Ξεκίνησε σήμερα, Τρίτη, η επιτόπια καταγραφή των ιστορικών κτηρίων σε Βαθύ και Άνω Βαθύ. Ο δήμος Ανατολικής Σάμου είναι ένας από τους συμμετέχοντες στο πρόγραμμα “InterRegional Heritage Management e-System” (IRC-HERMES), το οποίο χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα InterregBalkan – Mediterranean, με συνολική χρηματοδότηση πράξης 1.026.215 ευρώ, και στηρίζεται στην εξαιρετικά πετυχημένη μεθοδολογία καταγραφής ιστορικών οικισμών “HERMeS” στην Ερμούπολη (Σύρος).

Μέσω του IRC-HERMES, ο δήμος Ανατολικής Σάμου θα αποκτήσει, με τη βοήθεια επιτόπιων καταγραφών, ένα καινοτόμο σύστημα ψηφιακής διαχείρισης για 1.200 ιστορικά κτήρια στο Βαθύ και το Άνω Βαθύ, από τα οποία θα προκύψουν ιδιαίτερα χρήσιμα συμπεράσματα για την κατάστασή τους, τις απαιτήσεις συντήρησης και προστασίας, καθώς και την ιστορική και αρχιτεκτονική τους αξία.

Οι καταγραφές θα γίνουν τόσο στο εξωτερικό των κτηρίων, όσο και στο εσωτερικό τους. Το συνεργείο καταγραφών θα τηρεί όλα τα μέτρα υγειονομικής ασφάλειας προκειμένου να προστατευθούν τόσο τα μέλη του, όσο και οι κάτοικοι. Θα γίνει και καταγραφή σε “σφαίρες” υψηλής ανάλυσης (4Κ) του 70% του πολεοδομικού ιστού των οικισμών, με στόχο να δημιουργηθούν εικονικές περιηγήσεις για τουριστική προβολή.

Ο δήμος παρακαλεί τους δημότες και κατοίκους σε Βαθύ και Άνω Βαθύ να διευκολύνουν τις καταγραφές των ιστορικών κτηρίων, που θα γίνουν από το εξειδικευμένο συνεργείο.

Όπως σημειώνει, το έργο αυτό στο οποίο συμμετέχει είναι εξαιρετικής σημασίας, καθώς εντάσσεται στις ψηφιακές δράσεις που θα συμβάλουν στη μελλοντική τουριστική προβολή των οικισμών σε μια δύσκολη περίοδο, όπου παγκοσμίως παρατηρείται η μετάβαση σε εικονική/διαδικτυακή προβολή των ιστορικών πόλεων. “Η Σάμος μας σε αυτή τη μετάβαση θα είναι πρωτοπόρος με τη βοήθεια του IRC-HERMES” δηλώνει η δημοτική Αρχή.

Στο μεταξύ, το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου (ΤΕΠΑΚ), με την υποστήριξη της Ελληνικής Εταιρείας Πολιτισμού και Περιβάλλοντος (ΕΛΛΕΤ) και του Ερευνητικού Κέντρου “Αθηνά”, αναλαμβάνει να αναπτύξει σειρά ψηφιακών εφαρμογών με στόχο την εκπαίδευση στα τοπικά σχολεία της Σάμου, αλλά και την ενημέρωση και προσέλκυση επισκεπτών και τουριστών. Στο ίδιο έργο είναι ενταγμένοι ακόμη τρεις οικισμοί της παγκόσμιας λίστας πολιτιστικής κληρονομιάς της Unesco: η Κέρκυρα, το Αργυρόκαστρο και η Οχρίδα.

Φωτογραφίες: Δήμος Ανατολικής Σάμου