Τα δύο επεισόδια της εκπομπής της Μάγιας Τσόκλη “Ταξιδεύοντας στην Ελλάδα” που γυρίστηκαν στην Σάμο προβλήθηκαν την Κυριακή στην ΕΡΤ1.

Στο πρώτο επεισόδιο η περιήγηση στο νησί ξεκινά από το λιμάνι της Σάμου (Βαθύ).

Η Μάγια Τσόκλη επισκέπτεται το Αρχαιολογικό Μουσείο και περιηγείται στο Άνω Βαθύ, όπου επισκέπτεται τον βυζαντινό ναό του Αγίου Αντωνίου και περπατά στον παραδοσιακό οικισμό.

Ακολουθεί η περιήγηση στον οικισμό του Πυθαγορείου, στον αρχαιολογικό χώρο του Ηραίου και παρουσίαση της ανασκαφής της νεκρόπολης από την υπεύθυνη αρχαιολόγο Μαρία Βιγλάκη.

Η Μάγια επισκέπτεται το Ευπαλίνειο Όρυγμα, μια σήραγγα 1036 μ που κατασκευάστηκε στην αρχαιότητα για την ύδρευση της πόλης, και το Μοναστήρι της Παναγίας της Σπηλιανής και στη συνέχεια περπατά στην ορεινή περιοχή του Καρβούνη με κατεύθυνση προς το χωριό Βουρλιώτες.

Κατά τη διάρκεια της εκπομπής παρουσιάζονται στοιχεία για την ιστορία του νησιού, τις ασχολίες των κατοίκων, ενώ ιδιαίτερος λόγος γίνεται για την αμπελουργία και την παραγωγή του σαμιώτικου κρασιού, με εικόνες από τον τρύγο και την παραδοσιακή διαδικασία παρασκευής του ντόπιου κρασιού.

Δείτε στην συνέχεια το πρώτο επεισόδιο της εκπομπής της Μάγιας Τσόκλη “Ταξιδεύοντας στην Ελλάδα” που γυρίστηκε στη Σάμο:

Το δεύτερο μέρος του ταξιδιού στη Σάμο ξεκινά από το δημοτικό σχολείο στο χωριό Κοντακαίικα, όπου παρακολουθούμε το μάθημα για τον Πυθαγόρα. Η περιήγηση συνεχίζεται με ξενάγηση στον σημαντικότερο αρχαιολογικό χώρο του νησιού, το Ηραίο, χώρο λατρείας της Ήρας, από την αρχαιολόγο Μαρία Βιγλάκη.

Ταξιδεύοντας στο νότιο τμήμα του νησιού, συναντούμε τον Πύργο του Σαρακίνη, ο οποίος χτίστηκε στην προσπάθεια επανακατοίκησης του ερημωμένου νησιού στα τέλη του 16ου αιώνα. Επόμενος σταθμός του ταξιδιού είναι το χωριό Παγωνδας, όπου παρακολουθούμε τη διαδικασία της παραδοσιακής ύφανσης σε αργαλειό.

Ακολουθεί η επίσκεψη στην ιστορική Μονή του Τιμίου Σταυρού, η οποία ιδρύθηκε το 1592 και στη συνέχεια, επίσκεψη στο λαογραφικό μουσείο του ξενοδοχείου «Doryssa», όπου εκτίθενται τα αντίγραφα εργαστηρίων των υπό εξαφάνιση παραδοσιακών επαγγελμάτων του νησιού και το Πνευματικό Ίδρυμα Σάμου «Νικόλαος Δημητρίου», όπου πληροφορούμαστε για την ζωή στο νησί πριν τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, την αμπελουργία και την καπνοκαλλιέργεια.

Η περιήγηση συνεχίζεται στην δυτική πλευρά της Σάμου και το Καρλόβασι.

Παρουσιάζεται η ιστορία της πόλης, η βιομηχανική ανάπτυξη της περιοχής με την ανάπτυξη της βυρσοδεψίας, και περιηγούμαστε στο τελευταίο σε λειτουργία ταμπάκικο.

Τέλος, ακολουθούμε τη διαδρομή στους πρόποδες του όρους Κέρκη προς τα Σεϊτάνια, και το ταξίδι στη Σάμο κλείνει στο όρος Καρβούνη.

Δείτε παρακάτω το δεύτερο επεισόδιο της εκπομπής “Ταξιδεύοντας στην Ελλάδα” που γυρίστηκε στη Σάμο:

Κείμενα – έρευνα – παρουσίαση: Μάγια Τσόκλη
Σκηνοθεσία – φωτογραφία: Χρόνης Πεχλιβανίδης

Διαβάστε τις ειδήσεις μας στο Google

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook και στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο Twitter

Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο YouTube

Βρείτε τα φτηνότερα αεροπορικά εισιτήρια με την εφαρμογή Low Fare Calendar!

Discover the best flight deals with Aegean Airlines Low Fare Calendar!