Το πρόγραμμα “Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός” θεσμοθετεί φέτος το καλοκαίρι το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, συνδέοντας την αρχαία ελληνική παράδοση με το σύγχρονο πολιτισμό.

Τοποθεσίες μεγάλης ιστορικής σημασίας και αρχαιολογικής αξίας φιλοξενούν ένα πλούσιο πρόγραμμα, με περισσότερες από 265 εκδηλώσεις σε 120 αρχαιολογικούς χώρους και σε περισσότερες από 41 περιφερειακές ενότητες της χώρας, τηρώντας πάντα τα μέτρα ασφάλειας των θεατών και του προσωπικού.

Σε αυτό το πλαίσιο, και στη Σάμο θα πραγματοποιηθούν δύο συναυλίες του μουσικού συνόλου Encardia, στο Αρχαίο Θέατρο Πυθαγορείου, στις 26 και 27 Αυγούστου, στις 20:30. Τις διοργανώνει η Εθνική Λυρική Σκηνή.

Η εκδήλωση προσφέρεται δωρεάν από το υπουργείο Πολιτισμού & Αθλητισμού, η είσοδος θα είναι ελεύθερη, με δηλώσεις συμμετοχής-προκράτηση θέσης στους παρακάτω συνδέσμους:

Για τη συναυλία της Τετάρτης 26/8.

Για τη συναυλία της Πέμπτης 27/8.

Οι θεατές που έχουν προβεί σε κράτηση θέσης, παρακαλούνται να προσκομίσουν εκτυπωμένο το αποδεικτικό κράτησης που έχουν λάβει ηλεκτρονικά.

Κατά την προσέλευση και κατά την αποχώρηση η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική.

Οι θεατές θα πρέπει να τηρούν τις οδηγίες και συστάσεις της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Covid-19 του υπουργείου Υγείας και ως προς τον κανόνα της απόστασης του 1,5 μέτρου για την ασφαλή προσέλευση, αποχώρηση και παραμονή τους στον χώρο της εκδήλωσης.

Μουσικό σύνολο Encardia

Οι Encardia, η ιδιότυπη αυτή μουσική κολλεκτίβα, αποτελεί ένα από τα πλέον καταξιωμένα στη χώρα και διεθνώς ελληνικά σχήματα της world μουσικής. Έχοντας διαγράψει μια λαμπρή πορεία εδώ και περίπου δύο δεκαετίες, εξακολουθούν να εμπνέονται και να δημιουργούν μουσικές και τραγούδια μέσα από την πλούσια παραδοσιακή και γεμάτη ενέργεια μουσική της Κάτω Ιταλίας, τα ελληνόφωνα χωριά της Grecia Salentina, αλλά και της ευρύτερης περιοχής της Μεσογείου. Στις καλοκαιρινές τους συναυλίες, οι Encardia θα μας ταξιδεύουν μουσικά στα απόμακρα χωριά της Καλαβρίας, στις όμορφες περιοχές του Σαλέντο και σ’ όλα εκείνα τα μέρη που μιλούν ακόμη Γκρεκάνικα κι άλλες τοπικές διαλέκτους. Ένα πολύχρωμο μωσαϊκό διαλέκτων και ήχων με παραδοσιακές ταρανέλτες και ερωτικά τραγούδια. Μια διονυσιακή γιορτή θερινής νυκτός.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει: Pizzica di San Vito (παραδοσιακή ταραντέλα πίτσικα από την πόλη Άγιος Βίτος των Νορμανδών –San Vito dei Normanni– στην Απουλία του ιταλικού Νότου), Vavel (μουσική του ακορντεονίστα Βαγγέλη Παπαγεωργίου σε ναπολιτάνικο ρυθμό, πάνω σε μια αραβική φράση), Nifta Maiou (ερωτικό τραγούδι των Encardia σε παραδοσιακή διάλεκτο Γκρίκο), La tarantella del Gargano (Montanara) (παραδοσιακή ταραντέλα από την περιοχή του Γκάργκανο σε τοπική διάλεκτο), Pizzica di Cosimino (παραδοσιακή ταραντέλα πίτσικα από την περιοχή του Σαλέντο της Κάτω Ιταλίας), Kalinifta (κλασικό ερωτικό και παραδοσιακό τραγούδι από το χωριό Καλημέρα του Σαλέντο) κ.ά.

Συμμετέχουν:

Bαγγέλης Παπαγεωργίου (ακορντεόν, φυσαρμόνικα, τραγούδι),

Μιχάλης Κονταξάκης (κιθάρα, τραγούδι),

Ναταλία Κωτσάνη (τραγούδι, κιθάρα, καστανιέτες),

Δημήτρης Τσεκούρας (κοντραμπάσο, τραγούδι),

Κώστας Κωνσταντάτος (κρουστά, μαντολίνο, τραγούδι),

Δάφνη Σταθάτου, Αναστασία Δρούγα, Jan Labner (χορός),

Πασχάλης Κολέντσης (τεχνικός ήχου)

Και η “Ηδύλη”

Στις δύο αυτές συναυλίες του “Encardia” θα συμμετάσχει τιμητικά και η χορωδία του σαμιακού Συλλόγου Μουσικής και Πολιτιστικής Δημιουργίας “Ηδύλη”, μετά από πρόσκληση των μελών του συγκροτήματος.

Η χορωδία θα τραγουδήσει μαζί με τους “Encardia” κάποια χαρακτηριστικά τραγούδια από την παράδοση των ελληνοφώνων της Κάτω Ιταλίας, σε διδασκαλία του μαέστρου της Γιώργου Κουμαραδιού.