Αναχώρησε το πρωί της Πέμπτης από το αεροδρόμιο “Ελευθέριος Βενιζέλος” της Αθήνας η πρώτη πτήση τσάρτερ με εθελούσιες επιστροφές 134 μεταναστών Ιρακινής υπηκοότητας προς την χώρα καταγωγής τους, στο πλαίσιο υλοποίησης του προγράμματος των “Υποβοηθούμενων Εθελούσιων Επιστροφών” (AVRR).

Η σημερινή πτήση με επιστροφές προς χώρα καταγωγής είναι η πρώτη και η πολυπληθέστερη που έγινε μέχρι σήμερα στην Ελλάδα, αλλά και μεταξύ των μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το πρόγραμμα των εθελούσιων επιστροφών υλοποιείται σε συνεργασία με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ), στο πλαίσιο του Ταμείου Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης (ΤΑΜΕ) του Εθνικού Προγράμματος 2014-2020, και συγχρηματοδοτείται κατά 75% από το Ευρωπαϊκό ΤΑΜΕ και 25% από εθνικούς πόρους.

Και τα 134 άτομα που επέστρεψαν στο Ιράκ είχαν υποβληθεί σε τεστ ανίχνευσης Covid-19 από κλιμάκια του ΕΟΔΥ και, σύμφωνα με τα διαγνωστικά αποτελέσματα, όλα τα τεστ ήταν αρνητικά.

Οι έως 5.000 επωφελούμενοι του προγράμματος προβλέπεται να λάβουν οικονομική βοήθεια 2.000 ευρώ σε μετρητά, αποκλειστικά και μόνον εάν έχουν φτάσει και διαμένουν στη Λέσβο, τη Χίο, τη Σάμο, τη Λέρο ή την Κω πριν τις 31.12.2019 και δεν κατάγονται από τη Γκάνα, τη Σενεγάλη, το Τόγκο, τη Γκάμπια, το Μαρόκο, την Αλγερία, την Τυνησία, τη Γεωργία, την Ουκρανία, την Ινδία ή την Αρμενία. Στο πλαίσιο αυτό παρέχονται οικονομικά κίνητρα σε αιτούντες άσυλο, για να παραιτηθούν από το αίτημα ασύλου και να επιστρέψουν οικειοθελώς στις πατρίδες τους.

Κατά τη σημερινή αναχώρηση παρόντες στο αεροδρόμιο “Ελευθέριος Βενιζέλος” ήταν ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, ο αναπληρωτής υπουργός, Γιώργος Κουμουτσάκος, ο πρέσβης του Ιράκ στην Ελλάδα, Σορς Χαλίντ Σαΐντ, κι ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης, Τζιανλούκα Ρόκκο.

Σε δήλωσή του, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, σημείωσε: “Εργαζόμαστε σκληρά με σχέδιο και μετρήσιμα αποτελέσματα σε όλους τους τομείς, εφαρμόζοντας μια αυστηρή, αλλά δίκαιη μεταναστευτική πολιτική. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό ότι ξεκίνησε σήμερα το πρόγραμμα των εθελοντικών επιστροφών σε χώρες προέλευσης, επιστρέφοντας μετανάστες με αξιοπρέπεια και ασφάλεια στις χώρες τους. Πραγματοποιούμε σήμερα τη μεγαλύτερη εθελοντική επιστροφή που έχει γίνει φέτος στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τη μεγαλύτερη που έχει κάνει ποτέ η χώρα μας. Σε συνδυασμό με τη φύλαξη των συνόρων μας, η αποσυμφόρηση των νησιών μας, αλλά και όλης της χώρας γίνεται πράξη, βήμα – βήμα. Θα συνεχίσουμε τις εθελοντικές επιστροφές. Έχουμε ως στόχο να φθάσουμε τις 5.000 μέσα στο 2020, δίνοντας σε αυτή τη διαδικασία την απόλυτη προτεραιότητα σε αυτούς που βρίσκονται σήμερα στα νησιά του Αιγαίου”.

Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Γιώργος Κουμουτσάκος, δήλωσε πως “η σημερινή πτήση επαναπατρισμού προς το Ιράκ είναι η πρώτη και μεγαλύτερη που έχει γίνει αυτή τη χρονιά στην Ευρώπη και η πολυπληθέστερη πτήση επαναπατρισμού που έχει γίνει ποτέ στην Ελλάδα, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης. Είναι μια ξεχωριστή ημέρα. Όλοι όσοι συμμετέχουν σε αυτήν την προσπάθεια είναι ικανοποιημένοι: Η Ελλάδα, γιατί με αυτό το πρόγραμμα βοηθά, κατά κύριο λόγο, στην αποσυμφόρηση των νησιών. Οι ίδιοι οι συμμετέχοντες, οι άνθρωποι που επιστρέφουν στην πατρίδα τους ξεκινώντας μια καινούργια ζωή στον τόπο τους με αξιοπρέπεια. Και η χώρα καταγωγής τους, το Ιράκ, διότι ξέρει ότι αυτοί οι άνθρωποι θα μπορούν πλέον να ενισχύσουν τις τοπικές κοινωνίες και οικονομίες. Ένα σχέδιο που ξεκίνησε σαν πρωτόγνωρη σκέψη γίνεται σήμερα πραγματικότητα, χάρη στη στήριξη του πρωθυπουργού, που την πίστεψε και την υποστήριξε. Χάρη στη στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που επίσης πίστεψε σε αυτό το πρόγραμμα και το χρηματοδότησε, καθώς επίσης και του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης, που ήταν απαραίτητος και δούλεψε πολύ για να το φέρουμε σε πέρας. Και, βέβαια, η πρεσβεία του Ιράκ με μία στενή, αποτελεσματική και συνεπή συνεργασία. Θεωρώ ότι αυτή η συνεργασία για ένα κρίσιμο ζήτημα, όπως η μετανάστευση, δημιουργεί πλέον στέρεη βάση για ακόμα μεγαλύτερη ανάπτυξη των διμερών σχέσεων Ελλάδας και Ιράκ. Πράγματι, η συνεργασία ήταν υποδειγματική. Συνεχίζουμε με σκοπό να φέρουμε αποτελέσματα προς όφελος όλων”.

Φωτογραφίες από τη σημερινή αναχώρηση: Υπ. Μετανάστευσης και Ασύλου