Ταιριάζει αλήθεια το κρεμμύδι με το σαμιώτικο κρασί; Απ’ ό,τι φαίνεται ταιριάζει, ειδικότερα αν πρόκειται για τα ονομαστά “κρεμμύδια Κουμέικων” και την έκθεση φωτογραφίας που διοργανώνει την Παρασκευή 28 Αυγούστου, από τις 8 το βράδυ, η Κοινότητα Κουμέικων, υπό την αιγίδα του δήμου Δυτικής Σάμου.

Στην έκθεση φωτογραφίας, που είναι ανοικτή στο κοινό με τήρηση όλων των πρωτοκόλλων ασφαλείας, θα συμμετέχει και ο Ενιαίος Οινοποιητικός Αγροτικός Συνεταιρισμός Σάμου, που θα προσφέρει τα ξηρά και γλυκά κρασιά του.

Διαχρονικά οι Σαμιώτες έτρεφαν και τρέφουν μεγάλη αγάπη για το κρεμμύδι, γι’ αυτό και παλαιότερα τους έλεγαν “κριμμδάδις”, ιδίως τους κατοίκους της περιοχής Βελανιδιάς Κουμέικων και Μαραθοκάμπου, για τις μεγάλες ποσότητες κρεμμυδιών που καλλιεργούσαν κι εξήγαγαν στα νησιά και τα μικρασιατικά παράλια, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η συγγραφέας Έλσα Χίου στο βιβλίο “Πατριδογευσία”, εκδόσεως της εφημερίδας “Χαραυγή”.

“Το κρεμμύδι το ταχύ, κάνει άντερο παχύ.

Και το σκόρδο την ημέρα δίνει στην καρδιά αγέρα…”.

Οι μνήμες της κρεμμυδοκαλλιέργειας, κυρίως στην περιοχή της Βελανιδιάς αναβίωναν με ξεχωριστό τρόπο τα τελευταία χρόνια στα Κουμέικα, όπου η τοπική κοινότητα διοργάνωνε με επιτυχία γιορτές κρεμμυδιού.

Φέτος, λόγω Covid-19, οι εκδηλώσεις θα περιοριστούν σε έκθεση φωτογραφίας με δημιουργίες του φωτογράφου Χρυσόστομου Γαλαθρή, ο οποίος επιλέχτηκε να συμμετάσχει στην ομάδα φωτογραφίας της σειράς “Crown”, που παρουσιάζεται στο Netflix.

Για την εκτύπωση των έργων που θα παρουσιαστούν στην έκθεση φωτογραφίας, είχε μεριμνήσει η πρ. πρόεδρος του ΔΟΠΠΟΝΑΣ, Άννη Ανδρεάδη.