Να ικανοποιηθούν άμεσα τα “δίκαια” αιτήματα των εργαζομένων του “Βοήθεια στο Σπίτι” απαίτησαν το Εργατικό Κέντρο Σάμου και οι εργαζόμενοι του προγράμματος, στη συνάντηση που είχαν την Παρασκευή με τον δήμαρχο Ανατολικής Σάμου, Γιώργο Στάντζο, και τον αντιδήμαρχο Δυτικής Σάμου, Γιώργο Διακοσταμάτη.

Σύμφωνα με το ΕΚΣ, οι εν λόγω εργαζόμενοι “ακόμη μια φορά είναι απλήρωτοι, ενώ τους διακατέχει δικαιολογημένη ανησυχία και αβεβαιότητα αφού οι συμβάσεις τους λήγουν τον επόμενο μήνα. Ταυτόχρονα καθημερινά όλο αυτό το διάστημα της πανδημίας βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, προσφέροντας φροντίδα σε ηλικιωμένους, ΑΜΕΑ, άτομα που έχουν ανάγκη γενικότερα.

Οι όποιες καθυστερήσεις, γραφειοκρατικές αγκυλώσεις κλπ δεν μπορούν να αποτελούν άλλοθι για να διαιωνίζεται και να επαναλαμβάνεται διαρκώς η ομηρία και η μη αμειβόμενη εργασία. Οι εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι ενώ τα χρήματα έχουν σταλεί από τον φορέα που είναι υπεύθυνος για την αποστολή τους (Ε.Ε.Τ.Α.Α.). Η υπομονή που μας προτείνουν οι δύο δημοτικές αρχές και τα λόγια στήριξης δεν αρκούν, θέλουμε και πράξεις άμεσες και προς το συμφέρον των εργαζόμενων” δηλώνουν οι εκπρόσωποι του Εργατικού Κέντρου και οι εργαζόμενοι του “Βοήθεια στο Σπίτι”.

Απαιτούν από την κυβέρνηση και τους δήμους να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να δώσουν τέλος “στην άθλια αυτή κατάσταση”.

Συγκεκριμένα, ζητούν:

“Να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας όλων των εργαζομένων και μετά τη λήξη των συμβάσεων στα τέλη Σεπτέμβρη, με πλήρη κρατική χρηματοδότηση, ώστε να συνεχίσουν να παρέχουν εργασία σε ηλικιωμένους, ΑΜΕΑ και άλλους συνανθρώπους στα νησιά που χρήζουν βοήθειας.

Άμεσα να πληρωθούν τα δεδουλευμένα τους. Για όσο παραμένουν απλήρωτοι, να υπάρχει αναστολή πληρωμών σε Δημόσιο, τράπεζες. Καμιά διακοπή ρεύματος, νερού, τηλεφώνου, κατάσχεση και πλειστηριασμός.

Η όποια καθυστέρηση στις αποφάσεις των δημοτικών συμβουλίων, στην υλοποίηση αυτών ή στη δημοσιοποίηση στο ΦΕΚ της ένταξης των εργαζομένων στις κοινωνικές υπηρεσίες του δήμου και στη μισθοδοσία του τακτικού προσωπικού, καθώς και η διασφάλιση των θέσεων εργασίας τους, μέχρι να βγουν οι οριστικές αποφάσεις του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ, πρέπει να λυθεί άμεσα.

Πάγια θέση μας η μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων και η πρόσληψη περισσότερου προσωπικού με βάση τις ανάγκες. Ο διαγωνισμός του ΑΣΕΠ δε διασφαλίζει ότι όλοι όσοι σήμερα εργάζονται θα προσληφθούν και αύριο” αναφέρουν η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Σάμου και οι εργαζόμενοι του “Βοήθεια στο Σπίτι”.