Ο Γιώργος Κολλάρος. Φωτογραφία: Νίκος Δραπανιώτης

Στον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότη Μηταράκη, απευθύνεται με επιστολή του ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ανατολικής Σάμου, Γιώργος Κολλάρος. Τον προσκαλεί τη Δευτέρα στη συνεδρίαση στη Σάμο, ώστε να ενημερώσει τη δημοτική Αρχή και την τοπική κοινωνία για όσα δεν τηρούνται σε σχέση με την αποσυμφόρηση του νησιού και τη νέα υπερδομή στη Ζερβού. Τονίζει δε πως άλλη ήταν η απόφαση των νησιωτών κι άλλα τελικά γίνονται στην πράξη.

Πιο αναλυτικά, ολόκληρη η επιστολή του κ. Κολλάρου προς τον κ. Μηταράκη έχει ως εξής:

“Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ,

Με την με αριθμό πρωτ. 366/23-7-2020 απόφασή σας, αποφασίσατε τη συγκρότηση 7μελούς επιτροπής προκειμένου αυτή να διενεργήσει διαγωνισμό για την υλοποίηση του έργου «Κατασκευή Περιφερειακών Υπηρεσιών δομών και διακριτών χώρων στα νησιά Σάμο, Κω και Λέρο» με προϋπολογισμό 107.000.000 ευρώ. Μεταξύ των μελών και μετά από εισήγηση-πρόταση της ΚΕΔΕ περιλαμβάνεται και ο Δήμαρχος Ανατολικής Σάμου, του οποίου η τοποθέτηση έγινε εν αγνοία του, άλλωστε στις 27/7/2020 με επιστολή του εξέφρασε απερίφραστα την αντίθεσή του, δηλώνοντας ότι η συμμετοχή του στην εν λόγω επιτροπή δεν είναι ούτε αποδεκτή, ούτε ανεκτή.

Επειδή όπως γνωρίζετε ότι το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ανατολικής Σάμου με την με αριθμό 34/25-2-2020 απόφασή του δεν αποδέχτηκε και απέρριψε τον σχεδιασμό της κυβέρνησης για τη δημιουργία στο νησί υπερδομής φιλοξενίας μεταναστών-προσφύγων, απαίτησε δε την κατάργηση της Π.Ν.Π. που αφορούσε τις επιτάξεις στη περιοχή Ζερβού και έθεσε ως βασικό αίτημα και στόχο τον άμεσο απεγκλωβισμό του νησιού από πρόσφυγες και μετανάστες και τη μεταφορά τους στην Ηπειρωτική Ελλάδα και στις Ευρωπαϊκές χώρες. Με την εν λόγω απόφαση αποδεχτήκαμε ΜΟΝΟ μικρή δομή πρώτης υποδοχής, καταγραφής και ταυτοποίησης στο νησί με οριστική ΔΙΑΚΟΠΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ και ΚΛΕΙΣΙΜΟ του υφιστάμενου ΚΥΤ της πόλεως Σάμου, τέλος ζητούσαμε να δοθούν από το Υπουργείο σας ΑΜΕΣΑ γραπτές εγγυήσεις για το κλείσιμο και για την παραχώρηση κατά κυριότητα του γηπέδου (ΚΥΤ) στον Δήμο Ανατολικής Σάμου.

Αυτή είναι η απόφαση του Δημοτικού μας συμβουλίου, αυτή θα τηρήσουμε απαρέγκλιτα και με βάση το περιεχόμενο της θα πορευθούμε και θα ενεργήσουμε στο μέλλον.

Επειδή, παρά την αντίθετη βούληση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της τοπικής κοινωνίας, το Υπουργείο σας ετσιθελικά προχωράει στη διενέργεια διαγωνισμού για το προαναφερόμενο έργο, καθώς και στην υπογραφή σύμβασης για την κατασκευή Περιφερειακών Υπηρεσιών δομών και διακριτών χώρων στο νησί της Σάμου.

Επειδή με βάση την προκήρυξη και το περιεχόμενο της σύμβασης περιλαμβάνονται πλην των άλλων και κατασκευές για καταλύματα μικρής διάρκειας παραμονής και με δεδομένο ότι η Δημοτική Αρχή, οι Δημοτικές παρατάξεις και ο λαός της Σάμου έχουν πλήρη άγνοια του περιεχομένου των διοικητικών διαδικασιών, της μελέτης, της σύμβασης και γενικά του έργου (υπερδομής) το οποίο σκοπεύετε να υλοποιήσετε, σας καλούμε να μας γνωστοποιήσετε εγγράφως τι ακριβώς θα περιέχει η δομή αυτή και τι είδους κατασκευές θα γίνουν στην έκταση αυτή.

Συνακόλουθα ζητάμε να μας πληροφορήσετε εγγράφως γιατί καθυστερεί η ολοκλήρωση των εργασιών του ΚΥΤ Ζερβού, χρονοδιάγραμμα αποπεράτωσής του και επιτέλους γιατί δεν επισπεύδονται οι διαδικασίες χορήγησης ασύλου, καθώς και η αποσυμφόρηση του νησιού, που στενάζει καθημερινά από τα προβλήματα που προκύπτουν λόγω της λειτουργίας της ακατάλληλης και επικίνδυνης δομής στη πόλη της Σάμου.

Σε κάθε περίπτωση, προκειμένου να αποσαφηνιστούν και να απαντηθούν πλείστα όσα ερωτήματα που αφορούν την επέκταση του ΚΥΤ, το υπό κατασκευή ΚΥΤ Ζερβού, η υφιστάμενη δομή στην πόλη και προκειμένου η τοπική κοινωνία να πληροφορηθεί από τα καθ’ ύλην αρμόδια χείλη τι πραγματικά συμβαίνει και τι πρόκειται να γίνει στο άμεσο μέλλον, ζητάμε την παρουσία σας στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 3 Αυγούστου ώρα 19.00 μ.μ.

Ευελπιστούμε ότι θα έχουμε άμεσα την απάντησή σας”.