fbpx

Σήμα κινδύνου για φωτιές και το Σάββατο στη Σάμο – Σε επιφυλακή η πυροσβεστική

Στην κατηγορία κινδύνου 4, για ΠΟΛΥ ΥΨΗΛΟ κίνδυνο εκδήλωσης πυρκαγιάς, είναι και αύριο, Σάββατο, όπως και σήμερα Παρασκευή, η Σάμος.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, με βάση τον ημερήσιο Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς εξέδωσε νέο σχετικό σήμα:

Ο πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς αφορά και τις εξής περιφέρειες-περιφερειακές ενότητες:

Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Ικαρίας, ΠΕ Λέσβου, ΠΕ Χίου)

Περιφέρεια Αττικής (συμπεριλαμβανομένης της νήσου Κυθήρων)

Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Εύβοιας)

Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου

Περιφέρεια Κρήτης

Για τις παραπάνω περιοχές τίθεται σε εφαρμογή το 2ο στάδιο επιχειρησιακής ετοιμότητας του Πυροσβεστικού Σώματος και θα πραγματοποιηθούν περιπολίες εναέριας επιτήρησης, καθώς και μικτές περιπολίες από πυροσβεστικές, αστυνομικές και στρατιωτικές δυνάμεις.

Επίσης, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αυξημένες υπηρεσιακές απαιτήσεις, που πιθανόν να προκύψουν όλες οι Υπηρεσίες του Πυροσβεστικού Σώματος από την Ω/07:30 της 5ης Σεπτεμβρίου τίθενται σε επιφυλακή και συγκεκριμένα, ως ακολούθως:

– Σε Γενική Επιφυλακή το Πυροσβεστικό Προσωπικό των ΠΕ.ΠΥ.Δ: Αττικής, Βορείου Αιγαίου, Νοτίου Αιγαίου, Κρήτης, καθώς και των ΔΙ.ΠΥ.Ν: Λακωνίας και Ευβοίας

– Σε Μερική Επιφυλακή το Πυροσβεστικό Προσωπικό των ΠΕ.ΠΥ.Δ: Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας, Στερεάς Ελλάδας, καθώς και των ΔΙ.ΠΥ.Ν: Έβρου και Μαγνησίας

– Σε αυξημένη ετοιμότητα παραμένει το Πυροσβεστικό Προσωπικό όλων των υπολοίπων Υπηρεσιών του Σώματος.

Επίσης, για τις ανωτέρω περιοχές όπου προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) τίθεται σε εφαρμογή το Σχέδιο Δράσεων Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση κινδύνων λόγω δασικών πυρκαγιών, σύμφωνα με το οποίο, μεταξύ άλλων, προβλέπεται, η εφαρμογή του μέτρου της προληπτικής απαγόρευσης της κυκλοφορίας οχημάτων και παραμονής εκδρομέων σε εθνικούς δρυμούς, δάση και “ευπαθείς” περιοχές.

Ήδη η ΓΓΠΠ (www.civilprotection.gr) έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους των περιοχών που είναι αύριο στην κατηγορία κινδύνου 4 ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Παράλληλα, συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.α. Επίσης, υπενθυμίζει ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες θα πρέπει να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία, στον αριθμό κλήσης 199.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών, μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.

Η Περιφερειακή Πυροσβεστική Διοίκηση Βορείου Αιγαίου

Ο περιφερειακός διοικητής της Πυροσβεστικής Διοίκησης Βορείου Αιγαίου, αρχιπύραρχος Κωνσταντίνος Θεοφιλόπουλος, εφιστά την προσοχή των πολιτών των Νησιών του Βορείου Αιγαίου, ως προς την τήρηση των κανόνων:

1. Απαγορεύεται το άναμμα φωτιάς για οποιοδήποτε λόγο στην ύπαιθρο.

2. Μην καίτε σε καμία περίπτωση σκουπίδια ή ξερά χόρτα και κλαδιά.

3. Μην ανάβετε υπαίθριες ψησταριές στα δάση, δασικές εκτάσεις ή σε χώρους που υπάρχουν ξερά χόρτα.

4. Αποφύγετε τις υπαίθριες εργασίες που ενδέχεται που ενδέχεται να προκαλέσουν πυρκαγιά (οξυγονοκολλήσεις, χρήση τροχού ή άλλου εργαλείου που δημιουργεί σπινθήρες).

5. Μην πετάτε ποτέ αναμμένα τσιγάρα όταν βρίσκεστε σε υπαίθριους χώρους.

6. Οι μελισσοκόμοι να αποφεύγουν σε κάθε περίπτωση το κάπνισμα των μελισσών.

7. Μην αφήνετε σκουπίδια στο δάσος, υπάρχει κίνδυνος ανάφλεξης.

8. Σεβαστείτε τα απαγορευτικά πρόσβασης σε ευαίσθητες δασικές περιοχές.

9. Μόλις αντιληφθείτε πυρκαγιά ειδοποιήστε άμεσα την Πυροσβεστική Υπηρεσία στο 199. Δώστε σαφείς πληροφορίες για:

– την τοποθεσία και το ακριβές σημείο που βρίσκεστε,

– την τοποθεσία, το ακριβές σημείο, την κατεύθυνση της πυρκαγιάς καθώς και το είδος της βλάστησης που καίγεται.

– την ένταση και την διεύθυνση του ανέμου.

Σε περίπτωση που εκδηλωθεί πυρκαγιά από πρόθεση ή από αμέλεια, ο υπαίτιος θα διώκεται ποινικά, σύμφωνα με άρθρα 28, 265 και 266 του Ποινικού Κώδικα και θα διενεργείται εις βάρος του σχετική δικογραφία και θα υπόκειται σε διοικητικό πρόστιμο.

ΔΕΙΤΕ ΒΙΝΤΕΟ ΤΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ:

   

Ενημερωθείτε μέσα από το κανάλι μας στο Viber

Διαβάστε τις ειδήσεις μας στο Google

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook και στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο Twitter

Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο YouTube

Βρείτε τα φτηνότερα αεροπορικά εισιτήρια με την εφαρμογή Low Fare Calendar!

Discover the best flight deals with Aegean Airlines Low Fare Calendar!

Related Articles

error: Content is protected !!