Την παρουσία του Νότη Μηταράκη στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ανατολικής Σάμου την Πέμπτη σχολιάζει ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης “Η Σάμος αλλάΖΕΙ”, Νίκος Ζάχαρης, επισημαίνοντας πως ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου επισκέφθηκε για τέταρτη φορά το νησί από την ανάληψη των καθηκόντων του στο επανασυσταθέν υπουργείο.

Σύμφωνα με τον κ. Ζάχαρη, “ο κ. Μηταράκης, μετά την καθιερωμένη επίσκεψή του στους θεσμικούς φορείς του νησιού, προφανώς στα πλαίσια της καλής συνεργασίας και αποδοχής που τυγχάνει από τη δημοτική αρχή του δήμου μας και την αντιπεριφέρεια Σάμου, ήρθε περιχαρής και με υπέρμετρη προστασία να ανακοινώσει στο Δημοτικό Συμβούλιο αυτά που από καιρό έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση της ΝΔ για το προσφυγικό/μεταναστευτικό και υλοποιεί βήμα-βήμα ο κ. Μηταράκης”.

Όπως συμπληρώνει ο επικεφαλής της παράταξης, τόσο ο ίδιος, όσο και ο επίσης δημοτικός σύμβουλός της Γιάννης Αξιώτης, “άσκησαν τεκμηριωμένη και εμπεριστατωμένη κριτική και καταγγελία στα πεπραγμένα του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου και προσωπικά του υπουργού κ. Μηταράκη στο τρίπτυχο ότι «ψεύδεται, παρανομεί και εκβιάζει τη Σαμιακή κοινωνία».

Αναλυτικά:

– Τα ψέματα της ΝΔ, που προεκλογικά έλεγε ότι θα λύσει ως διά μαγείας το προσφυγικό/μεταναστευτικό κατέρρευσαν με τραγικό τρόπο, όταν παρέλαβαν στις 7/7/19 στο ΚΥΤ Σάμου 3.300 άτομα και τους ανέβασαν στους 8.500 τον χειμώνα. Σήμερα ο\ υπουργός πανηγυρίζει γιατί είναι περίπου 5.000.

– Τα συνεχή ψέματα ότι αρχικά τέλος Δεκέμβρη 2019, μετά τέλος Ιουνίου 2020 θα έχουν τελειώσει το νέο ΚΥΤ των 1.200 θέσεων στη Ζερβού, θα μεταφέρουν τους υπεράριθμους στην ηπειρωτική χώρα και θα αρχίσει η μετεγκατάσταση και το κλείσιμο της απαράδεκτης «φαβέλας» της Σάμου, μεταφέρονται στο απροσδιόριστο μέλλον. Τώρα υποσχέθηκε για τέλος Δεκεμβρίου 2020 με την προϋπόθεση ότι θα έχει κατασκευαστεί και η επαυξημένη δομή των 3000+

Είναι κανένας που τον πιστεύει;

– Τα ψέματα ότι η νέα δομή στη Ζερβού θα είναι κλειστή, όταν με το ΦΕΚ της χωροθέτησης και κατασκευής στα 200 στρέμματα που ο ίδιος υπογράφει στις 29/5/20, αναφέρει ότι οι δομές είναι ανοιχτές: Προφανώς άλλα λέει σε μας εδώ και άλλα στην ΕΕ, που ζητάει χρηματοδότηση.

– Παραβιάζει τον δημοσιοϋπαλληλικό κώδικα και τοποθετεί διευθυντές της Τεχνικής Υπηρεσίας και της Νομικής Υπηρεσίας του υπουργείου μετακλητούς υπαλλήλους – συμβούλους του, οι οποίοι δεν ορκίζονται στο Σύνταγμα και τους νόμους του κράτους για να διαφυλάττουν το δημόσιο συμφέρον, αλλά υπακούουν μόνο στον υπουργό και θα φύγουν μαζί του. Τον έχει καταγγείλει η ΑΔΕΔΥ και η Ομοσπονδία Μηχανικών του Δημοσίου.

– Παραβιάζει ωμά και κατάφωρα την πολεοδομική και περιβαλλοντική νομοθεσία σχετικά με τις χρήσεις γης για την οργάνωση οικιστικού χώρου, όταν με τρεις γραμμές (!!!) σε ΦΕΚ χωροθετεί και δίνει άδεια κατασκευής σε 200 στρέμματα στη Ζερβού. Στοιχειωδώς ούτε μια Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων στην περιοχή Ζερβού δεν εκπόνησαν, όταν θα έχουμε διαβίωση 3.000 ανθρώπων σε μια έκταση 245 στρεμμάτων.

Αν θέλει κάποιος να δημιουργήσει μια μικρή κτηνοτροφική μονάδα στην ίδια περιοχή, θα χρειαστεί μελέτες, άδειες, εγκρίσεις και έναν χρόνο τουλάχιστον για να τα ετοιμάσει.

– Δημοπρατεί εξόφθαλμα παράτυπα στις 30/7/20 με τη διαδικασία τους κατεπείγοντος και με κλειστή διαδικασία έργο ύψους 132,8 εκατομμυρίων € (!!) χωρίς να υπάρχουν οι απαραίτητες μελέτες, εγκρίσεις και αδειοδοτήσεις και μάλιστα με χρηματοδότηση από το ΠΔΕ (χρήματα του ελληνικού λαού).

Είναι προφανές το δώρο σε τρεις φιλικές τους εταιρείες ΑΚΤΩΡ, ΤΕΡΝΑ, ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ, οι οποίες πήραν από 1 εκ. € τον Φεβρουάριο για τις περιφράξεις των επαγμένων εκτάσεων σε Λέσβο, Χίο, Σάμο.

– Αντί ο υπουργός και η κυβέρνηση της ΝΔ να μεταφέρουν τους υπεράριθμους πληθυσμούς προσφύγων/μεταναστών στην ηπειρωτική χώρα, να ολοκληρώσουν άμεσα την κατασκευή της ήδη δημοπρατημένης δομής των 1.200 ατόμων στη Ζερβού, ώστε να γίνει η μετεγκατάσταση και να κλείσει το «κολαστήριο» της Σάμου,

– εκβιάζει ο υπουργός τη δημοτική Αρχή, το δημοτικό συμβούλιο και τους κατοίκους του δήμου μας, όταν ωμά και απροκάλυπτα λέει «ή δεχόσαστε αυτά που εμείς, η κυβέρνηση της ΝΔ, σχεδιάζουμε ή αλλιώς δεν κλείνει η απαράδεκτη «φαβέλα»-ΚΥΤ που έχετε δίπλα και μέσα στην πόλη της Σάμου» με όλες τις αρνητικές συνέπειες ανασφάλειας που βιώνουν καθημερινά οι συμπολίτες μας, αλλά και τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων/μεταναστών.

– Γράφει στα παλιά του υποδήματα ο υπουργός την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου του δήμου μας, που υπό το βάρος της ευθύνης και της αλληλεγγύης, με συντριπτική πλειοψηφία, αποδεχθήκαμε να γίνει το νέο ΚΥΤ στη Ζερβού, όπως είχε αποφασιστεί από την προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ [αρ. απόφ. 3215 ΦΕΚ 2759/19] για μετεγκατάσταση και λειτουργία του νέου ΚΥΤ στη θέση Ζερβού χωρητικότητας 1.200 ατόμων με κατάργηση του υφιστάμενου.

Ήταν τόσο αναλυτική και τεκμηριωμένη η κριτική, που ο υπουργός όχι μόνο δεν διαμαρτυρήθηκε, αλλά δεν απάντησε ούτε στη δευτερολογία του επί των όσων καταγγείλαμε.

Τελικά αυτό που έμεινε είναι ότι ο υπουργός κ. Μηταράκης και η κυβέρνηση της Ν.Δ. επιμένουν στον σχεδιασμό και την υλοποίηση των πολιτικών τους για μετατροπή των νησιών του ανατολικού Αιγαίου σε τεράστιες ανθρωποφυλακές προσφύγων/μεταναστών” καταλήγει ο κ. Ζάχαρης.

Διαβάστε τις ειδήσεις μας στο Google

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook και στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο Twitter

Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο YouTube

Βρείτε τα φτηνότερα αεροπορικά εισιτήρια με την εφαρμογή Low Fare Calendar!

Discover the best flight deals with Aegean Airlines Low Fare Calendar!