Το αίτημα να συζητηθεί εκτός ημερήσιας διάταξης “η δημοπράτηση της υπερδομής στη Ζερβού σε 200 στρέμματα” έθεσε στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ανατολικής Σάμου, τη Δευτέρα στο δημαρχιακό μέγαρο Πυθαγορείου, η δημοτική παράταξη “η Σάμος αλλάΖΕΙ”, ωστόσο οι άλλες παρατάξεις δεν συναίνεσαν.

Στην τοποθέτησή του ο επικεφαλής της παράταξης, Νίκος Ζάχαρης, έκανε σύντομη αναδρομή στο πώς διαμορφώνονται οι εξελίξεις. Όπως αναφέρει σήμερα, “ενημερώσαμε τους δημοτικούς συμβούλους ότι το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου με εθνικούς πόρους του ΠΔΕ, ύψους 132,8 εκ. €, προκήρυξε διαγωνισμό για «κατασκευή περιφερειακών υπηρεσιών, δομών κλπ. στα νησιά Σάμο, Κω και Λέρο», δηλαδή τη δημοπράτηση της εξαγγελθείσας από την κυβέρνηση της ΝΔ υπερδομής στη θέση Ζερβού για 5.000+ άτομα σε νέα 200 στρέμματα. Στις 23/7 με υπουργική απόφαση ο υπουργός κ. Μηταράκης όρισε Επιτροπή Διενέργειας Διαγωνισμού και ημερομηνία κατάθεσης προσφορών την 30/7/20, δηλαδή σε 7 ημέρες (!) και κάλεσε μόνο 5 κατασκευαστικές εταιρείες με τη διαδικασία του κλειστού διαγωνισμού και την επίκληση του κατεπείγοντος, τοποθετώντας μάλιστα τακτικό μέλος της Επιτροπής Διαγωνισμού τον Δήμαρχο Αν. Σάμου κ. Γ. Στάντζο (!).

Προκαλέσαμε έκτακτη σύσκεψη στο δημαρχείο στις 28/7, στην οποία δεν συμμετείχαν όλοι οι επικεφαλής δημοτικών παρατάξεων (δεν παραβρέθηκαν οι επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης και της Ανατροπής). Θέσαμε επιτακτικά το αίτημα να διερευνήσουμε τη δυνατότητα, με ένδικα μέσα κατ’ αρχήν, ώστε να προσφύγουμε δικαστικά για μην προχωρήσει αυτή η διαγωνιστική διαδικασία, η οποία πάσχει πολλαπλώς για τη νομιμότητά της και βέβαια παραβιάζει κατάφωρα την απόφαση του Δημοτικού μας Συμβουλίου, που λέει ότι, πέραν των έργων που ήδη κατασκευάζονται για 1.200 άτομα, δεν δεχόμαστε άλλη δομή στη Ζερβού. Ο δήμαρχος κ. Στάντζος και η δημοτική Αρχή, καθώς και ο κ. Κατρακάζος δεν έδειξαν καμία διάθεση σύγκρουσης με την κυβερνητική πολιτική στο συγκεκριμένο ζήτημα κατασκευής της υπερδομής στη Ζερβού, υποκύπτοντας στα εκβιαστικά διλήμματα που βάζει ο κ. Μηταράκης: «ή δεχόσαστε την υπερδομή των 5.000+ στη Ζερβού ή δεν κλείνει το ΚΥΤ στο Βαθύ».

Τελικά ζητήσαμε το θέμα να έρθει άμεσα σε έκτακτη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου και ο πρόεδρος του Δ.Σ. είπε ότι θα είναι στο προσεχές δημοτικό συμβούλιο, που με έκπληξη είδαμε ότι δεν περιλαμβανόταν στα 14 θέματα της ημερήσιας διάταξης.

Θέσαμε στο δημοτικό συμβούλιο το αίτημα για συζήτηση και λήψη απόφασης με την οποία θα επαναβεβαιώναμε την απόφαση του δημοτικού μας συμβουλίου (της 9/3/2020), θα καταγγέλλαμε τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Μηταράκη, ο οποίος γράφει στα παλιά του υποδήματα την απόφαση του δημοτικού μας συμβουλίου, και θα θέταμε επιτακτικά και έντονα το πάγιο αίτημά μας για άμεσες και μαζικές μεταφορές προσφύγων/μεταναστών από τη Σάμο στην ηπειρωτική χώρα, παράδοση του ΚΥΤ των 1.200 ατόμων στη Ζερβού (που έχει καθυστερήσει απαράδεκτα) και κλείσιμο της απαράδεκτης «φαβέλας» που ονομάζεται ΚΥΤ στο Βαθύ Σάμου.

Δυστυχώς, όλες οι άλλες παρατάξεις, για τους λόγους που ο καθένας μπορεί να ερμηνεύσει, δεν συναίνεσαν να συζητηθεί το θέμα, παραπέμποντάς το στις καλένδες και δίνοντας έτσι πολιτική στήριξη στον κ. Μηταράκη και την κυβέρνησης της Ν.Δ. στον σχεδιασμό και την υλοποίηση των πολιτικών τους για μετατροπή των νησιών του ανατολικού Αιγαίου σε τεράστιες ανθρωποφυλακές προσφύγων/μεταναστών.

ΥΓ.1. Οι γνωστές τρεις (3) κατασκευαστικές εταιρείες ΑΚΤΩΡ, ΤΕΡΝΑ, ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ είναι τελικά αυτές που στην τελική ευθεία θα «μοιραστούν» τα έργα στα νησιά.

ΥΓ.2. Ελπίζουμε να μην εξελιχθεί στο μεγάλο ΣΚΑΝΔΑΛΟ του ΑΙΓΑΙΟΥ” καταλήγει ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης “η Σάμος αλλάΖΕΙ”, Νίκος Ζάχαρης.

 

Tα φτηνότερα αεροπορικά εισιτήρια με την εφαρμογή Low Fare Calendar της Aegean!

Discover the best flight deals with Aegean Airlines Low Fare Calendar!