Υπό μερικό έλεγχο τέθηκε άμεσα η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε το απόγευμα της Τετάρτης στην πόλη της Σάμου, σε οικόπεδο εντός κατοικημένης περιοχής, κοντά στο δημοτικό στάδιο.

Η πυροσβεστική, που ειδοποιήθηκε στις 19:17 κι έσπευσε σε τρία λεπτά στο σημείο με 5 οχήματα και 12 πυροσβέστες, ανέλαβε, με τη συνδρομή και εθελοντών, την πλήρη κατάσβεση της φωτιάς, που ξέσπασε σε εγκαταλελειμμένη γεωργική έκταση με ξερά χόρτα και θάμνους και έκαψε 0,5 στρέμμα.

Δείτε φωτογραφικά στιγμιότυπα, που “ανέβασε” ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Σαμίων, Δημήτρης Βογιατζής, σημειώνοντας: “Η προσφορά σας ανεκτίμητη, συγχαρητήρια στις δυνάμεις της πυροσβεστικής και στα εθελοντικά πυροσβεστικά κλιμάκια που με την άμεση και έγκαιρη παρέμβαση τους αποφύγαμε τα χειρότερα!”.

Κίνδυνος πυρκαγιάς και τις επόμενες μέρες

Στο μεταξύ, η Περιφερειακή Πυροσβεστική Διοίκηση Βορείου Αιγαίου, δεδομένου ότι οι ισχυροί βορειο-ανατολικοί άνεμοι σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες θα συνεχίσουν να επικρατούν και τις επόμενες ημέρες σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες του Βορείου Αιγαίου (Σάμου, Λέσβου, Χίου), για άλλη μια φορά εφιστά την προσοχή των πολιτών των νησιών του Βορείου Αιγαίου, τονίζοντας:

1. Απαγορεύεται το άναμμα φωτιάς για οποιοδήποτε λόγο στην ύπαιθρο.

2. Μην καίτε σε καμία περίπτωση σκουπίδια ή ξερά χόρτα και κλαδιά.

3. Μην ανάβετε υπαίθριες ψησταριές σε δάση, δασικές εκτάσεις ή σε χώρους που υπάρχουν ξερά χόρτα.

4. Οι επαγγελματίες (σιδηρουργοί, οικοδόμοι, κλπ) να αποφεύγουν εργασίες που ενδέχεται να προκαλέσουν πυρκαγιά (π.χ. οξυγονοκολλήσεις –ηλεκτροσυγκολλήσεις, χρήση τροχού ή άλλου εργαλείου που δημιουργεί σπινθήρες).

5. Οι αγρότες να συντηρούν τα γεωργικά τους μηχανήματα και να λαμβάνουν τα κατάλληλα μέτρα προς αποφυγή πρόκλησης σπινθήρων από αυτά (πχ. τοποθέτηση φλογοπαγίδων στις εξατμίσεις μηχανημάτων, πλήρης αποφυγή εργασιών αποψίλωσης με χορτοκοπτικά μεταλλικού δίσκου).

6. Οι σπινθήρες που προκαλούνται από την εξάτμιση όλων των τύπων των οχημάτων μπορούν να προξενήσουν πυρκαγιά, όπως και η υπερθέρμανση από τις εξατμίσεις των καταλυτικών αυτοκινήτων όταν αυτά σταματούν ή σταθμεύουν σε σημεία των πρανών των δρόμων που δεν έχουν καθαριστεί από χόρτα.

7. Απαγορεύεται η χρήση βεγγαλικών – πυροτεχνημάτων, σε περιοχές που βρίσκονται σε μικρή απόσταση από δασικές εκτάσεις.

8. Οι μελισσοκόμοι να αποφεύγουν σε κάθε περίπτωση το κάπνισμα των μελισσών τους.

9. Δεν πετάμε αναμμένα τσιγάρα. Υπάρχει σοβαρός κίνδυνος ανάφλεξης.

10. Μην αφήνετε σκουπίδια στο δάσος, υπάρχει κίνδυνος ανάφλεξης.

11. Σεβαστείτε τα απαγορευτικά πρόσβασης από τις Αρχές σε ευαίσθητες δασικές περιοχές.

12. Μόλις αντιληφθείτε πυρκαγιά ειδοποιήστε άμεσα την Πυροσβεστική Υπηρεσία στο 199. Δώστε σαφείς πληροφορίες για:

– την τοποθεσία και το ακριβές σημείο που βρίσκεστε,

– την τοποθεσία, το ακριβές σημείο, την κατεύθυνση της πυρκαγιάς καθώς και το είδος της βλάστησης που καίγεται.

– την ένταση και την διεύθυνση του ανέμου.

Υπενθυμίζει, τέλος, ότι σε περίπτωση που εκδηλωθεί πυρκαγιά από πρόθεση ή από αμέλεια, ο υπαίτιος θα διώκεται ποινικά, σύμφωνα με άρθρα 28, 265 και 266 του Ποινικού Κώδικα και θα διενεργείται εις βάρος του σχετική δικογραφία, ενώ επιπρόσθετα θα υπόκειται και σε διοικητικό πρόστιμο.

Φωτογραφίες: Δημήτρης Βογιατζής