δείτε το μήνυμα του αντιπεριφερειάρχη Σάμου, Βασίλη Πανουράκη, ο οποίος παρευρέθηκε το πρωί της Δευτέρας στον αγιασμό του Δημοτικού Σχολείου Βουρλιωτών:

Η νέα σχολική χρόνια που ξεκινά επίσημα σήμερα, συμπίπτει με τη μεγάλη γιορτή της Ύψωσης του Τιμίου Σταυρού. Δύναμη και φώτιση στα παιδιά μας που ξεκινούν εκ νέου την προσπάθεια για να πάρουν όλα τα απαραίτητα εφόδια που θα τους βοηθήσουν στη μετέπειτα ζωή τους, δύναμη και στις οικογένειες τους να είναι πάντα δίπλα για να τους στηρίζουν και να τους ενθαρρύνουν σε κάθε τους βήμα.

Με την καθημερινότητα μας να έχει επηρεαστεί ελέω πανδημίας, οι συνθήκες θα είναι ιδιαίτερες σ’ αυτή τη σχολική χρονιά και πρέπει όλοι μας να έχουμε το απαραίτητο αίσθημα ευθύνης και να το περάσουμε με τον καλύτερο τρόπο και στα παιδιά μας, κυρίως για να μην κινδυνέψει η υγεία κανενός, αλλά και για να μην φτάσουμε στο άσχημο σημείο του να κλείσουν εκ νέου οι σχολικές μονάδες.

Καλή σχολική χρονιά στα παιδιά μας, καλή δύναμη στις οικογένειες τους!

Δείτε επίσης φωτογραφίες από τον αγιασμό στο Δημοτικό Σχολείο Βουρλιωτών (πηγή: σελίδα facebook του Β. Πανουράκη):

Διαβάστε στη συνέχεια το μήνυμα του βουλευτή Σάμου, Χριστόδουλου Στεφανάδη για την έναρξη της σχολικής χρονιάς:

Θα ήθελα να ευχηθώ στις μαθήτριες, στους μαθητές και στους δασκάλους καλή και δημιουργική χρονιά!

Οι μέρες που διανύουμε είναι δύσκολες. Καλούμαστε όλοι οι πολίτες, ανεξαρτήτως ηλικίας, να τηρήσουμε τα ενδεδειγμένα μέτρα προκειμένου να προφυλαχθούμε από την πανδημία. Αποδείξατε ότι με τη θέληση σας για μάθηση ανταπεξήλθατε γρήγορα στα νέα δεδομένα της διαδικτυακής διδασκαλίας που εφαρμόστηκαν το προηγούμενο διάστημα.

Ο Ρήγας Φεραίος στη φράση του: «Εκ των γραμμάτων γεννάται η προκοπή με την οποίαν λάμπουν τα ελεύθερα έθνη» εκφράζει τη σπουδαιότητα της παιδείας, τονίζοντας ότι είναι μονόδρομος για μία πολιτισμένη κοινωνία.

Η μάθηση είναι ένα από τα σημαντικότερα αγαθά για την ανάπτυξη των ανθρώπων. Το έργο των εκπαιδευτικών είναι σπουδαίο. Τους εύχομαι καλή δύναμη στην άσκηση του λειτουργήματος τους!

Παράλληλα, στέλνω τις θερμότερες ευχές στους κηδεμόνες που πράττουν τα μέγιστα για την εξέλιξη των παιδιών τους!

Δε ξεχνάμε να προφυλάσσουμε την υγεία μας και να τηρούμε τα μέτρα για να παραμένουμε ασφαλείς.

Καλή σχολική χρονιά!

Οι ευχές του Δημάρχου Δυτικής Σάμου ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς:

Στο ξεκίνημα της νέας χρονιάς εύχομαι στις μαθήτριες και στους μαθητές καλή πρόοδο και δύναμη! Να γνωρίζουν ότι όταν υπάρχει θέληση και αισιοδοξία , τίποτα δεν μπορεί να σταθεί εμπόδιο στα όνειρα και στις φιλοδοξίες τους.

Στους εκπαιδευτικούς και στους γονείς επίσης καλή δύναμη και κουράγιο για να ανταπεξέλθουν στο έργο τους που και για φέτος θα είναι δυσκολότερο.

Εμείς , ως τοπική αυτοδιοίκηση θα είμαστε δίπλα σας με υπευθυνότητα για να παρθούν όλα τα μέτρα προστασίας που θα εξασφαλίσουν μια ασφαλή εκπαιδευτική διαδικασία σε κάθε σχολείο του Δήμου μας.

Εύχομαι σ όλους μια δημιουργική σχολική χρονιά, καλή πρόοδο με υγεία και δύναμη!

Το μήνυμα της Περιφερειακής Διευθύντριας Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Βορείου Αιγαίου, Μαρία Παπαδανιήλ:

Αγαπητοί Μαθητές και Αγαπητές Μαθήτριες,
Αγαπητοί/ές Συνάδελφοι/ισσες, Συνεργάτες και Γονείς,

Εύχομαι με όλη μου την ψυχή η έναρξη του νέου διδακτικού έτους 2020-2021 να μας βρίσκει όλους προπάντων υγιείς μέσα στις συνθήκες της έκτακτης κατάστασης που βιώνουμε εξαιτίας της πανδημίας COVID-19.

Είναι γεγονός ότι κάθε νέα σχολική χρονιά σηματοδοτεί την αφετηρία καινούριων δράσεων αλλά και τον καθορισμό νέων στόχων, απαραίτητων για την επίτευξη των προσδοκώμενων αποτελεσμάτων αναφορικά με την εκπαιδευτική διαδικασία. Στην προσπάθεια αυτή προαπαιτούμενα είναι πάντοτε η σύμπνοια και το πνεύμα συνεργασίας μεταξύ όλων των εμπλεκομένων, παράγοντες ιδιαίτερα καθοριστικοί φέτος λόγω της δύσκολης συγκυρίας που αντιμετωπίζουμε.

Η νέα σχολική χρονιά ξεκινά, λοιπόν, μέσα στο κλίμα της πανδημίας και, κατά συνέπεια, με αυξημένες απαιτήσεις, οι οποίες, όμως, μπορούν να λειτουργήσουν ταυτόχρονα και ως προκλήσεις για τα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας. Και μπορεί το μέγεθος των προκλήσεων που αναδύονται και της ευθύνης που συνεπάγονται να είναι πολλαπλάσιο, μέσα όμως από αυτές αναδεικνύεται περισσότερο από ποτέ η σπουδαιότητα του ρόλου του εκπαιδευτικού και η δύναμη της παιδείας ως μοχλού ανάκαμψης, συνοχής, προόδου και ευημερίας της κοινωνίας.

Βιώνουμε πράγματι πρωτόγνωρες καταστάσεις, τις οποίες, όμως, διαχειριστήκαμε με επιτυχία στο τέλος της προηγούμενης χρονιάς με βάση τον σχεδιασμό και τα μέτρα του Υπουργείου Παιδείας και χάρη στην άοκνη προσπάθεια και την αξιόλογη συγκινητική συνεισφορά των στελεχών της εκπαίδευσης και, πρωτίστως, των εκπαιδευτικών της τάξης.

Από την αρχή της πανδημίας οι υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας και όλες οι περιφερειακές δομές της εκπαίδευσης δουλεύουν εντατικά, προκειμένου να ανταποκρίνονται στις επιτακτικές ανάγκες της νέας πραγματικότητας που έχει δημιουργηθεί. Μια σειρά μέτρων προς την κατεύθυνση αυτή έχουν υλοποιηθεί και υλοποιούνται καθημερινά από το Υπουργείο Παιδείας, όπως ο διορισμός μόνιμου προσωπικού- εκπαιδευτικού και βοηθητικού- στην Ειδική Αγωγή, ο διορισμός των αναπληρωτών για την κάλυψη των λειτουργικών κενών πριν την έναρξη του σχολικού έτους, η πιλοτική δράση των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Παράλληλα, τα στελέχη της εκπαίδευσης, το διοικητικό προσωπικό των διάφορων περιφερειακών εκπαιδευτικών δομών και οι εκπαιδευτικοί πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης εργάζονται με ζήλο και υπευθυνότητα, αφοσίωση και ήθος, δημιουργικότητα και αγωνιστικότητα, για να ασκήσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το έργο τους κάτω από νέες συνθήκες.

Γι’ αυτό και στο σημείο αυτό νιώθω την ανάγκη να εκφράσω σε όλους τους τις ευχαριστίες μου. Αρχικά, ευχαριστώ θερμά όλους τους συνεργάτες μου, τα στελέχη εκπαίδευσης που εργάζονται ακούραστα όλο αυτό το διάστημα, για να ανταποκριθούν στις αυξημένες υποχρεώσεις τους.

Ευχαριστώ, επίσης, μέσα από την καρδιά μου όλους τους εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Βορείου Αιγαίου, οι οποίοι κατάφεραν την περσινή σχολική χρονιά, παρά τις αντιξοότητες, να κερδίσουν το στοίχημα της διδασκαλίας. Είναι εκείνοι οι οποίοι καλούνται και φέτος να επωμιστούν έναν εξόχως φορτισμένο ρόλο, συνδυάζοντας την επιτυχή εκπλήρωση των ποικίλων διδακτικών καθηκόντων τους με τη συνεχή στήριξη των μαθητών τους σε ζητήματα ατομικής θωράκισής τους απέναντι στον απειλητικό ιό.

Επιπλέον, Θα ήθελα να ευχαριστήσω τους δημάρχους της περιοχής Β. Αιγαίου, όπως επίσης και όλες τις διοικητικές και υποστηρικτικές υπηρεσίες των Δήμων μας, που εργάστηκαν και εργάζονται στο μέγιστο βαθμό, έτσι ώστε να δημιουργηθούν οι καλύτερες δυνατές προϋποθέσεις για την ομαλή λειτουργία των σχολείων μας.

Αγαπητοί Μαθητές και Αγαπητές Μαθήτριες,

Αγαπητοί/ές Συνάδελφοι/ισσες, Συνεργάτες και Γονείς, Αγαπητά στελέχη Εκπαίδευσης,

Ζούμε όλοι την τεράστια ανατροπή της καθημερινότητας. Έχοντας την εμπειρία της προηγούμενης περιόδου, καταλαβαίνουμε ότι είναι αυξημένες και οι υποχρεώσεις όλων μας.

Στο ξεκίνημα, λοιπόν, αυτής της νέας σχολικής χρονιάς θα ήθελα, αρχικά να καλωσορίσω τους μαθητές, τις μαθήτριές μας και τους εκπαιδευτικούς μας στα σχολεία. Θα ήθελα, επίσης, να απευθυνθώ ιδιαίτερα στα «πρωτάκια» όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης και να τα καλωσορίσω, διαβεβαιώνοντας τα ότι όλη η εκπαιδευτική οικογένεια είμαστε έτοιμοι να τα αγκαλιάσουμε με αγάπη και υπευθυνότητα στον τόσο σημαντικό και ανεπανάληπτο χρόνο της σχολικής τους ζωής, ακόμη και αν ξεκινάει σε πρωτόγνωρες και δύσκολες συνθήκες.

Εύχομαι, τέλος, σε όλους μας υγεία, δύναμη, δημιουργία, αισιοδοξία και πρόοδο σε κάθε τομέα της ζωής μας. Είμαι σίγουρη ότι όλοι μαζί μπορούμε, επιστρατεύοντας τις ανεξάντλητες δυνάμεις που κρύβουμε μέσα μας, να πετύχουμε η φετινή σχολική χρονιά να κυλήσει γεμάτη με υγεία, ασφάλεια και δημιουργικότητα, ενάντια στην απειλή της πανδημίας.

Καλή σχολική χρονιά!

To Εργατικό Κέντρο Σάμου εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση για τη νέα σχολική χρονιά:

Η κατάσταση τη νέα σχολική χρονιά στα σχολεία αλλά και στην κοινωνία γενικότερα μοιάζει τρομαχτική.

Γονείς, εκπαιδευτικοί, υγειονομικοί όλοι “στο πόδι” εν μέσω πανδημίας και μόνο το υπουργείο Παιδείας και η κυβέρνηση είναι “σε ηρεμία”.

Ο λόγος απλός. Θα μοιράσουν παγούρια νερού και μάσκες στα παιδιά οπότε όλα θα είναι καλά καμωμένα!

Τι κι αν τα παιδιά μας θα είναι σε αίθουσες 25 μέχρι 27 άτομα.

Τι κι αν τα παιδιά μας θα κάθονται δύο – δύο στα θρανία.

Τι κι αν οι καθαρίστριες που προσέλαβαν είναι λιγότερες από πέρυσι και δεν επαρκούν.

Τι κι αν οι εκπαιδευτικοί δεν επαρκούν να πλαισιώσουν τα κενά.

Πέρασαν μήνες που η κυβέρνηση είχε την ευκαιρία να ετοιμαστεί για την έναρξη της σχολικής χρονιάς απέναντι στην πανδημία. Είχαν την ευκαιρία να προστατέψουν τα παιδιά, τις οικογένειες τους, τους εκπαιδευτικούς και γενικά τον πληθυσμό. Δεν έκαναν το παραμικρό. Αντίθετα όλα τα έριξαν στην “ατομική ευθύνη”. Απέδειξαν μια ακόμα φορά πως τους ενδιαφέρει μόνο η ενίσχυση των επιχειρηματικών ομίλων (κλινικάρχες, ξενοδόχοι κ.ά.)

Θυσίασαν την υγεία του λαού στο βωμό του χρήματος, αφήνοντας ελεύθερο τον τουρισμό, άφησαν στο έλεος του το δημόσιο σύστημα υγείας ενισχύοντας έτσι τα ιδιωτικά νοσοκομεία.

Δεν έδωσαν καμιά σημασία στους εργαζόμενους γιατρούς, νοσηλευτές, στους εκπαιδευτικούς, στο λαϊκό κίνημα που φωνάζουν για την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας.

Το Εργατικό Κέντρο Σάμου σεβόμενο ακριβώς την λαϊκή οικογένεια καλεί κάθε εργαζόμενο, νέο, άνεργο, γονιό, εκπαιδευτικό, κάθε άνθρωπο να παλέψει για τις διεκδικήσεις και τα δίκαια αιτήματα που προκύπτουν από τις ανάγκες της κοινωνίας:

– Να βρεθούν κατάλληλα κτήρια και αίθουσες ώστε να διασφαλίζονται οι απαραίτητοι υγειονομικοί κανόνες και οι αποστάσεις ανάμεσα στους μαθητές.

– Οι μαθητές να μην ξεπερνούν τους 15 ανά αίθουσα.

– Μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών εκπαιδευτικών

– Μονιμοποίηση των απαραίτητων καθαριστριών για την ανάγκη των σχολικών μονάδων.

-Έκτακτο κονδύλι για την αγορά επαρκών μέσων ατομικής προστασίας για εκπαιδευτικούς και μαθητές. Επαναλαμβανόμενα δωρεάν τεστ για εκπαιδευτικούς και μαθητές.

– Ασφαλείς μετακινήσεις των μαθητών.

Η ασφάλεια και η υγεία των παιδιών και των οικογενειών μας είναι η βασική μας προτεραιότητα. Δεν πρέπει να αφήσουμε κανέναν να παίζει μαζί μας.

Οργάνωση και πάλη τώρα για αποκλειστικά δωρεάν και δημόσια παιδεία με όλους τους κανόνες υγιεινής στα σχολεία!

Οργάνωση και πάλη για αποκλειστικά δωρεάν και δημόσια υγεία με επαρκές προσωπικό και εξοπλισμό. Επίταξη των ιδιωτικών δομών υγείας“!

Η Λαϊκή Συσπείρωση Ανατολικής Σάμου αναφέρει στο μήνυμά της για τη νέα σχολική χρονιά:

Αυτά που έπρεπε να γίνουν μπροστά στη νέα σχολική χρονιά, σε συνθήκες πανδημίας, είναι λίγο – πολύ γνωστά και αποδεκτά από γονείς – μαθητές και εκπαιδευτικούς. Δηλαδή από την κοινή λογική:

• Μαζικά τεστ για εκπαιδευτικούς και μαθητές πριν ξεκινήσουν τα μαθήματα και επαναλαμβανόμενα τεστ ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

• 15 μαθητές σε κάθε αίθουσα. Εξεύρεση νέων αιθουσών. Προγραμματισμός και ανέγερση νέων σχολικών κτιρίων όπου απαιτείται.

• Προσλήψεις μόνιμων εκπαιδευτικών σε κάθε βαθμίδα που να καλύπτουν πλήρως τις ανάγκες.

• Ενίσχυση σε γιατρούς και βοηθητικό προσωπικό των αγροτικών και περιφερειακών ιατρείων , των Κέντρων Υγείας και σύνδεσή τους με τα σχολεία και τις ανάγκες της εκπαιδευτικής κοινότητας.

• Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού καθαριότητας των σχολείων που να καλύπτει τις ανάγκες σε όλη τη διάρκεια της ημερήσιας λειτουργίας τους

• Χορήγηση όλων των απαιτούμενων μέσων ατομικής προστασίας σε μαθητές και εκπαιδευτικούς (μάσκες, απολυμαντικά, γάντια κλπ) καθώς και υλικών και μέσων καθαριότητας των χώρων του σχολείου,

Τα ζητήματα αυτά και τις ανάγκες τα ανέδειξε η Λαϊκή Συσπείρωση με ερώτησή της προς τη δημοτική αρχή στις 27 Αυγούστου, στη τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, ζητώντας να δοθούν γραπτές απαντήσεις για τις ενέργειές της.

Δυστυχώς μέχρι σήμερα που άνοιξαν τα σχολεία απάντηση δεν δόθηκε, παρά μόνο μια ανακοίνωση στα τοπικά μέσα για απολύμανση των χώρων και μια συνέντευξη του δημάρχου ότι ο δήμος αγόρασε μάσκες για τις πρώτες ανάγκες.

Κατά τ’ άλλα, η πρώτη μέρα της σχολικής χρονιάς, όχι μόνο δεν ανταποκρίθηκε στις αυξημένες απαιτήσεις προστασίας από τη πανδημία, αλλά ούτε καν στις τρέχουσες ανάγκες μιας φυσιολογικής περιόδου:

– Για τεστ καμιά συζήτηση. Δεν επαρκούν και κοστίζουν λέει η κυβέρνηση.

– Αίθουσες με 25 και 27 μαθητές, αντί για 15. Είναι καλύτερα λέει ο κ. Μαγιορκίνης. Άσε που υπάρχει και ο μέσος όρος που «κατεβάζει» τον αριθμό.

– Οι μόνιμοι εκπαιδευτικοί είναι είδος εν ανεπαρκεία. Λείπουν ακόμη και ωρομίσθιοι. Κοστίζουν οι μόνιμοι λέει η κ. Κεραμέως.

– Δεν συζητάμε για σύνδεση πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας με τα σχολεία, γιατί απλά δεν υπάρχει πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας. Τώρα ετοιμάζονται να τη δώσουν στους δήμους…και όποιος αντέξει.

– Το προσωπικό καθαριότητας στο δήμο μας, περιορίστηκε στους 22 ( με τους μισούς μειωμένου ωραρίου),όταν η ίδια η δημοτική αρχή που δεν φημίζεται για την διεκδικητική της πρακτική ζήτησε 26, οι οποίοι ακόμη κι’ αν προσλαμβάνονταν δεν έφταναν να καλύψουν τις ανάγκες, όπως ομολογούν οι διοικούντες το δήμο. Δεν συζητάμε βέβαια για μόνιμους.

– Ούτε καν οι μάσκες στις οποίες έχει ρίξει όλο το βάρος της η κυβέρνηση, έχουν φτάσει στα σχολεία (αγόρασε κάποιες ο δήμος για να κλείσει τα στόματα ), αφού ο διαγωνισμός που είχε αναλάβει η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας είναι σε εκκρεμότητα.

Ο καθένας και η κάθε μια μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματά του.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, η δημοτική αρχή παίρνει άριστα στο ρόλο του αμορτισέρ της λαϊκής δυσαρέσκειας: Δικαιολογεί την κυβέρνηση και ενεργεί αντ’ αυτής για να καλύψει τις ελλείψεις Βρίσκεται σε πλήρη εναρμόνιση με την κυβερνητική πολιτική (μαζί με την ΚΕΔΕ που από συνδικαλιστικό όργανο έγινε θεσμικός εταίρος της κυβέρνησης) και υλοποιεί στο ακέραιο την πολιτική της.

Αποδεικνύεται ακόμη μια φορά ότι οι διακηρύξεις για ανεξαρτησία από κόμματα, αφορά την ανεξαρτησία από το λαό και τις ανάγκες του.

Το τι πρέπει να γίνει στο εξής, μένει να το βρουν και να το πράξουν οι Σύλλογοι Γονιών, τα μαθητικά συμβούλια και τα σωματεία των εκπαιδευτικών και όλων των εργαζομένων.

Ο αγώνας και οι διεκδικήσεις τους θα εγγυηθούν την «Καλή Σχολική Χρονιά», για να μην μείνει μια τυπική ευχή χωρίς αντίκρισμα“.

Πηγή φωτογραφίας: Σελίδα αντιπεριφερειάρχη, Βασίλη Πανουράκη, στο facebook