Φωτογραφία αρχείου

Σημαντική αποσυμφόρηση μεταναστών από τη Σάμο για το 2020 δείχνουν τα στατιστικά που έδωσε στη δημοσιότητα την Τρίτη υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου.

Ο αριθμός διαμενόντων στο ΚΥΤ του νησιού μειώθηκε από 7.764 τον Ιανουάριο του 2020 σε 4.912 τον Αύγουστο του ίδιου έτους, σημειώνοντας έτσι πτώση κατά 36,7 %.

Κατά τους οκτώ πρώτους μήνες του 2020 έγιναν συνολικά 3.274 μεταφορές μεταναστών από τη Σάμο στην ενδοχώρα.

Είναι χαρακτηριστικό τους τρεις θερινούς μήνες του 2020 έφτασαν στο νησί του Πυθαγόρα μόνο 39 μετανάστες ενώ αναχώρησαν από το νησί 1.085.

Περισσότερα στατιστικά στοιχεία για το μεταναστευτικό στη Σάμο και την υπόλοιπη Ελλάδα μπορείτε να δείτε στο τέλος της δημοσίευσης.

Εν τω μεταξύ, για θετικό πρώτη φορά ισοζύγιο αποχωρήσεων-αφίξεων για τη χώρα και για αποσυμφόρηση δομών και στα νησιά και στην ηπειρωτική Ελλάδα κάνει λόγο το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, που δημοσιοποίησε σήμερα τα στοιχεία του Αυγούστου.

Σύμφωνα με αυτά, το τελευταίο τρίμηνο, είναι η πρώτη φορά που το ισοζύγιο αποχωρήσεων-αφίξεων στη χώρα φέρει θετικό πρόσημο. Συγκεκριμένα, από τα στοιχεία προκύπτει ότι στο τρίμηνο του καλοκαιριού του 2020 αυξήθηκε κατά 5,4% ο συνολικός αριθμός των αποχωρήσεων που ήταν 2.735 άτομα, σε σύγκριση με τα 2.596 πέρυσι. Συνολικά, από την αρχή του έτους, 5.750 άτομα έχουν αποχωρήσει από τη χώρα. Επίσης, φέτος στο τρίμηνο του καλοκαιριού καταγράφηκε μείωση κατά 89% των ροών, καθώς πέρυσι στο διάστημα Ιουνίου-Αυγούστου οι αφίξεις ήταν 18.519 και φέτος 2.076.

Το υπουργείο επισημαίνει πως και η αποσυμφόρηση των νησιών βρίσκεται εν εξελίξει. Αναλυτικότερα, μειώθηκαν οι διαμένοντες στα ΚΥΤ κατά 38%, ενώ μειώθηκε και ο αριθμός ασυνόδευτων ανηλίκων στα ΚΥΤ κατά 54%. Στο σύνολο των διαμενόντων η μείωση αγγίζει το 34%. Πλέον, στη Λέρο και την Κω διαβιούν λιγότεροι απ’ όσους βρίσκονταν στο νησί τον Ιούλιο του 2019, με τη μείωση των διαμενόντων από τις αρχές Ιανουαρίου να ξεπερνά το 50%. Παράλληλα, οι μεταφορές προς την ενδοχώρα το τρίμηνο Ιουνίου, Ιουλίου Αυγούστου του 2020 σημείωσαν αύξηση κατά 534% σε σύγκριση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2019. Από την αρχή του έτους έχουν μεταφερθεί από τα νησιά προς τις δομές της ηπειρωτικής Ελλάδας 25.222 άτομα, την ώρα που για το σύνολο του 2019 είχαν γίνει 21.504 μεταφορές, εκ των οποίων 14.273 το β΄ εξάμηνο του έτους. Δηλαδή, μόνο στους πρώτους οκτώ μήνες του 2020, ο αριθμός των μεταφορών που πραγματοποιήθηκε από τα νησιά προς την ενδοχώρα ξεπέρασε το σύνολο όλων των μεταφορών που έγιναν πέρυσι μέσα σε 12 μήνες.

Επίσης, καταγράφεται «ιδιαίτερα σημαντική» αύξηση στην έκδοση των αποφάσεων ασύλου. Ειδικότερα, για το τρίμηνο Ιουνίου Ιουλίου-Αυγούστου 2020, οι αποφάσεις ασύλου πρώτου βαθμού αυξήθηκαν κατά 109%, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019. Οι εκκρεμείς αποφάσεις ασύλου (α΄ και β΄ βαθμού) μειώθηκαν κατά 3,1% τον Αύγουστο, σε σχέση με τον Ιούλιο. Εκκρεμούν συνολικά 95.284 αποφάσεις ασύλου, έναντι των 138.653 εκκρεμών αποφάσεων που υπήρχαν τον Δεκέμβριο του 2019. Δηλαδή, μείωση κατά 31,3%.

Με αφορμή τη δημοσιοποίηση των στοιχείων αυτών, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, σημείωσε πως «με αμείωτους ρυθμούς συνεχίζεται η παραγωγή μετρήσιμων αποτελεσμάτων στο πεδίο του Μεταναστευτικού. Το τελευταίο τρίμηνο (Ιούνιος – Αύγουστος), είναι η πρώτη φορά από την αρχή της μεταναστευτικής κρίσης που οι αποχωρήσεις μεταναστών υπερέβησαν τις αφίξεις. Χάρη και στη δραστική μείωση των ροών κατά 89% αλλά και την αύξηση κατά 5,4% των απελάσεων και μετεγκαταστάσεων, παρά την πανδημία».

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τον υπουργό, συνεχίζεται απρόσκοπτα η αποσυμφόρηση των νησιών, καθώς μειώθηκαν οι διαμένοντες στα ΚΥΤ κατά 38%. Ο κ. Μηταράκης τονίζει τη μείωση σε ποσοστό 54% του αριθμού των ασυνόδευτων ανηλίκων που διαμένουν στα νησιωτικά ΚΥΤ, επισημαίνοντας πως στο ΚΥΤ της Μόριας έχει μειωθεί ο αριθμός κατά 67% κι όλα τα φιλοξενούμενα ανήλικα μένουν εντός των εγκαταστάσεων του ΚΥΤ.

«Και η αποσυμφόρηση επιτυγχάνεται, όχι απλώς χωρίς να δημιουργούνται νέες δομές στην ενδοχώρα, αλλά με το κλείσιμο 67 ξενοδοχείων μέχρι τα τέλη του έτους. Αποσυμφόρηση, λοιπόν, όχι μόνο στα νησιά μας, αλλά και σε όλη τη χώρα. Ανακτούμε με σταθερά βήματα τον έλεγχο του Μεταναστευτικού» υπογραμμίζει ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου.

Δείτε τα πλήρη στατιστικά στοιχεία για το μεταναστευτικό – προσφυγικό τον Αύγουστο του 2020 στην Ελλάδα:

 

Διαβάστε τις ειδήσεις μας στο Google

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook και στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο Twitter

Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο YouTube

Βρείτε τα φτηνότερα αεροπορικά εισιτήρια με την εφαρμογή Low Fare Calendar!

Discover the best flight deals with Aegean Airlines Low Fare Calendar!